Nowe artykuły

niedziela, 12 marca 2017

Zioła na biegunkę - domowe sposoby na biegunkę

biegunka leczenie zioła
Oto kilka ziół i mieszanek ziołowych, które wspomagają leczenie biegunki  :

Przy biegunce należy skonsultować się z lekarzem ale środki ziołowe uśmierzają dolegliwości jelitowe, zmniejszają stany zapalne.

Napar z głowienka wpływa kojąco na zmienioną zapalnie błonę śluzową jelita.

Podobne działanie ma napar z rzepiku oraz wywar z korzenia rdestu, napar z rzepiku jak i z rdestu należy pić trzy razy dziennie po jednej filiżance (około 200 ml).

Podobnie działa napar z nasion kolendry – zaparzyć 1 łyżeczkę nasion i pić trzy razy dziennie przed jedzeniem.

Pięciornik kurze ziele – przygotować odwar z pięciornika, 1 łyżkę stołową rozdrobnionego ziela pięciornika zalać szklanką  wody, ogrzewać przez 30 minut nie doprowadzając do wrzenia, przecedzić pić kilka razy dziennie po  ½ szklanki odwaru.
Natomiast sproszkowane kłącze pięciornika można przyjmować  po 0,5 grama 3 razy dziennie. Ponadto pięciornik kurze ziele wchodzi w skład mieszanki przeciwbiegunkowej  Tannosan.

Jabłka – obrać jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach i zażywać miazgę jabłkową kilka razy dziennie po 3 – 4 łyżki stołowe – każdorazowo przygotowywać świeżą miazgę. Jabłka swoje działanie przeciwbiegunkowe zawdzięczają ; dużej zawartości garbników, pektyn, kwasów organicznych i składników mineralnych.

Mieszanka ziołowa na biegunkę :
4 łyżki owocu anyżu
4 łyżki kozłka lekarski
4 łyżeczki ziela ślazu dzikiego
4 łyżeczki ziela dziurawca
2 łyżki owocu berberysu

Zioła dokładnie zmieszać, 1 łyżkę stołową mieszanki  zalać szklanką wrzątku przykryć i odstawić na 20 minut, odcedzić. Pić 3 razy dziennie po ¾ szklanki naparu. Dzieciom można dawkować do 4 razy dziennie po 1/3 szklanki. Napar ma działanie regulujące.

Czarna jagoda – ze względu na swoje właściwości przeciwbiegunkowe, bakteriobójcze i łagodzące, leczniczo można stosować  świeże owoce, suszone jagody, napar z liści, nalewkę z jagód, przecier.

Nalewa z czarnej jagody

Składniki:
0.5 kg świeżych owoców czarnej jagody
0.5 l alkoholu przygotowanego ze spirytusu i przegotowanej zimnej wody

Przygotowanie :
Do słoja lub butelki włożyć owoce jagody zalać alkoholem szczelnie zamknąć naczynie, odstawić w ciemne i chłodne miejsce, od czasu do czasu potrząsając naczyniem na około 45 dni. Po tym czasie przecedzić rozlać do ciemnych butelek.

Dawkowanie :
Nalewkę stosujemy  podczas biegunki po 1 łyżce stołowej na niewielką ilość wody, od 3 – do 4 razy dziennie.


Przecier z czarnych jagód :

Składniki :
1,5 kg świeżych owoców czarnej jagody
0,75 kg drobnego cukru – może być cukier puder
1 szklanka soku z czarnej porzeczki – świeżo wyciśniętego, nie dodawać cukru

Przygotowanie :
Owoce przebrać, umyć i osączyć. Wsypać do naczynia może być makutra, dodać cukier i ucierać, stopniowo dodawać sok z czarnej porzeczki, ucierać do momentu aż cukier zupełnie się rozpuści. Przygotować słoiczki – wyparzyć, nakładać  przecier, potrząsając słoiczkiem aby się odpowietrzył, na górę przecieru położyć krążek pergaminu nasączonego spirytusem , słoiczki szczelnie zamknąć, odstawić w ciemne i chłodne miejsce.

Dawkowanie :
Przecier stosujemy podczas biegunki, 1 łyżkę stołową na niewielką ilość wody, od 3 – 4 razy dziennie.

