Nowe artykuły

niedziela, 12 marca 2017

Zioła na ból gardła

ból gardła leczenie zioła
Oto kilka ziół i mieszanek ziołowych, które wspomagają leczenie  bólu gardła:

Napar z szałwii ma działanie przeciwbakteryjnie i działa przeciw zapalne na jamę ustną, gardło i migdałki, szałwia jest bardzo skuteczna w leczeniu bólu gardła, napar można pić lub płukać nim gardło.
Uwaga naparu z szałwii nie powinny pić kobiety w ciąży, może przyczynić się do poronienia.

Napar z eukaliptusa z cytryną i miodem działa także przeciwbakteryjnie.

Napar z tymianku działa odkażająco, można go stosować przy bólu i zapaleniu gardła oraz migdałków.

Do płukania gardła można stosować napar z nasion kozieradki, rzepiku, lub głowienki pospolitej, można również użyć odwaru z rdestu wężownika, który pomaga w leczeniu stanów zapalnych gardła.
W zapaleniu dziąseł i gardła można stosować do płukania mocny napar z rumianku.
Napar z mięty  jest bardzo przyjemnym środkiem odkażającym.

Dla złagodzenia bólu gardła można stosować ciepłe kompresy z szałwii lub tymianku. po nałożeniu kompresu należy owinąć szyję szalikiem by zachować ciepło.

Korzeń lukrecji gładkiej również łagodzi ból gardła, należy podzielić go na kawałki i powoli przeżuwać.

Arcydzięgiel litwor – napar – 1 łyżkę rozdrobnionych korzeni zalać szklanka wrzątku podgrzewać na wolnym ogniu nie dopuszczając do zagotowania kilkanaście minut, przecedzić stosować do płukania gardła.

Mieszanka do płukania gardła – zmieszać w równych częściach ; kwiat arniki i koszyczek rumianku, 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku przykryć na 15 minut, przecedzić stosować do płukania gardła.

Babka lancetowata – napar 1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzątku, przykryć na 15 minut, przecedzić stosować do płukania gardła .

Bluszcz pospolity – napar – 1 łyżkę rozdrobnionych liści zalać 1 szklanka gorącej wody, odstawić na noc. Rano ogrzewać do zagotowania , odstawić na 10 minut, przecedzić pić 2 – 3 razy w ciągu dnia po 1/3 szklanki, przy bólu gardła.

Mieszanka do płukania gardła – zioła zmieszać w równych częściach ; kwiaty bławatka, liście babki, rumianek, wrzos, 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, przykryć na 15 minut, przecedzić stosować do płukania gardła.

Dziewanna wielkokwiatowa – napar, 1 łyżkę suszonych kwiatów zalać szklanką wrzątku, przez kilka minut ogrzewać ale nie gotować, odstawić pod przykryciem na 10 minut, przecedzić stosować do płukania gardła.

Dziurawiec zwyczajny – napar – 1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzątku odstawić pod przykryciem na 20 minut, przecedzić , napar stosować do płukania gardła.

Krwawnik pospolity – napar – 1 łyżkę suszonych kwiatów krwawnika zalać szklanką wrzątku przykryć na 15 minut, przecedzić , napar stosować do płukania gardła.

Lebiodka pospolita – napar – 1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzątku, przykryć na 15 minut, przecedzić można stosować do płukania gardła.

Lukrecja gładka – odwar – 1 łyżeczkę rozdrobnionych korzeni zalać szklanką gorącej wody gotować około 7 minut, odstawić pod przykryciem na 15 minut, przecedzić, odwar stosować do płukania gardła.

Macierzanka piaskowa – napar 2 łyżki ziela macierzanki zalać szklanką wrzątku, przykryć na 20 minut, przecedzić, napar stosować do płukania gardła.

Mieszanka do płukania gardła – zmieszać zioła w równych częściach ; ziele macierzanki, szałwię. 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, przykryć na 15 minut, przecedzić stosować do płukania gardła.

Mieszanka do płukania gardła – zmieszać w równych częściach ; kwiat maku polnego, rumianek, 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku przykryć na 15 minut, przecedzić, napar stosować do płukania gardła.

Mieszanka do płukania gardła – zmieszać w równych częściach ; liść maliny, rumianek – napar 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, przykryć na 15 minut, przecedzić , stosować do płukania gardła.

