Nowe artykuły

niedziela, 12 marca 2017

Zioła na apetyt

zioła apetyt
Oto kilka ziołowych sposobów na brak apetytu i jego pobudzenie :

Kminek – Napar z kminku pobudza apetyt, należy przygotować napar z 1/2 łyżeczki rozgniecionych nasion kminku, zalać je wrzącą wodą i odstawić do naprzenia.
Pić napar 30 minut przed posiłkiem.

Przy jadłowstręcie można pić herbatkę z szanty trzy razy dziennie pobudza apetyt, zalecana jest po infekcjach i grypie.

Bylica piołun – 3 łyżki ziela bylicy wsypać do 1 litra wody , gotować przez 15 minut, odstawić na 5 minut, przecedzić, pić 2 do 3 razy dziennie po filiżance wywaru przed posiłkiem.

Goryczka żółta – napar z goryczki, 1 łyżeczkę rozdrobnionego korzenia goryczki zalać szklanką gorącej wody, przykryć na 10 minut, przecedzić, pić.
Napar ma działanie pobudzające, zwiększa wydzielanie śliny, soków żołądkowych i żółci. Dzięki swym właściwościom korzeń goryczki jest skutecznym środkiem pobudzającym apatyt, pomocniczo wykorzystywany jest w anoreksji.

Kocanki piaskowe – napar z kocanki 1 łyżkę ziela kocanki zalać szklanką wrzącej wody przykryć odstawić na 10 minut, odcedzić. Ekstrakty z kocanki wspomagają trawienie, zwiększają wydzielanie żółci.

Koper włoski – ma bardzo szeroki zakres działania, wspomaga także trawienie i jest stosowany  na apetyt. Można stosować kapsułki lub napar z kopru. 1 łyżeczkę nasion kopru zalać szklanką wrzątku przykryć na 10 minut, po tym czasie przecedzić, i pić.

Kminek zwyczajny – napar z kminku stosowany jest przy braku apetytu zaparzyć 1 łyżeczkę nasion kminku w szklance wrzątku, przykryć na 10 minut , przecedzić, pić.

Babka lancetowata – napar z baki używany jest na pobudzenie apatytu, ponieważ działa na wydzielanie soku żołądkowego.

Cykoria podróżnik – napar z rozdrobnionych korzeni cykorii, 1 łyżkę korzeni zalać szklanką wrzątku, przykryć na 15 minut, przecedzić pić 2 – 3 razy dziennie na 30 minut przed posiłkiem dla polepszenia apetytu.


Mniszek lekarski – odwar z korzeni i kwiatów mniszka, po ½ łyżeczki suszonych kwiatów i rozdrobnionych korzeni zalać szklanką wody, gotować 5 minut, odstawić pod przykryciem na 15 minut, odcedzić pic 2 – 3 razy dziennie na 30 minut przed posiłkiem na poprawienie apetytu.

Aloes – sok ze świeżych liści stosowany 2 – 3 razy dziennie po 1 łyżeczce przed posiłkiem pobudza apetyt i trawienie.

Arcydzięgiel litwor – napar, 1 łyżeczkę rozdrobnionych korzeni  arcydzięgla zalać szklanką wrzątku, podgrzewać nie dopuszczając do wrzenia przez kilka minut, przecedzić pić 2 – 3 razy dziennie przed posiłkiem  dla poprawienia apetytu.

Jałowiec pospolity – Odwar – 1 łyżkę stołową owoców jałowca zalać szklanką wody o temperaturze pokojowej, ogrzewać przez 30 minut nie doprowadzając do wrzenia. Przecedzić pić do 3 razy dziennie, po 1 łyżce stołowe odwaru po jedzeniu na apatyt.

Krwawnik pospolity – sok wycisnąć sokowirówką dodać do niego mleko lub miód w celu poprawienia smaku i pić po 1 łyżce soku  na 30 minut przed posiłkiem w celu pobudzenia łaknienia.

Macierzanka piaskowa -  napar, 1 łyżkę ziela macierzanki zalać szklanką wrzątku przykryć na 15 minut, przecedzić pić 2 – 3 razy dziennie przed posiłkiem na poprawienia łaknienia.

Mięta pieprzowa – napar, 1 łyżkę suszonych liści mięty zalać szklanką wrzątku przykryć na 15 minut, przecedzić pić od 2 - 3 razy dziennie, przy braku łaknienia.

Szałwia lekarska – napar z ziela szałwii, 1 łyżkę suszonego ziela zalać szklanka wrzątku, przykryć na 15 minut przecedzić pić 2 – 4 razy dziennie po 2 – 3 łyżki, w celu pobudzenia wydzielania soków żołądkowych, poprawienia trawienia i przyswajania pokarmów.

Tatarak zwyczajny – 1 płaską łyżeczkę sproszkowanego kłącza tataraku stosować 30 minut przed posiłkiem, 2 – 3 razy dziennie popijając wodą, w celu poprawienia trawienia.

Wrzos zwyczajny – odwar z suszonych kwiatów wrzosu, 1 łyżkę kwiatów zalać szklanką wody, gotować 5 minut, przecedzić 2 – 3 razy dziennie 30 minut przed jedzeniem.

Mieszanka ziołowa na poprawienie apetytu – zmieszać w równych częściach ; wrzos, ziele drapacza lekarskiego, ziele dziurawca, liście mięty pieprzowej, korzenie mniszka, korzenie arcydzięgla, kłącze tataraku, ziele krwawnika, koszyczki rumianku, dokładnie zioła wymieszać.
1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, przykryć na 15 minut, przecedzić pić 2 – 3 razy dziennie na 30 minut przed posiłkiem.

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.