Czosnek jedzony codziennie 3 razy uodparnia na przeziębienia.
Olejki eteryczne stosowane do inhalacji lub odświeżania powietrza niszczą bakterie.
Na wzmocnienie odporności jest dobra herbatka z dzikiej róży która zawiera dużo witaminy C.
Innym skutecznym środkiem jest jedzenie listków szanty, 9 listków szanty posiekać dodać 1 łyżeczkę miodu i zjeść.
Przy pierwszych objawach przeziębienia można stosować napar z mieszanki ziół ; kwiatu czarnego bzu, krwawnika pospolitego, mięty pieprzowej. Zaparzyć 1 ½ mieszanki ziół w szklance wrzątku przez 20 minut, przecedzić dodać jedną łyżeczkę miodu i ½ łyżeczki zmielonego pieprzu tureckiego, wypić.
Na zwalczenie przeziębienia można pić gorący napój z cytryną i modem ma on właściwości przeciwbakteryjne.
Można pić napój z kwiatu czarnego bzu, mięty pieprzowej, krwawnika pospolitego, który ma działanie napotne i obniża temperaturę.
Na przemarznięcie dobry jest korzeń imbiru lub pieprz turecki którym można posypać jedzenie.
Napar z nasion gorczycy, zaparzyć ¼ łyżeczki nasion gorczycy w jednej szklance wody przez 5 minut, przecedzić pić 3 razy dziennie lub dodać do kąpieli.
Jeżówka wąsko listna – nie powinny jej stosować kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią, oraz osoby przyjmujące leki z grupy kortykoidy lub ketokonazol, ponieważ jeżówka wchodzi w interakcje przed zastosowaniem skonsultować się z lekarzem.
Napar z jeżówki do szklanki wrzątku wsypać ½ łyżeczki suszu jeżówki, przykryć odstawić na 10 minut, przecedzić , pić kilka razy dziennie ciepły napar między posiłkami.
Mieszanka z ziół po 1 części
mięty
bzu czarnego
hyzopu
pół części jeżówki
Zioła wymieszać. Zaparzyć 1 łyżeczkę mieszanki wsypać do szklanki wrzątku przykryć na 10 minut po tym czasie przecedzić, można dosłodzić miodem pić gorący napar co 6 godzin. Każdorazowo przygotowywać świeży napar.
Syrop na przeziębienie dla dzieci – ¼ szklanki rozdrobnionych korzeni jeżówki wąskolistnej, ¼ szklanki rozdrobnionych korzeni lukrecji, ¼ szklanki świeżo utartego imbiru, wszystkie składniki dodać 1 litra gotującej się wody, gotować na małym ogniu aż pozostanie połowa objętości.
Po tym czasie dokładnie przefiltrować wycisnąć zioła, do płynu dodać 200 ml miodu, dokładnie wymieszać aby miód się połączył z płynem rozlać do ciemnych buteleczek.
Gdy dziecko jest chore można podawać po 1 łyżeczce kilka razy dziennie. Syrop można stosować w okresie zimowym profilaktycznie i podawać po 2 łyżeczki 2 razy dziennie
Napar z mielonego pieprzu tureckiego poprawia krążenie i trawienie, zaparzyć ½ - 1 łyżeczki zmielonego pieprzu w 1 szklance wrzątku, przez 10 minut, przecedzić pić 1 łyżeczkę na gorącą wodę przed każdym posiłkiem.
Prześlij komentarz