Składniki:
75 g młodych liści orzecha włoskiego
1 litr wina gronowego czerwonego wytrawnego
4 łyżki miodu pszczelego płynnego ( lub syropu cukrowego)
50 ml spirytusu 96 %
Wykonanie:
Do słoja włożyć rozdrobnione młode liście orzecha włoskiego, zalać 1 litrem wina gronowego wytrawnego i 50 ml spirytusu 96 %. Słój zamknąć i odstawić na 10 dni. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek. Wino z orzecha ma gorzki smak , więc można dla polepszenia smaku dodać 4 łyżki płynnego miodu, lub syropu cukrowego.
Działanie:
Wino ma bardzo szerokie zastosowanie ze względu na właściwości orzecha włoskiego. Wino można stosować przy braku apetytu, na poprawienie przemiany materii, także obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom złego cholesterolu we krwi. Wino ma też działanie przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, bakteriobójcze i grzybobójcze oraz przeciwrobacze. Można go też stosować przy nieżytach żołądka i jelit.
Dawkowanie:
Wino pić 2 – 3 razy dziennie 30 minut przed posiłkami po 25 ml.
Prześlij komentarz