Składniki:
25 g liści melisy
1/2 litra białego wina gronowego
Wykonanie:
Do naczynia włożyć 25 g rozdrobnionych liści melisy zalać 1/2 litra winem białym gronowym, zamknąć i odstawić na 3 dni. Po tym czasie przecedzić i wlać do butelki zakorkować.
Działanie:
Wino z melisy ma działanie rozkurczowe i uspokajające. Można go stosować w bezsenności i uczuciu niepokoju, a także przy nerwicach wegetatywnych. Działa łagodząco w dolegliwościach menstruacyjnych u kobiet.
Dawkowanie:
Wino z melisy pić kilka razy dziennie po 1 -2 łyżki, w miarę potrzeby.
Wino z melisy II
Składniki:
50 g liści melisy
10 g kwiatu lawendy
5 g porzeczek czarnych suszonych
1 l białego wytrawnego wina gronowego
50 ml spirytusu 96 %
Wykonanie:
Do słoja włożyć rozkruszone 50 g liści melisy, 10 g kwiatu lawendy i 5 g suszonych owoców czarnej porzeczki, zalać 1 litrem wina gronowego wytrawnego i 50 ml spirytusu. Słój szczelnie zamknąć i macerować przez 3 dni. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek szczelnie zakorkować.
Działanie:
Wino z melisy należy stosować jako lek uspokajający, w uczuciach niepokoju oraz w bezsenności, a także przy zaburzeniach rytmu serca. Ma także działanie przeciwskurczowe, przeciwzapalne oraz reguluje wydzielanie soków trawiennych.
Dawkowanie:
Wino pić 1 – 2 razy dziennie po 25 ml w razie potrzeby.
Wino z melisy – melisowe
Składniki:
10 łyżek liści melisy (najlepiej świeżych )
1 butelka białego gronowego wina pół wytrawnego
Wykonanie:
10 łyżek rozdrobnionych liści melisy najlepiej świeżych wsypać do słoja i zalać butelką białego gronowego wina półwytrawnego. Słój zamknąć i odstawić w miejsce ciemne na 3 dni. Po tym czasie winko przefiltrować i rozlać do butelek.
Działanie:
Wino z melisy poprawia trawienie.
Dawkowanie:
wino z melisy stosować w razie potrzeby.
Prześlij komentarz