Nowe artykuły

wtorek, 7 marca 2017

Bez czarny - opis, działanie i zastosowanie w leczeniu - ziołolecznictwo

Bez czarny opis, działanie i zastosowanie w leczeniu - ziołolecznictwo
Bez czarny (Sambucus nigra L.)
Jest to krzew występujący na całym obszarze Polski w zaroślach i wilgotnych lasach .
Krzew dochodzący do kilku metrów wysokości.
Kwiaty drobne,kremowobiałe,na długich szypułkach,zebrane w kwiatostany o charakterystycznym duszącym zapachu.
Kora szara, pokryta licznymi brodawkami;po przełamaniu gałęzi widoczny jest gąbczasty,śnieżnobiały rdzeń.
Owocami są fioletowoczarne jagody o słodkim,mdłym zapachu.
Kwitnie w drugiej połowie maja do pierwszych dni czerwca i w tym właśnie okresie zbiera się kwiaty,zaraz po ich rozwinięciu się.
Niedojrzałe owoce jeszcze zielone są toksyczne,zawierają bowiem związek-sambunigrynę, który podczas rozpadu uwalnia trujący cyjanowodór.
Owoce całkowicie dojrzałe (ciemnofioletowe) nie zawierają sambunigryny, przez co tracą trujące właściwości i mogą być podawane w przetworach nawet małym dzieciom.
Owoce bzu zbieramy, gdy są dojrzałe w sierpniu lub wrześniu i można je przerabiać na soki, dżemy lub powidła, też nadają się do suszenia.

Bez czarny skład i działanie :

W kwiatach bzu występują: kwasy organiczne, rutyna, cholina, olejek lotny, garbniki, związki fenolowe, sole mineralne oraz związki działające napotnie.
Owoce bzu zawierają: antocyjany, kwasy organiczne, karotenoidy, garbniki, witaminy z grupy B, witaminę C. Kwiaty i owoce działają napotnie i moczopędnie, a owoce również i przeczyszczająco.

Bez czarny w leczeniu domowym :

Bez czarny jest polecany w przeziębieniu z powodu działania napotnego i przeciwgorączkowego (grypa, zapalenie gardła i migdałków-angina).
Dzięki działaniu również moczopędnemu zalecany jest w chorobach nerek, a także w dolegliwościach newralgicznych i reumatycznych.
Owoce używane w postaci powideł są bardzo dobrym lekiem przeciwbiegunkowym, szczególnie ważnym jako środek regulujący przemianę materii i dlatego jest zalecany osobom prowadzącym siedzący tryb życia.
Zewnętrznie napar w postaci okładów i przemywań stosowany jest na wypryski skórne,na oparzenia oraz w zapaleniu spojówek,a także do płukania jamy ustnej i gardła.



Bez czarny postać leku :


Napar z kwiatów: Łyżkę kwiatów zalać szklanką wrzącej wody. Trzymać pod przykryciem 15 minut i odcedzić. Pić 3-4 razy dziennie po szklance naparu. Napar jest napotny i moczopędny.
Napar z dodatkiem kwiatu lipy.

Łyżkę kwiatów bzu czarnego i łyżkę kwiatu lipowego zalać szklanką wrzątku. Trzymać pod przykryciem 15 minut,odcedzić. Pić po pół szklanki naparu co 2 godziny ma działanie napotne.


Zagęszczony odwar z owoców: 4 łyżki owoców gotować przez 15 minut w szklance wody.
Po przecedzeniu pić 1-2 razy dziennie w przypadku bólów newralgicznych i migreny.

Powidło: Owoce gotować z miodem lub cukrem. Łyżkę powideł rozpuścić w szklance ciepłej wody. Pić codziennie w okresie nasilenia objawów złej przemiany materii lub w biegunkach.

Inhalacje: Przygotować napar z kwiatów i wdychać gorącą parę przy przewlekłym katarze.
Napój. Kwiaty z 5 dużych kwiatostanów,1/2 kg cukru i jedną pokrojoną cytrynę zalać 5 litrami wody,szczelnie zakryć o pozostawić na 8 dni, następnie przecedzić (napój nadaje się do szybkiego użycia).

Kuracja wiosenna: Codziennie w okresie od 1 tygodnia do 4 tygodni pić szklankę słabej herbaty z liści bzu.

Owoce bzu czarnego wchodzą w skład gotowych mieszanek Normosan i Neonormosan – przeczyszczających oraz normalizujących procesy trawienne.

Napar o działaniu łagodnie przeczyszczającym;zalać na noc łyżkę suszonych owoców ½ szklanki zimnej wody. Rano ogrzewać powoli,bez przykrycia,10-15 minut. Po odcedzeniu napar podaje się do picia 1-2 razy dziennie.

Soki i dżemy mają wysoką wartość dietetyczną i wzmacniającą,dlatego są polecane dzieciom chorowitym, skłonnym do częstych przeziębień oraz chorób układu oddechowego. Ze względu na działanie łagodnie przeczyszczające, nie należy ich podawać w zbyt dużych ilościach dzieciom skłonnym do biegunek.

Napój witaminowy: równe ilości owoców bzu czarnego,dzikiej róży,liści poziomki i czarnej porzeczki zalać wrzątkiem (1 łyżka mieszanki na 1 szklankę),pozostawić na 5 minut pod przykryciem. Po odcedzeniu nadaje się do picia można osłodzić.

Sok: do soku uzyskanego z 1 kg owoców (można wycisnąć w sokowniku) dodać 0,4 kg cukru,rozlać do butelek i pasteryzować.

Syrop: 1 kg owoców zalać 2 szklankami wrzącej wody i gotować 15-20 minut. Następnie wycisnąć sok,dodać ½ kg cukru,zagotować. Gorący syrop rozlewać do butelek.

Uwaga.
Spożywanie surowych świeżych owoców bzu czarnego wywołuje nudności,niekiedy wymioty. Przetwory alkoholowe na owocach bzu są trujące.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.