Nowe artykuły

środa, 8 marca 2017

Bylica piołun - opis, dzialanie i zastosowanie w leczeniu - ziololecznictwo

bylica piołun opis, dzialanie i zastosowanie w leczeniu - ziololecznictwo
Bylica piołun (Artemisia absinthium L.- rodzina Złożona)
Jest to roślina klimatu umiarkowanego, zawleczona do Ameryki Północnej i Południowej. Często uprawiana jest w zachodniej Europie.
W Polsce pospolita jest w całym kraju, występuje na przydrożach, nieużytkach, polanach leśnych i zrębach.
Dość pospolity chwast pól i ogrodów, lubiący glebę zasobną w wapń i azot.
Jest to bylina o wysokości 30 -120 cm, silnie rozgałęziona, szaro, jedwabiście kutnerowata. Roślina trwała, aromatyczna o smaku silnie gorzkim. Kwiaty drobne, jasnożółte, liście jedwabisto-filcowate, z wierzchu szarozielone, pod spodem białawe.
Zbiera się liście oraz drobne pędy, odcinając je tuż przy ziemi i suszy.


Bylica piołun skład i działanie :

Ziele piołunu zawiera związki goryczkowe (absyntyna, artabsyna, anabsyntyna), olejek lotny (w nim tujon, felandren,  chamazulen), garbniki, związki flawonoidowy. Działa pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego,żółciopędnie, moczopędnie, wzmacniająco, pobudza krwawienia miesiączkowe.

Bylica piołun w leczeniu domowym :

W warunkach domowych piołun najczęściej stosuje się przy niestrawności i innych schorzeniach żołądka przebiegających z bezsocznością i bezkwaśnością.
W schorzeniach wątroby przy zmniejszonym wytwarzaniu żółci. Wyciąg z piołunu stosowany jest we wszawicy, a także przeciw świerzbowi. U dzieci w postaci lewatywy n naparu w wypadku zakażenia owsikami.

Bylica piołun postać leku :

Napar z piołunu: 1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzątku, odcedzić po 10 minutach. Pić co 2 godziny łyżkę naparu. Taki napar możemy zastosować również zewnętrznie, obmywając i nacierając skórę zaatakowaną świerzbem.

Napar : Pół łyżki ziela zalać szklanką wrzątku i parzyć 15 minut pod przykryciem. Pić ciepły napar po 1 łyżce na godzinę przed posiłkiem. Napar stosuje się przy niestrawności i innych zaburzeniach trawiennych.


Dla lepszego trawienia można używać nalewkę( Tinctura absinthi) na pół godziny przed jedzeniem w ilości 15 -20 kropli na kieliszek wody.
Przy przykrym zapachu z ust poleca się je płukać wodą z dodatkiem nalewki piołunowej (pół łyżeczki na 1/3 szklanki wody), lub myć zęby szczoteczką maczaną w roztworze.
Przy nadmiernie cuchnącym kale i wiatrach stosuje się trzy razy dziennie po 20 - 40 kropli tejże nalewki na wodę.

W kuracji odchudzającej z niechorobliwej otyłości, obok ograniczenia tłuszczów, należy stosować 2 - 3 razy dziennie po jedzeniu nalewkę piołunową w ilości 20 -30 kropli na wodzie. Najlepiej jednak taką kurację prowadzić pod kontrolą lekarza.
Przebywanie w okolicach, gdzie znajdują się duże skupiska piołunu, przynosi ulgę chorym na astmę i łagodzi duszności, zaś ziele trzymane pod poduszką działa kojąco i nasennie.

Piołun (ziele i olejki) używany jest do wyrobu likierów i wódek (absynt) oraz do produkcji win (vermut).

Wino z bylicy piołunu - 5 łyżek rozdrobnionego ziela bylicy piołunu zalać ½ szklanki alkoholu 40 procent przygotowanego ze spirytusu i przegotowanej zimnej wody, odstawić na 24 godziny.
Po tym czasie dodać 1 litr białego gronowego wina i odstawić na następne 24 godziny. Po tym czasie dokładnie przefiltrować zlać do butelek z ciemnego szkła. Stosować po 1 łyżeczce do herbaty 3 razy dziennie, 30 minut przed jedzeniem dla pobudzenia apetytu .

Nalewka z piołunu – Tinctura Absinthii – Herbapolu – pić po 10 – 20 kropli nalewki w kieliszku wody, 1 godzinę przed jedzeniem, jako lek pobudzający wydzielanie soków trawiennych.
Natomiast pita nalewka po 20 – 60 kropli w ¼ szklanki wody, 2 – 3 razy dziennie przed jedzeniem, przez kilka dni, jest stosowana jako lek żółciopędny, żółciotwórczy, rozkurczowy i ogólnie wzmacniający.

Mieszanka ziołowa – gorzka
20 g ziela bylicy piołunu
20 g tysiącznika
20 g liścia bobrka
20 g mięty pieprzowej
20 g rumianku
10 owoców kminku

Zioła zmieszać i 1 łyżkę mieszanki ziół zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć i odstawić na 15 minut do naparzania, przecedzić. Pić porcjami w ciągu dnia, 30 minut przed jedzeniem, jako środek pobudzający wydzielanie soku żołądkowego, poprawiający trawienia i apatyt.

Mieszanka ziołowa na kolkę jelitową :
10 g ziela bylicy piołunu
10 g rozdrobnionego korzenia arcydzięgla
25 g rumianku
25 g ziela pięciornika gęsiego
25 g kłączy tataraku

Zioła zmieszać i 2 łyżki mieszanki ziół zalać 1 ½ szklanki wrzącej wody, postawić pod przykryciem do naparzania na parze na 15 minut, odstawić na 5 minut, przecedzić do termosu. Pić po ¼ - ½ szklanki gorącego naparu małymi łykami, 2 – 3 razy dziennie.

Artemisol – Herbapolu – jest to płyn alkoholowy zawierający wyciąg z piołunu i kwiatów wrotyczu. Płyn jest do stosowania przy wszawicy głowy i wszawicy łonowej, należy obficie zwilżyć włosy płynem i zawiązać głowę ręcznikiem lub chustką na 2 godziny.
Po tym czasie umyć głowę i dokładnie wyczesać włosy gęstym grzebieniem. Po 14 godzinach włosy zmyć ciepłym octem i wyczesać gęstym grzebieniem, zwilżanym w occie, aby usunąć gnidy z włosów. Oba te zabiegi należy powtórzyć po 7 dniach.

Uwaga!
Piołun stosowany w dużych dawkach może być trujący ! Nie wolno stosować w okresie ciąży !

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.