Nowe artykuły

wtorek, 7 marca 2017

Biedrzeniec anyż - anyż - anyżek

biedrzeniec anyż działanie lecznicze
Anyż (Pimpinella anisum-Biedrzeniec anyż)

Pochodzi z Egiptu i Azji Mniejszej. Znany w Europie od IX wieku.
Roślina jedno roczna dochodząca do 50 cm wysokości. Zakwita w lipcu,kwiaty ma białe,drobne,zebrane w baldachy. W sierpniu zawiązują się owoce z wyglądu podobne do pietruszki, barwy zielono szarej.
Mają smak słodki,lekko szczypiący, wydzielają przyjemny zapach, pochodzący od zawartych w nich olejków lotnych. W Polsce uprawiany jest w rejonach południowych i południowo-wschodnich.
Lubi miejsca ciepłe,osłonięte od wiatru,gleby żyznej,pulchnej. W kwietniu wysiewa się go z nasion. Dojrzałe owoce mają ciemno-szarą barwę.
Zbioru dokonuje się rano gdy rośliny pokryte są rosą.

Biedrzeniec anyż skład i działanie :
Biedrzeniec anyż owoce


Surowcem leczniczym są owoce ponieważ zawierają olejki lotne,których głównym składnikiem jest anetol,działający wykrztuśnie,wiatropędnie i rozkurczowo.

Biedrzeniec anyż w lecznictwie domowym :

Anyż stosowany jest jako łagodny lek wykrztuśny w chorobach dróg oddechowych(przewlekłe nieżyty oskrzeli i gardła, suchy kaszel,astma). W zaburzeniach trawienia przy zaparciach objawiających się bólami brzucha i wzdęciach,szczególnie u dzieci jako środek wiatropędny. Jest również środkiem mlekopędnym-pobudza wydzielanie mleka u karmiących matek. Może być używany w bólach migrenowych.



Biedrzeniec anyż - sposoby przygotowania :

Napar -  Łyżkę stołową dobrze wysuszonych sproszkowanych nasion anyżu zalać szklanką wrzątku i trzymać pod przykryciem około 15 min.
Odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki naparu.

Przeciw kolkom u dzieci można przygotować napar z nasion w mleku, podawać łyżeczką kilka razy dziennie.

Powidło z anyżu : 1-2 łyżek wysuszonych i sproszkowanych nasion anyżu zmieszać z miodem lub syropem .
Zażywać 2 razy dziennie po łyżce.

Mieszanka wykrztuśna z anyżem : 
10 g sproszkowanych owoców anyżu
10 g ziela tymianku 
20 g kwiatu bzu czarnego
20 g liści podbiału
20 g korzenia prawoślazu 

Zioła wymieszać i 1 łyżkę mieszanki ziół zalać jedną szklanką ciepłej wody, odstawić na 30 minut, po tym czasie gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 3 minuty, odstawić na 15 minut, następnie przecedzić.
Odwar pić w ciągu dnia porcjami, przy suchym kaszlu i chrypce.

Mieszanka na żołądek :
20 g sproszkowanych owoców anyżu
20 g nasion kolendry
20 g ziela drapacza lekarskiego
30 g ziela rdestu ptasiego

Zioła wymieszać i 1 łyżkę mieszanki ziół zalać jedną szklanką ciepłej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić.
Odwar pić porcjami w ciągu dnia przy bólach żołądkowych, przy braku apetytu i odbijaniu.

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.