Nowe artykuły

niedziela, 12 marca 2017

Wino z omanu

Przepis na wino z omanu
Wino z omanu z korzeniem arcydzięgla

Składniki:
25 g korzenia omanu
10 g korzenia arcydzięgla
10 g anyżu
10 g ziela tysiącznika
1 litr wina gronowego białego wytrawnego
50 ml spirytusu 96 %

Wykonanie:
Do słoja włożyć rozdrobnione : 25 g korzenia omanu, 10 g korzenia arcydzięgla, 10 g anyżu, 10 g ziela tysiącznika, wszystkie składniki zalać 1 litrem wina gronowego wytrawnego i 50 ml spirytusu 96 %, słój zamknąć i odstawić. Macerować 14 dni. Po tym czasie wino przefiltrować i rozlać do butelek.

Działanie:
Wino z omanu należy stosować przy braku apetytu, w zaburzeniach trawienia i wzdęciach. Pomocne jest przy zapaleniu gardła, oskrzeli, jamy ustnej i kaszlu.

Dawkowanie:
Wino pić jedną godzinę przed posiłkiem, przy braku apetytu i w zaburzeniach trawiennych – 25 ml.
Natomiast przy kaszlu i wykrztuśnie pić 3 – 4 razy dziennie po 25 ml.

Wino z omanu z rodzynkami

Składniki:
25 g korzenia omanu
15 g anyżu
15 g ziela tysiącznika lub drapacza lekarskiego
15 g ziela dziurawca
10 g rodzynek
1 litr wina gronowego białego wytrawnego
50 ml spirytusu 96 %

Wykonanie :
Do słoja włożyć rozdrobnione : 25 g korzenia omanu, 15 g anyżu, 15 g ziela tysiącznika lub drapacza lekarskiego, 15 g ziela dziurawca, 10 g rodzynek, wszystkie składniki zalać 1 litrem wina białego wytrawnego i 50 ml spirytusu 96 %. Słój zamknąć i odstawić na 14 dni, w tym czasie często wstrząsając słojem. Po tym czasie wino przefiltrować i rozlać do butelek.

Działanie:
Wino należy stosować na poprawienie apetytu, a także w zaburzeniach trawienia i wzdęciach.

Dawkowanie:
Wino pić jedną godzinę przed posiłkami 30 ml, lub po posiłkach 30 minut po 30 ml.

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.