Kminek – Napar z kminku pobudza apetyt, należy przygotować napar z 1/2 łyżeczki rozgniecionych nasion kminku, zalać je wrzącą wodą i odstawić do naprzenia.
Pić napar 30 minut przed posiłkiem.
Przy jadłowstręcie można pić herbatkę z szanty trzy razy dziennie pobudza apetyt, zalecana jest po infekcjach i grypie.
Bylica piołun – 3 łyżki ziela bylicy wsypać do 1 litra wody , gotować przez 15 minut, odstawić na 5 minut, przecedzić, pić 2 do 3 razy dziennie po filiżance wywaru przed posiłkiem.
Goryczka żółta – napar z goryczki, 1 łyżeczkę rozdrobnionego korzenia goryczki zalać szklanką gorącej wody, przykryć na 10 minut, przecedzić, pić.
Napar ma działanie pobudzające, zwiększa wydzielanie śliny, soków żołądkowych i żółci. Dzięki swym właściwościom korzeń goryczki jest skutecznym środkiem pobudzającym apatyt, pomocniczo wykorzystywany jest w anoreksji.
Kocanki piaskowe – napar z kocanki 1 łyżkę ziela kocanki zalać szklanką wrzącej wody przykryć odstawić na 10 minut, odcedzić. Ekstrakty z kocanki wspomagają trawienie, zwiększają wydzielanie żółci.
Koper włoski – ma bardzo szeroki zakres działania, wspomaga także trawienie i jest stosowany na apetyt. Można stosować kapsułki lub napar z kopru. 1 łyżeczkę nasion kopru zalać szklanką wrzątku przykryć na 10 minut, po tym czasie przecedzić, i pić.
Kminek zwyczajny – napar z kminku stosowany jest przy braku apetytu zaparzyć 1 łyżeczkę nasion kminku w szklance wrzątku, przykryć na 10 minut , przecedzić, pić.
Babka lancetowata – napar z baki używany jest na pobudzenie apatytu, ponieważ działa na wydzielanie soku żołądkowego.
Cykoria podróżnik – napar z rozdrobnionych korzeni cykorii, 1 łyżkę korzeni zalać szklanką wrzątku, przykryć na 15 minut, przecedzić pić 2 – 3 razy dziennie na 30 minut przed posiłkiem dla polepszenia apetytu.
Mniszek lekarski – odwar z korzeni i kwiatów mniszka, po ½ łyżeczki suszonych kwiatów i rozdrobnionych korzeni zalać szklanką wody, gotować 5 minut, odstawić pod przykryciem na 15 minut, odcedzić pic 2 – 3 razy dziennie na 30 minut przed posiłkiem na poprawienie apetytu.
Aloes – sok ze świeżych liści stosowany 2 – 3 razy dziennie po 1 łyżeczce przed posiłkiem pobudza apetyt i trawienie.
Arcydzięgiel litwor – napar, 1 łyżeczkę rozdrobnionych korzeni arcydzięgla zalać szklanką wrzątku, podgrzewać nie dopuszczając do wrzenia przez kilka minut, przecedzić pić 2 – 3 razy dziennie przed posiłkiem dla poprawienia apetytu.
Jałowiec pospolity – Odwar – 1 łyżkę stołową owoców jałowca zalać szklanką wody o temperaturze pokojowej, ogrzewać przez 30 minut nie doprowadzając do wrzenia. Przecedzić pić do 3 razy dziennie, po 1 łyżce stołowe odwaru po jedzeniu na apatyt.
Krwawnik pospolity – sok wycisnąć sokowirówką dodać do niego mleko lub miód w celu poprawienia smaku i pić po 1 łyżce soku na 30 minut przed posiłkiem w celu pobudzenia łaknienia.
Macierzanka piaskowa - napar, 1 łyżkę ziela macierzanki zalać szklanką wrzątku przykryć na 15 minut, przecedzić pić 2 – 3 razy dziennie przed posiłkiem na poprawienia łaknienia.
Mięta pieprzowa – napar, 1 łyżkę suszonych liści mięty zalać szklanką wrzątku przykryć na 15 minut, przecedzić pić od 2 - 3 razy dziennie, przy braku łaknienia.
Szałwia lekarska – napar z ziela szałwii, 1 łyżkę suszonego ziela zalać szklanka wrzątku, przykryć na 15 minut przecedzić pić 2 – 4 razy dziennie po 2 – 3 łyżki, w celu pobudzenia wydzielania soków żołądkowych, poprawienia trawienia i przyswajania pokarmów.
Tatarak zwyczajny – 1 płaską łyżeczkę sproszkowanego kłącza tataraku stosować 30 minut przed posiłkiem, 2 – 3 razy dziennie popijając wodą, w celu poprawienia trawienia.
Wrzos zwyczajny – odwar z suszonych kwiatów wrzosu, 1 łyżkę kwiatów zalać szklanką wody, gotować 5 minut, przecedzić 2 – 3 razy dziennie 30 minut przed jedzeniem.
Mieszanka ziołowa na poprawienie apetytu – zmieszać w równych częściach ; wrzos, ziele drapacza lekarskiego, ziele dziurawca, liście mięty pieprzowej, korzenie mniszka, korzenie arcydzięgla, kłącze tataraku, ziele krwawnika, koszyczki rumianku, dokładnie zioła wymieszać.
1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, przykryć na 15 minut, przecedzić pić 2 – 3 razy dziennie na 30 minut przed posiłkiem.
Prześlij komentarz