Nowe artykuły

niedziela, 5 marca 2017

Czyraki - Czyraczność Leczenie Ziołami

Jest to skłonność do występowania na skórze czyraków, spowodowana zakażeniem bakteriami, przeważnie gronkowcem złocistym, mieszków włosowych i ujść gruczołów łojowych. Pojedynczy czyrak pojawia się najpierw jako małe bolesne stwardnienie skóry, które w ciągu 6 -8 dni stopniowo się powiększa napełnia ropą, sprawiając dotkliwy ból.
Dojrzałe czyraki nazywa się wrzodami. Jeśli kilka czyraków skupionych jest w jednym miejscu, nazywamy je karbunkułem.
Czyraki umiejscawiają się często na karku, twarzy pod pachami i na innych częściach ciała. Skłonność do czyraczności świadczy o zmniejszonej odporności oraz o braku higieny osobistej.
Zioła mają często działanie jako przyśpieszające powstanie czyraka i otwarcie ujścia dla ropy, zwiększają odporność i usuwają z organizmu toksyny bakteryjne. Stosowane są zewnętrznie, działają bakteriobójczo i przeciw zapalnie.

Zalecenia praktyczne według książek o ziołolecznictwie i medycynie naturalnej:
1. Zachować niskokaloryczną dietę o małej zawartości cukru i tłuszczów zwierzęcych (smalec, słonina, wieprzowina, boczek, wiejska tłusta kiełbasa).
2. Jeść dużo jarzyn, surową cebulę i olej roślinny -sojowy lub słonecznikowy.
3. Unikać ostrych przypraw i używek (prawdziwa kawa,mocnej herbaty).
4. Ugotować cebulę, zmiażdżyć, owinąć w gazę i przykładać na wrzód zmieniając 2 razy dziennie, aż do otwarcia ujścia ropy.
5. Stosować zewnętrznie maści przepisane od lekarza
6. Pić raz dziennie przez 5 dni fermentowane drożdże, robiąc 10 dni przerwy
7. Smarować, po wypłynięciu ropy, otwór czyraka propolisem.
8. Zmieniać opatrunki 2 -3 razy dziennie, zawsze biorąc nowy gazik.
9. Można korzystać z naświetlania promieniami słońca.
10. Dbać o higienę ciała, często kąpać się w ziołach zapisanych niżej.


Mieszanki ziołowe zalecane do stosowania przy leczeniu czyraków:
Zioła do stosowania wewnętrznego jako odtruwające.

Rp. O. Grzegorza
Ziele fiołka trójbarwnego -  100 g
Ziele nawłoci  - 100 g
Ziele drapacza lekarskiego - 100 g
Ziele krwawnika - 50 g
Ziele dziurawca  - 50 g
Ziele macierzanki  - 50 g
Ziele skrzypu - 50 g

Napar: Zioła dokładnie zmieszać. 1 łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, naparzać pod przykryciem 30 minut, przecedzić. Pić małymi łykami 2 -3 razy dziennie. Nie słodzić.

Zioła do kąpieli przy czyrakach:

Rp. O. Grzegorza
Ziele krwawnika  -- 200 g
Liść szałwii  -- 100 g
Koszyczek rumianku  --  100 g
Liść babki lancetowatej  -- 100 g
Szyszki chmielu -- 50 g



Odwar: Zioła zmieszać wsypać 7 -8 łyżek na 2 -3 litrów wody,powoli gotować 4 -5 min pod przykryciem, przecedzić do wanny, przez zioła jeszcze raz przelać gorącą wodę. Kąpać się w tym wyciągu w temperaturze 38 -39 C co 2 -3 dni, prze 10 -15 minut.

Drożdże fermentowane:
Rozkruszyć 3 dag świeżych drożdży, 2 duże łyżki cukru wsypać do naczynia o objętości ¾ litra, wlać jedną szklankę przegotowanej, przestudzonej wody i wsypać rozkruszone drożdże. Wszystko razem dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do sfermentowania. Po półgodzinie jeszcze raz rozmieszać i ponownie postawić w cieple na dwie do dwóch i pół godziny.
Mając tak spreparowane drożdże, pijemy je trzy godziny po jedzeniu ( po wypiciu staramy się przez godzinę nie przyjmować innych napojów). Drożdże sfermentowane należy pić przez pięć dni raz dziennie. Po pięciu dniach zrobić przerwę na 10 dni. Potem znów pić przez kolejne pięć dni. Cała kuracja powinna trwać trzydzieści- czterdzieści dni. Dorosłym zalecane jest picie drożdży w ilości jednej szklanki, dzieciom – o połowę mniej.
Drożdże zawierają wszystkie witaminy B, a także białko. Wyżej opisana kuracja likwiduje wysypki i wrzody skórne ( szczególnie trądzik młodzieńczy), wzmacnia system nerwowy, „czyści krew”, poprawia pamięć, uodparnia organizm przed przeziębieniami

Następująca mieszanka ziołowa, zwana „czyszczącą krew” skutecznie usuwa szkodliwe związki z organizmu.

Rp.
Sok z dziurawca - 10 g
Sok z łopianu  - 10 g
Sok z brzozy  - 15 g
Sok z mniszka lekarskiego - 15 g
Przygotowanie i stosowanie: Zmieszać, przyjmować po 25 – 30 kropli w kieliszku wody, 1 – 2 godzin po jedzeniu, 2 -3 razy dziennie.

Rp.
Ziele skrzypu - 20 g
Kwiat bzu czarnego - 20 g
Ziele nawłoci - 20 g
Ziele krwawnika - 20 g
Liść brzozy - 20 g
Przygotowanie i stosowanie:  Zioła dokładnie wymieszać. 2 łyżki mieszanki zalać 2 szklankami wrzątku, naparzać pod przykryciem 15 minut, przecedzić. Pić 2 – 3 razy dziennie po szklance naparu 1 – 2 godzin po jedzeniu.

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.