Nowe artykuły

niedziela, 12 marca 2017

Wino z mięty

Przepis na wino z miętą
Wino z mięty polecane jest w dolegliwościach żołądkowych oraz wspomaga trawienie.

Składniki:
100 g mięty pieprzowej
1 litr wina białego gronowego wytrawnego
50 ml spirytusu 96 %

Wykonanie:
Do słoja włożyć 100 g rozkruszonej mięty pieprzowej, zalać 1 litrem wina gronowego wytrawnego i 50 ml spirytusu. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 14 dni. Po tym czasie przefiltrować rozlać do butelek i zakorkować.

Działanie:
Wino z mięty pieprzowej ma działanie przeciwbakteryjne, rozkurczowe i przeciwbólowe, jest żółciopędne i przeciwbólowe, a także pomocne w dolegliwościach żołądkowych.

Dawkowanie:
Wino pić po 50 ml 3 razy dziennie.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.