Cebula należy do rodziny czosnkowatych. Pochodzi z Azji Środkowej, obecnie nie rośnie dziko, występuje tylko w uprawie.
Botaniczna nazwa tej rośliny to czosnek cebula, w użyciu jest głównie nazwa cebula. Występuje w odmianach ; żytawska-ostra (małe czerwone cebulki) i moderska łagodna (duże słodkawe cebule).
Cebula skład i działanie :
Cebula jest bogatym źródłem witamin, szczególnie z grupy B, E, K, PP, prowitaminy A, posiada olejki eteryczne, związki siarkowe, karoten, składniki mineralne w tym potas, sód, fosfor, żelazo, magnez, cynk, mangan, krzem, chlor, jod i siarkę.
Cebula w leczeniu domowym :
Najczęściej w medycynie ludowej stosowano ją na owrzodzenia i trudno gojące się rany.
Przeciwbakteryjnie, zmiękczająco ,na kaszel, moczopędnie.
Cebula jest skuteczna (zwłaszcza spożywana na surowo) w infekcjach układu oddechowego i przewodu pokarmowego.
Równocześnie poprawia trawienie, znosi nadmierną fermentacje i wzdęcia, działa przeciwko zaparciom, reguluje zaburzoną równowagę sodowo-potasową. Jest bardzo dobrym surowcem obniżającym ciśnienie krwi i z tego powodu szczególnie polecana w nadciśnieniu.
Zewnętrznie stosowana jest w postaci okładów na trudno gojące się rany, owrzodzenia, czyraki i ropnie.
Świeża cebula ma właściwości zapobiegania tzw. chorobie górskiej.
Cebula postać leku :
Maść z cebuli - dużą cebulę obrać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do miazgi cebulowej dodać 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę mąki pszennej, ½ tuby maści Tormentiol , wszystko dokładnie wymieszać na jednolita gęstą papkę. Maść stosować do przykładania na czyraki, wrzody i trudno gojące się rany.
Miazga do okładów : Świeżą cebulę utrzeć na bardzo drobnej tarce. Otrzymaną masę, rozsmarować na gazie i przykładać na miejsca objęte bólem reumatycznym. Cebula spowoduje miejscowe zaczerwienienie skóry.
Syrop z cebuli : Dobrze utartą świeżą cebule wymieszać z miodem lub syropem (w równych częściach), podgrzewać na wolnym ogniu do konsystencji syropu. Pić po łyżce stołowej 3 -5 razy dziennie, dzieci po łyżeczce do herbaty.
Sok z cebuli : Drobno posiekaną cebule posypać cukrem,pozostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin,wycisnąć sok. Pić 2 -4 razy dziennie po łyżce.
Nalewka alkoholowa : Zmiażdżoną surową cebule zalać taką sama ilością alkoholu 40% i pozostawić w ciemnym miejscu na ok.2 tygodnie, następnie przecedzić. Podawać w zaburzeniach trawienia 2 razy dziennie po łyżeczce w ½ szklanki osłodzonej wody przed jedzeniem i na noc.
Przygotowanie cebuli do stosowania zewnętrznego: aby uniknąć dodatkowego zaczerwienienia skóry, stosujemy okłady z cebuli gotowanej lub upieczonej. Traci on w tej postaci swoje właściwości wywoływania przekrwienia skóry, zachowuje natomiast w pełnej sile działanie bakteriobójcze. Tak przygotowaną możemy stosować w trudno gojących się ranach, czyrakach, ropniach i owrzodzeniach.
Syrop łagodny z cebuli: 1 dużą obraną i pokrojoną cebulę gotować na wolnym ogniu z mocno osłodzoną wodą ( 1 szklanka) do konsystencji syropu. Podawać 1 łyżeczkę lub 1 łyżkę ( dzieciom starszym) kilka razy dziennie.
Syrop ostrzejszy z cebuli: surową obraną, pokrojoną cebulę zasypać cukrem, przykryć i pozostawić na kilka godzin aż do wytworzenia syropu. Podawać syrop z cebuli kilka razy dziennie po 1 łyżeczce.
Miodek cebulowy : 1 szklankę utartej cebuli starannie wymieszać z 1 szklanką płynnego miodu, po 1 godzinie zagotować, przecedzić. Podaje się co 3 godziny po 1 łyżeczce ( starszym dzieciom po 1 łyżce), najlepiej w mleku.
Prześlij komentarz