Nowe artykuły

sobota, 11 marca 2017

Wino cebulowe na kaszel

Przepis na wino cebulowe
Wino cebulowe polecane jest przy kaszlu oraz aby wzmocnić nasz organizm.

Składniki:
300 g miazgi cebulowej
1 l wina gronowego białego wytrawnego
100 ml miodu pszczelego
50 ml spirytusu 96 %

Wykonanie :
Cebulę obrać i zmiksować na miazgę. 300 g miazgi cebulowej włożyć do słoja i zalać 1 litrem wina gronowego wytrawnego, dodać 50 ml spirytusu, i 100 ml miodu pszczelego, dokładnie wymieszać. Macerować przez 5 dni, wstrząsając często słojem, Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek, szczelnie zakorkować.

Działanie:
Wino cebulowe, ma działanie witaminizujące, ponieważ cebula jest bogata w witaminy, zwłaszcza z grupy C i B oraz sole mineralne. Poza tym wino cebulowe wpływa wzmacniająco na organizm, łagodnie obniża ciśnienie krwi, ma właściwości bakteriobójcze oraz działa korzystnie na błony śluzowe przy nieżytach górnych dróg oddechowych, szczególnie przy kaszlu.

Dawkowanie:
Wino cebulowe pić 1 – 3 razy dziennie po 25 ml po jedzeniu.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.