Jest szeroko rozprzestrzeniony na całej półkuli północnej, występuje w Azji i Europie, Ameryce Północnej.
W Polsce występuje na terenach niżowych.
Bobrek to roślina błotna tworzy zarośla i kępy na torfowiskach, bagnach, mokrych łąkach i nad brzegami stawów i rzek.
Ma charakterystyczne, skórzaste, ciemnozielone potrójne liście na długich ogonkach, o bardzo gorzkim smaku.
Kwiaty biało-różowe zebrane w dość gęste grona. Liście bobrka zbieramy w ciągu lata dwukrotnie. Po raz pierwszy w maju i czerwcu, przed skoszeniem łąk, drugi raz w końcu lata, gdy odrastają nowe liście. Surowcem leczniczym są wysuszone liście.
Boberek skład i działanie :
Liście zawierają gorzkie glukozydy (loganinę i meniantynę), flawonoidy (rutyna), bardzo małe ilości alkaloidów (gensjanina) oraz garbniki. Działają jako lek tzw. gorzki,żołądkowy i tonizujący.
Boberek w leczeniu domowym :
Bobrek jest stosowany jako środek pobudzający apetyt – przy niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, szczególnie u osób starszych, u których działa wzmacniająco.
Ma działanie żółciopędne i stąd jest zalecany w niektórych chorobach wątroby. Korzystnie działa na ogólną przemianę materii oraz w niewielkim stopniu uspokajająco.
W medycynie francuskiej używa się liści bobrka jako tytoniu papierosowego o działaniu przeciwastmatycznym.
Boberek postać leku :
Napar : Łyżkę stołową liści zalać szklanką wrzątku. Doprowadzić do wrzenia i po 20 minutach odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po ½ szklanki naparu na pół godziny przed jedzeniem.
Odwar na trawienie - ½ łyżki liści bobrka zalać jedną szklanką ciepłej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić odwar 1 – 2 łyżki stołowe, od 4 – 5 razy dziennie, jedną godzinę przed jedzeniem, ma działanie pobudzające trawienia i wzmacniające.
Mieszanka na żołądek i trawienie :
25 g liści bobrka
25 g liści mięty pieprzowej
25 g kłączy tataraku
25 g rozdrobnionych korzeni lukrecji
25 g ziela krwawnika
25 g ziela nostrzyka
25 g ziela tymianku
Zioła wymieszać i 1 łyżkę mieszanki ziół zalać szklanką ciepłej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 3 minuty, odstawić na 10 minut, przecedzić do termosu. Pić odwar 3 razy dziennie po ¼ szklanki przed jedzeniem, przy niedostatecznym wydzielaniu soku żołądkowego, w bezkwaśności, oraz przy wzdęciach, nieżycie i przy innych zaburzeniach trawiennych.
Zioła Herbapolu – Digestosan – 2 łyżki mieszanki ziołowej zalać 2 szklankami ciepłej wody, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 3 minuty, odstawić na 10 minut, przecedzić do termosu. Pić 3 razy dziennie 1 godzinę przed posiłkiem po ½ do 2/3 szklanki odwaru, przy przewlekłych stanach nieżytowych, i nieżytowo – zanikowych błony śluzowej żołądka, i przy zmniejszeniu i zaniku wytwarzania soku żołądkowego.
Uwaga.
Nie wolno nadużywać ponieważ może dojść do biegunki,mdłości,wymiotów a także przekrwienia błony śluzowej żołądka.
Prześlij komentarz