Niedokwaśność występuje wtedy gdy jest zahamowanie lub za małe wytwarzanie kwasu solnego. Niedokwaśność powoduje uczucie sytości i pełności, brak łaknienia, zaburzenia trawienia oraz odbijanie.
Arcydzięgiel litwor – 1 łyżeczkę rozdrobnionego korzenia zalać 1 szklanką wrzątku, przykryć na 20 minut, przecedzić . Pić do 3 razy dziennie, 60 minut przed posiłkiem po ¼ - 1/3 szklanki.
Mieszanka na pobudzenie trawienia
20 g rozdrobnionego korzenia arcydzięgla
20 g ziela drapacza lekarskiego
20 g mięty pieprzowej
20 g melisy
10 g rozdrobnionego korzenia omanu
10 g ziela glistnika
10 g ziela szanty
Zioła zmieszać i ½ łyżki mieszanki zalać 2 ½ szklanki wrzącej wody w termosie. Pić do 3 razy dziennie przed posiłkiem po 2/3 szklanki naparu.
Babka lancetowata – odwar – 1 łyżkę liści babki zalać 1 ½ szklanki wody gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić do 3 razy dziennie przed posiłkiem po ½ szklanki w niedokwaśności.
Biedrzeniec anyż – napar – ½ łyżki owoców anyżu zalać 1 szklanką wrzącej wody przykryć na 30 minut, przecedzić. Pić 2 – 3 łyżki naparu do 5 razy dziennie, godzinę przed jedzeniem, przy braku łaknienia.
Mieszanka ziołowa :
20 g owoców anyżu
20 g owoców kolendry
20 g ziela drapacza
20 g ziela rdestu ptasiego
Zioła zmieszać i 1 łyżkę mieszanki ziół zalać 1 szklanką gorącej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do 5 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić małymi porcjami w ciągu dnia, przy braku łaknienia i odbijaniu.
Bobrek trójlistkowy – odwar – 1 łyżeczkę ziela bobrka zalać szklanką wrzątku, gotować na małym ogniu pod przykryciem do 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić . Pić do 5 razy dziennie, godzinę przed posiłkiem po 1 – 2 łyżki stołowe.
Mieszanka ziołowa na trawienie :
25 g liści bobrka
25 g mięty pieprzowej
25 g rozdrobnionych kłączy tataraku
25 g rozdrobnionych korzeni lukrecji
25 g ziela krwawnika
25 g ziela nostrzyka
25 g ziela tymianku
Zioła zmieszać i 1 łyżkę mieszanki ziół zalać szklanką wrzątku ,gotować na wolnym ogniu 3 minuty, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić przed jedzeniem 3 razy dziennie po ¼ szklanki.
Bylica boże drzewko – napar – 1 łyżkę rozdrobnionego ziela zalać szklanką wrzącej wody, przykryć na 20 minut, przecedzić. Pić po ¼ - 1/3 szklanki naparu 2 – 3 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem.
Nalewkę z bożego drzewka pić 15 – 30 kropli na kieliszek wody 3 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem.
Bylica piołun – napar – 1 łyżeczkę rozdrobnionego ziela zalać szklanką wrzącej wody, przykryć na 30 minut, przecedzić. Pić po 1 łyżce, 1 godzinę przed posiłkiem 3 – 4 razy dziennie.
Wino piołunowe – pić po 1 łyżeczce 3 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem.
Nalewka piołunowa – nalewkę pić po 10 – 20 kropli na kieliszek wody, 1 godzinę przed posiłkiem 3 razy dziennie.
Mieszanka ziołowa :
20 g ziela piołunu
20 ziela tasznika
20 liści bobrka
20 g mięty pieprzowej
20 rumianku
10 owoców kminku
Zioła zmieszać i 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, przykryć na 15 minut, przecedzić. Pić 30 minut przed posiłkiem małymi porcjami.
Mieszanka ziołowa :
20 g ziela bylicy
20 g ziela krwawnika
20 g ziela tysiącznika
20 g liści bobrka
20 g rozdrobnionych kłączy tataraku
Zioła zmieszać i 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką ciepłej wody, gotować na małym ogniu pod przykryciem do 5 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić 1 – 3 łyżki, 30 minut przed posiłkiem, 2 – 4 razy dziennie.
Tysiącznik pospolity – centuria pospolita – odwar – 1 łyżkę ziela zalać szklanką wody, przykryć, gotować na wolnym ogniu 2 minuty, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić 1 łyżkę odwaru 1 godzinę przed każdym posiłkiem.
Mieszanka ziołowa :
20 g ziela tysiącznika
20 g ziela drapacza lekarskiego
20 g ziela krwawnika
20 g ziele rzepiku
20 g rozdrobnionego kłącza tataraku
20 g mięty pieprzowej
20 g liści podbiału
Zioła zmieszać i 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wody gotować na wonnym ogniu, pod przykryciem do 5 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić po 2 – 3 łyżki, 1 godzinę przed posiłkami, 2 – 4 razy dziennie.
Chmiel zwyczajny – napar – 1 łyżkę szyszek chmielowych zalać szklanką wrzącej wody, przykryć na 15 minut, przecedzić. Pić po ¼ - 1/3 szklanki, 1 godzinę przed posiłkami 2 – 3 razy dziennie.