Odwar z suszonych jagód brusznicy – 1 łyżkę suszonych owoców zalać szklanką wody, gotować  5 minut, przecedzić pić w ciągu dnia od 2 – 4 razy po jedzeniu, przy biegunce.

Odwar z liści czarnej jagody – 1 łyżkę suszonych liści zalać 1 szklanką wody gotować przez 5 minut, przecedzić.  Dawkowanie dla dorosłych 1/3  - ½ szklanki odwaru, dla dzieci ½ łyżki odwaru, dla niemowląt po ½ łyżeczki w mleku.

Babka lancetowata – napar ½ - 1 łyżki suszonych liści babki zalewamy szklanką wrzątku, przykryć na 10 minut, przecedzić, pić 2 – 4 razy w ciągu dnia na biegunkę.  Odwar ½ - 1 łyżki suszonych liści zalać szklanką wody gotować 3 minuty, przecedzić pić 2- 4 razy w ciągu dnia na biegunkę.

Jasnota biała – napar z kwiatów 1 łyżkę suszonych kwiatów jasnoty zalać szklanka wrzątku przykryć na 15 minut, przecedzić, pić 2 – 3 razy w ciągu dnia przy niezbyt nasilonych biegunkach.

Kalina koralowa – odwar z kwiatów 1 łyżkę suszonych kwiatów kaliny zalać szklanką wody , gotować 5 minut, przecedzić, pić w ciągu dnia do 3 razy.

Kasztanowiec zwyczajny – odwar z kwiat ów 1 łyżkę suszonych kwiatów zalać szklanką wody gotować 5 minut, przecedzić pić do 3 razy w ciągu dnia po jedzeniu.

Malina właściwa – odwar 2 łyżki suszonych liści maliny zalać szklanką wody, gotować  5 – 10 minut, przecedzić , pić w ciągu dnia do 3 razy,  przy biegunkach , nieżytach żołądka i jelit.

Czarna porzeczka – owoce z czarnej porzeczki mają działanie przeciwbiegunkowe.

Poziomka pospolita -  odwar 2 łyżki suszonych liści poziomki zalać szklanką wody, gotować przez 5 minut, przecedzić , pić 2 – 3 razy w ciągu dnia.

Śliwa tarnina – odwar z suszonych owoców 1 łyżkę suszonych owoców zalać szklanką wody, gotować przez 5 minut, przecedzić pić 2 – 3 razy między posiłkami, w przypadku biegunki i nadmiernej fermentacji w jelitach.

Marchew siewna – marchwianka z marchwi jest stosowana przy biegunkach u dzieci.

Mieszanka przeciw biegunce :
kwiat rumianku 10 g
korzeń pięciornika  40 g
kora dębowa 30 g
liście lub owoce czarnej jagody  20 g

Zioła dokładnie zmieszać, 4 łyżki stołowe mieszanki zalać 1 litrem wody odstawić na 5 godzin, po tym czasie gotować około 10 minut. Odcedzić, pić po ½ szklanki przed jedzeniem 3 razy dziennie.

Kora dębu szypułkowego lub bezszypułkowego – można stosować napar lub tabletki ale należy pamiętać, jeśli kuracja po 3 dniach nie daje efektu trzeba skonsultować się z lekarzem. Natomiast długotrwałe przyjmowanie preparatów z dębu, może powodować zaburzenia w przyswajaniu przez organizm magnezu, witaminy B1, żelaza wapnia lub innych składników mineralnych.

Liście jeżyny -  napar z liści działa przeciwbiegunkowo i bakteriobójczo, a także dostarcza witaminy C.

Mieszanka ziołowa na biegunkę :
15 g liści babki lancetowatej
15 g kwiatu rumianku
15 g kory dębowej
15 g owoców czarnej jagody
15 g ziela rdestu ptasiego
10 g kłaczy pięciornika
10 g porostu islandzkiego

Zioła zmieszać i 1 łyżkę mieszanki zlać szklanką wody, gotować na małym ogniu do 5 minut, odstawić pod przykryciem na 10 minut, przecedzić, pić 2 – 3 razy po 1 szklance odwaru przed jedzeniem. Odwar działa przeciwbiegunkowo i przeciwbólowo.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.