Przy długotrwałych bólach związanych ze złym trawieniem należy zgłosić się do lekarza. Bywają też kłopoty ze złym trawienie nie spowodowane chorobą, a raczej jedzeniem w pośpiechu, niewłaściwą dietą, posiłkami ciężkostrawnymi i tłustymi.
Na poprawienie trawienia można pić :
Anyżek – 1 łyżeczkę nasion anyżku dodać do szklanki mleka zagotować pić dwa razy dziennie.
Napar z kardamonu pić pół godziny lub godzinę przed posiłkiem.
Mięta – herbatkę z mięty pieprzowej powinno pić się zaraz po posiłku.
Hindusi dla lepszego trawienia pod koniec posiłku podają - nasiona kminku, anyżek, fenkuł lub koper.
Aby poprawić trawienie i zwiększyć wydzielanie enzymów do potraw powinno dodawać się dużo przypraw aromatycznych. Rozmaryn dodany do baraniny, ułatwia trawienie. Fenkuł do tłustych ryb. Chrzan do wołowiny.
Biedrzeniec anyż – napar ½ łyżeczki wsypać do szklanki wrzątku przykryć i odstawić na 10 minut po tym czasie przecedzić pić po jednej filiżance po posiłku, poprawia trawienie, zapobiega powstawaniu gazów i skurczów jelit.
Mieszanka ziół – zmieszać w równych częściach koper, anyż, i melisę – zaparzyć 1 łyżeczkę mieszanki w szklance wrzątku, przykryć odstawić na 10 minut, przecedzić, pić 3 razy dziennie po posiłku po filiżance naparu.
Bylica piołun – 3 łyżki ziela bylicy wsypać do 1 litra wody gotować przez 15 minut, odstawić na 5 minut, przecedzić pić po posiłku 3 razy dziennie po filiżance.
Koper włoski – zaparzyć 1 do 2 łyżeczek rozdrobnionych nasion kopru w szklance wrzątku, przykryć na 10 minut, przecedzić, pić 3 razy dziennie po posiłku po jednej filiżance naparu. Dzieciom i niemowlakom można podawać w niewielkich ilościach do butelki z mlekiem.
Mięta pieprzowa – zaparzyć 1 łyżeczkę liści mięty w szklance wrzącej wody, przykryć i odstawić na 10 minut, przecedzić pić 3 razy dziennie gorący napar, najlepiej po posiłku, każdorazowo przygotowywać świeży napar.
Mieszanka ziołowa :
50 g hyzopu lekarskiego
50 g kwiatu pomarańczy
100 g mięty pieprzowej
Zioła zmieszać i 1 łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzącej wody przykryć na 10 minut, pić po posiłkach, zapobiega powstawaniu gazów.
Papaja – można ją przyjmować w kapsułkach po jedzeniu, lub jako świeży owoc po posiłku na deser, stosować ją można w ciężkich niestrawnościach.
Rumianek – herbatkę z rumianku pić gorącą po posiłku poprawia trawienie i zapobiega mdłościom i wymiotom.
Mieszanka – w równych częściach zmieszać rumianek, melisę, miętę, kozłek lekarski ( walerianę ), oraz kminek, zaparzyć w szklance wrzątku 1 łyżeczkę mieszanki ziół i pić po posiłku.
Mieszanka na trawienie :
20 g rozdrobnionych korzeni arcydzięgla
20 g ziela drapacza
20 g liści mięty
20 g melisy
10 g rozdrobnionych korzeni omanu
10 g jaskółczego ziela –glistnik
10 g ziela szanty
Zioła zmieszać i do termosu wsypać 3 łyżeczki mieszanki zalać 2 ½ szklanki wrzątku, pić 2 – 3 razy przed posiłkami po 2/3 szklanki naparu. Napar ma działanie pobudzające trawienie i przeciwskurczowe.
Prześlij komentarz