Cykoria podróżnik – odwar – 1 łyżkę rozdrobnionego korzenia cykorii zalać szklanką wody, gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem 3 minuty, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić 2 – 4 razy dziennie, 1 godzinę przed posiłkiem po 1/3 – ½ szklanki.
Drapacz lekarski – odwar – 1 łyżkę rozdrobnionego ziela zalać szklanką gorącej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić 2 – 3 razy dziennie 1 godzinę przed posiłkiem po ¼ szklanki.
Wino z drapacza – Pić 3 razy dziennie, po małym kieliszku, 30 minut przed posiłkiem.
Goryczka żółta – odwar – 1 łyżeczkę sproszkowanego korzenia goryczki zalać szklanką wody, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić 1 godzinę przed każdym posiłkiem po 1 – 2 łyżki odwaru.
Nalewka goryczkowa – pić nalewkę 2 – 4 razy dziennie, 1 godzinę przed posiłkiem po 10 – 30 kropli na ¼ szklanki wody.
Wino goryczkowe – pić po małym kieliszki, 30 – 60 minut przed każdym posiłkiem.
Hyzop lekarski – napar – 1 ½ łyżki ziela zalać w termosie 2 szklankami wrzącej wody, zamknąć termos na 1 godzinę. Pić po ¼ - 1/3 szklanki 1 godzinę przed posiłkami, 2 – 4 razy dziennie.
Jałowiec pospolity – wino jałowcowe – Pić mały kieliszek 30 minut przed posiłkiem.
Karczoch zwyczajny – nalewka z liści karczocha – pić po 10 – 30 kropli w kieliszku wody, 1 godzinę przed posiłkiem, raz dziennie.
Kolendra siewna – napar – 1 łyżeczkę rozdrobnionych nasion kolendry , zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć na 30 minut, przecedzić. Pić przed jedzeniem 2 – 3 razy dziennie po ½ szklanki naparu.
Koper ogrodowy - 1 łyżkę nasion kopru zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć na 20 minut, przecedzić. Pić 2 – 3 razy dziennie po jedzeniu po ½ szklanki naparu.
Lebiodka pospolita – napar – 1 łyżkę ziela lebiodki zalać szklanką wrzącej wody, przykryć na 20 minut, przecedzić .Pić 2 -3 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem, po ½ - 2/3 szklanki naparu.
Macierzanka piaskowa – napar - 1 łyżkę ziela macierzanki zalać szklanką wrzącej wody, przykryć na 20 minut, przecedzić. Pić 2 – 3 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem po ¼ - ½ szklanki naparu.
Mięta pieprzowa – napar – 1 łyżkę liści mięty zalać szklanką wrzącej wody, przykryć na 10 minut. Pić 1 godzinę przed posiłkami po ½ szklanki naparu.
Nalewka miętowa – Pić 2 – 5 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem, po 20 – 40 kropli na kieliszek
wody.
Mniszek pospolity – odwar – 1 łyżkę rozdrobnionego korzenia mniszka zalać szklanką wody , gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, do 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić 2 – 3 razy dziennie, 1 godzinę przed posiłkiem, po ½ - 2/3 szklanki odwaru.
Wino z korzenia mniszka – Pić 2 -3 razy dziennie, 1 godzinę przed posiłkiem po 1 łyżce wina.
Oman wielki – napar – 1 łyżeczkę rozdrobnionego korzenia omanu zalać szklanką wrzącej wody, przykryć na 20 minut, przecedzić. Pić rano i wieczorem, 1 godzinę przed posiłkiem po 1/3 szklanki naparu.
Wino z korzenia omanu – Pić po małym kieliszki 1 godzinę przed posiłkiem.
Ostropest plamisty – proszek na zaburzenia trawienne – 20 g owoców ostropestu, 10 g korzenia mniszka, 5 g owoców kminku lub kopru włoskiego, 5 g mięty pieprzowej, mieszankę ziół rozdrobnić w młynki elektrycznym do kawy aby powstał proszek. Zażywać po jedzeniu po 1/3 – ½ łyżeczki w ¼ szklanki wody, 2 – 3 razy dziennie.
Pięciornik gęsi – odwar – 1 łyżkę ziela zalać szklanką wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 3 minuty, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić 2 – 3 razy dziennie po posiłku, po ¼ - ½ szklanki odwaru.
Rzewień dłoniasty – odwar – 1 łyżkę rozdrobnionego korzenia zalać szklanką wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, 5 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić co 2 – 3 godziny, po 1 łyżce, jako środek regulujący trawienie.
Tatarak zwyczajny - napar – 1 łyżeczkę rozdrobnionego kłącza zalać w termosie 1 szklanką wrzącej wody, zakręcić termos na 1 godzinę . Pić 2 – 3 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem, po ¼ - 1/3 szklanki naparu.
Tymianek pospolity – napar – 1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzącej wody, przykryć na 15 minut, przecedzić. Pić 2 – 3 razy dziennie, przed posiłkami, po 1/3 szklanki naparu.
Wrzos zwyczajny – napar - 1 – 11/2 łyżki kwiatów wrzosu, zalać w termosie 2 szklankami wrzącej wody, zakręcić termos i odstawić na 1 godzinę. Pić 2 – 4 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem, po 1/3 – ½ szklanki naparu.
Prześlij komentarz