Nowe artykuły

wtorek, 7 marca 2017

Berberys - opis, działanie i zastosowanie w leczeniu - ziołolecznictwo

Berberys opis, działanie i zastosowanie w leczeniu - ziołolecznictwo
Berberys ( Berberis vulgaris L. Kwasica pospolita)

Krzew pokryty cierniami. Kwiaty barwy złotożółtej, zebrane są w grona,wydzielają silny zapach.

Owocami berberysu są szkarłatne,podłużne jagody. Jagody zbieramy jesienią, najczęściej we wrześniu.






Berberys skład i działanie :

W owocach występuje głównie witamina C. W korze i korzeniach alkaloidy i garbniki; im zawdzięcza berberys działanie lecznicze, głównie w schorzeniach przewodu pokarmowego.
Przypisuje się im również właściwości hamowania wzrostu bakterii chorobotwórczych jelit.

Berberys w leczeniu domowym :

Berberys jest skuteczny w zaburzeniach trawienia, w braku apetytu,w kamicy żółciowej, w przewlekłym zapaleniu wątroby, zahamowaniu wytwarzania żółci, w kamicy nerkowej.
Szczególnie jest polecany osobom w wieku podeszłym.
Owoce berberysu są kwaśne zawierają duże ilości witaminy C, dlatego też berberys nazywany jest często polską cytryną.

Berberys postać leku :

Napar z kory lub korzeni: łyżeczkę do herbaty surowca zalać szklanką wrzątku, trzymać pod przykryciem 10 minut. Odcedzić, pić 1-2 razy dziennie szklankę naparu przed jedzeniem.
Podobnie przygotowany napar z owoców pić po osłodzeniu kilka razy dziennie jako napój witaminowy.



Odwar – 1 łyżkę rozdrobnionych owoców berberysu zalać 1 szklanką ciepłej wody, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 3 minuty, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić po ¼ do ½ szklanki odwaru, 2 –3 razy dziennie po jedzeniu jako napój witaminizujący i nieznacznie moczopędny, można osłodzić miodem lub cukrem.

Odwar przeciwgorączkowy:
½ łyżki rozdrobnionych owoców berberysu
½ łyżki dzikiej róży
½ łyżki malin

zalać wszystko 1 szklanką ciepłej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 2 minuty, odstawić na 15 minut, przecedzić.
Pić po ¼ - ½ szklanki odwaru kilka razy dziennie przy gorączce.

Mieszanka moczopędna:
25 g liści berberysu
25 g ziela fiołka trójbarwnego
25 g rozdrobnionego korzenia mniszka
25 g owoców dzikiej róży
50 g liści brzozy
50 g połonicznika
Zioła wymieszać i 2 łyżki mieszanki ziołowej zalać 2 szklankami ciepłej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 3 minuty, odstawić na 15 minut, przecedzić.
Pić po ½ - 2/3 szklanki odwaru 2 – 3 razy dziennie między posiłkami w schorzeniach dróg moczowych.

Uwaga.
Nie należy przetworów z berberysu stosować przez dłuższy czas,ponieważ może to mieć szkodliwy wpływ na serce, trzustkę i wątrobę.

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.