Nowe artykuły

sobota, 11 marca 2017

Wino z kwiatu lawendy na apetyt i trawienie

Przepis na wino lawendowe
Wino z kwiatu lawendy jest polecane na pobudzenie apetytu i wspomaganie trawienia.

Składniki:
25 g kwiatu lawendy
10 g owoców kolendry
5 g anyżu
1 l wina gronowego czerwonego wytrawnego
50 ml spirytusu 96%

Wykonanie:
Rozkruszone i rozdrobnione zioła włożyć do słoja zalać winem gronowym wytrawnym i spirytusem. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 14 dni. Po tym czasie przefiltrować wino i rozlać do butelek zakorkować.

Działanie:
Wino lawendowe jeżeli stosujemy przed jedzeniem wpływa korzystnie na polepszenie apetytu. Wino również skutecznie pobudza trawienie, łagodzi bóle brzucha, jest moczopędne i działa uspokajająco.

Dawkowanie:
Wino z kwiatu lawendy pić jako aperitif po 25 ml przed lub po jedzeniu.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.