Składniki:
50 g dziurawca
15 g drapacza lekarskiego
1 l białego gronowego wina wytrawnego
80 g cukru
1 cytryna
50 ml spirytusu 96 %
Wykonanie:
Do słoja włożyć 50 g dziurawca, 15 g drapacza lekarskiego, dodać cytrynę pokrojoną w plastry. Wszystkie składniki zalać 1 litrem wina gronowego i 50 ml spirytusu. Słój szczelnie zamknąć. Macerować przez 14 dni. Po tym czasie przefiltrować , dosłodzić, dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił. Rozlać do butelek i zakorkować.
Działanie:
Wino z dziurawca zalecana jest przy nieżytach żołądka i jelit, biegunce. Przy braku apetytu, zapaleniu dróg moczowych, w stanach depresyjnych i w niespokojnym śnie.
Dawkowanie:
Wino z dziurawca pić przed obiadem po 25 ml.
Prześlij komentarz