Miodunka plamista - zmieszać w równych częściach; ziele miodunki, ziele bluszczyku kurdybanka, ziele krwawnika, liść podbiału. 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką gorącej wody, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić, pić 3 – 4 razy dziennie między posiłkami po ½ szklanki przy zapaleniu gardła.


Mniszek lekarski – syrop z mniszka najpierw stosować po jednej łyżeczce stopniowo zwiększając do 3 – 4 łyżeczek dziennie, przy nieżytach gardła.

Nawłoć pospolita – zmieszać w równych częściach ; ziele nawłoci, ziele przywrotnika, kwiaty nagietka. 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wody, gotować na małym ogniu około 3 minuty, odstawić pod przykryciem na 10 minut, przecedzić do płukania gardła.

Ogórecznik lekarski – odwar – 1 łyżkę ziela zalać ¾ szklanki wody, gotować na wolnym ogniu około 7 minut, odstawić pod przykryciem na 10 minut, przecedzić , pić 2 – 3 razy dziennie po ¼ szklanki odwaru przy bólu gardła.

Mieszanka ziołowa na ból gardła – zmieszać w równych częściach ; ziele ogórecznika, ziele tymianku, rozdrobniony korzeń lukrecji. 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wody, gotować na małym ogniu około 7 minut, odstawić pod przykryciem na 10 minut, przecedzić pić po jedzeniu 2 – 3 razy dziennie po ¼ szklanki odwaru przy bólu gardła.

Pierwiosnek lekarski – odwar 1 łyżkę rozdrobnionego korzenia zalać szklanką wody, gotować na wolnym ogniu około 5 minut, odstawić na 10 minut do naparzenia, przecedzić. Pić po jednej łyżce odwaru co 3 godziny przy bólu gardła .

Pięciornik gęsi – zmieszać w równych częściach ; ziele pięciornika gęsiego, korzenia mydlnicy, rozdrobnionego korzenia prawoślazu, ziela tymianku, owoców anyżu, porostu islandzkiego, - 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką ciepłej , odstawić na 1 godzinę, ogrzewać na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia przez 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić, Pić po ½ szklanki po jedzeniu 3 – 4 razy , przy bólu gardła i anginie.

Podbiał pospolity – zmieszać w równych częściach zioła ; podbiał, rozdrobniony korzeń lukrecji, kwiat ślazu, siemię lniane. 1 łyżkę mieszanki zalać szklanka ciepłej wody, odstawić na 20 minut, gotować na małym ogniu, pod przykryciem 2 minuty, odstawić na 10 minut, przecedzić, pić do 6 razy dziennie małymi porcjami przy bólu gardła.

Porzeczka czarna – zmieszać w równych częściach liście porzeczki i szałwię – 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, przykryć na 15 minut, przecedzić. Napar stosować do płukania gardła.

Poziewnik szorstki – zmieszać w równych częściach ; ziele poziewnika, ziele tymianku, liście podbiału, liście babki lancetowatej. 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, przykryć na 15 minut, przecedzić, pić rano i wieczorem po jedzeniu po 2/3 szklanki naparu przy bólu gardła i anginie, można dosłodzić miodem.

Prawoślaz lekarski – 1 łyżkę rozdrobnionego korzenia prawoślazu zalać szklanką ciepłej wody, odstawić pod przykryciem na 8 godzin, po tym czasie lekko ogrzewać, przecedzić. Macerat stosować do płukania gardła.

Malwa czarna – 1 łyżkę kwiatów zalać szklanką gorącej wody odstawić na 30 minut. Po tym czasie gotować na wolnym ogniu około 3 minuty, odstawić pod przykryciem na 10 minut, przecedzić. Odwar stosować do płukania gardła.

Przetacznik leśny – zmieszać w równych częściach ziele przetacznika i ziele nawłoci. 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wody , gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 3 minuty, odstawić na 15 minut, przecedzić. Odwar stosować do płukania przy bólu gardła i anginie.

Rdest wężownik – 1 łyżeczkę rozdrobnionego kłącza rdestu zalać szklanką ciepłej wody odstawić na 1 godzinę, po tym czasie gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, pod przykryciem, odstawić na 15 minut, przecedzić. Odwar stosować do płukania gardła.

Mieszanka do płukania gardła – zmieszać w równych częściach; rozdrobnione kłącze rdestu wężownika, szałwię, kwiat nagietka. 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, przykryć na 15 minut, przecedzić. Napar stosować do płukania gardła.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.