Składniki:
80 g rozmarynu
1 litr wina gronowego białego wytrawnego
50 ml spirytusu 96 %
Wykonanie:
Do naczynia włożyć 80 g rozdrobnionych pędów kwitnącego rozmarynu zalać 1 litrem wona gronowego wytrawnego i 50 ml spirytusu 96 %. Naczynie zamknąć i macerować przez 5 dni. Po tym czasie wino przefiltrować i rozlać do butelek.
Działanie:
Wino z rozmarynu należy stosować przy braku apetytu, przy niskim ciśnieniu dla poprawienia krążenia krwi, w stanach kurczowych żołądka i dróg żółciowych. Wino z rozmarynu działa moczopędnie i rozkurczowo a także przeciwbólowo.
Dawkowanie:
Wino pić 2 – 3 razy dziennie po 25 ml, 30 minut przed posiłkami. Wino to można stosować do użytku zewnętrznego jako okłady w bólach reumatycznych i przy opuchliznach.
Prześlij komentarz