Nowe artykuły

sobota, 11 marca 2017

Wino kminkowe na trawienie

Przepis na wino kminkowe
Wino kminkowe pobudza trawienie oraz wspomaga działanie nerek.

Składniki:
20 g kminku
6 g kopru włoskiego
6 g korzenia goryczki
6 g korzenia omanu
6 g korzenia arcydzięgla
6 g kłącza tataraku
5 g liści mięty pieprzowej
1 l wina gronowego białego wytrawnego
50 ml spirytusu 96 %

Wykonanie :
Kminek, koper i pozostałe zioła rozdrobnić lub utłuc w moździerzu. Wszystkie składniki włożyć do słoja lub butelki zalać 1 litrem wina gronowego i 50 ml spirytusu. Słój szczelnie zamknąć. Macerować przez 14 dni. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek, zakorkować.

Działanie:
Wino kminkowe jest doskonałe przy wzdęciach i zaburzeniach trawiennych, ma działanie laktacyjne i moczopędne.

Stosowanie:
Wino kminkowe pić po 25 ml na czczo i przed obiadem.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.