Nowe artykuły

wtorek, 21 marca 2017

Zioła na zapalenie dróg żółciowych

Zioła na zapalenie dróg żółciowych
Oto kilka ziół i mieszanek ziołowych, które wspomagają leczenie dróg żółciowych :

Stosowanie ziół w leczeniu zapalenia dróg żółciowych jest pomocne w przypadkach przewlekłych jako środki żółciopędne, rozkurczowe, przeciwzapalne, ochraniające komórki wątroby i odkażające drogi żółciowe .

Berberys zwyczajny – preparaty z liści berberysu są stosowane w zapaleniu przewodów żółciowych, kamicy żółciowej, niewydolności wątroby a także przy zatrzymaniu wytwarzania żółci.

Bluszczyk kurdybanek – odwar – 1 łyżkę ziela bluszczyku zalać jedną szklanka ciepłej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 5 minut, odstawić na 10 minut. Przecedzić po ½ szklanki odwaru 2 – 3 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem.

Bylica boże drzewko – napar – 1 łyżkę rozdrobnionego ziela bożego drzewka zalać szklanką wrzątku, naparzać pod przykryciem 20 minut. Odcedzić. Pić po ¼ do 1/3 szklanki naparu 2 do 3 razy dziennie 30 minut przed jedzeniem.

Nalewka z bożego drzewka – 50 g rozdrobnionego ziela bożego drzewka zalać 250 ml alkoholu 70 procent – należy zmieszać w równych częściach spirytus z wódką czystą 45 procent.
Najlepiej w słoiku szczelnie zamknąć i odstawić na 14 dni, często wstrząsając słoikiem. Po tym czasie nalewkę przefiltrować wycisnąć dokładnie zioła.
Nalewkę zlać do butelki z ciemnego szkła, ponieważ światło niszczy składniki lecznicze. Zażywać od 40 kropli do ½ łyżeczki w kieliszku wody 3 razy dziennie 30 minut przed jedzeniem.

Mieszanka żółciopędna :
50 g rozdrobnionego ziela bożego drzewka
50 g kwiatów kocanki
25 g ziela drapacza lekarskiego
25 g krwawnika
25 g owoców kminku
25 g rozdrobnionego kłącza tataraku

Zioła zmieszać i 1 ½ łyżki mieszanki ziół zalać 2 szklankami gorącej wody gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 3 minuty, odstawić na 10 minut. Przecedzić do termosu, pić po ½ szklanki 3 razy dziennie przed jedzeniem.

Bylica piołun – nalewka piołunowa Tinctura Absinthii / Herbapol / . Zażywać od 20 – 60 kropli na ¼ szklanki wody, 2 do 3 razy dziennie przed jedzeniem.

Cykoria podróżnik – odwar – 2 łyżki rozdrobnionego korzenia cykorii zalać 1 ½ szklanki ciepłej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 3 minuty, odstawić na 15 minut. Przecedzić. Pić od 1/3 do ½ szklanki odwaru 2 do 4 razy dziennie, 1 godzinę przed jedzeniem.

Mieszanka żółciopędna :
50 g rozdrobnionego korzenia cykorii
50 g rozdrobnionego korzenia mniszka
25 g mięty pieprzowej
25 g ziela drapacza lekarskiego
25 g rozdrobnionych owoców kopru włoskiego
10 g kwiatu wrotyczu

Zioła zmieszać i 1 ½ łyżki mieszanki ziół zalać 2 szklankami wody, ogrzewać na wolnym ogniu przez 30 minut, zagotować. Odstawić na 15 minut, przecedzić do termosu. Pić po ½ szklanki 3 razy dziennie przed jedzeniem.


Dymnica pospolita - odwar – ½ łyżki ziela dymnicy zalać 1 szklanką wody ciepłej, gotować na wolnym, ogniu pod przykryciem około 3 minuty, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić od 1 – 3 łyżki, 2 do 4 razy dziennie, przez 10 do 15 dni, po tym czasie zrobić przerwę 10 dniową.

Syrop z ziela dymnicy – około 500 g świeżego ziela dymnicy zmiażdżyć, można w maszynce do mielenia mięsa, wycisnąć sok. Zmierzyć ile mamy soku i dodać do niego taką samą ilość cukru.
Gotować na wolnym ogniu do momentu aż powstanie gęsty syrop. Syrop pić po 1 łyżeczce 2 do 3 razy dziennie, przez okres 15 do 20 dni, po tym czasie zrobić 10 dniową przerwę.

Mieszanka żółciopędna :
50 g ziela dymnicy
50 g mięty pieprzowej
25 g liści bobrka
25 g kwiatów kocanki
25 g ziela dziurawca
25 g rozdrobnionego korzenia mniszka

Zioła zmieszać i  2 łyżki mieszanki ziół zalać 3 szklankami gorącej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 3 minuty, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić po 2/3 szklanki 3 razy dziennie, po jedzeniu.

Dziurawiec zwyczajny – napar – 2 łyżki ziela dziurawca zalać w termosie 2 ½ szklanki wrzącej wody, przykryć i odstawić na 1 godzinę . Pić po ½ do 2/3 szklanki , 2 do 3 razy dziennie jedną godzinę przed jedzeniem.

Mieszanka ziołowa ( na wątrobę i żółciopędna ) :
50 g ziela dziurawca
25 g kwiatu robinii akacjowej
25 g ziela krwawnika
25 g ziela rzepiku pospolitego
25 g mięty pieprzowej

Zioła zmieszać i 1 ½ łyżki mieszanki ziół wsypać do termosu i zalać 2 szklankami wrzącej wody, przykryć i odstawić na jedną godzinę. Pić 2 razy dziennie po 2/3 szklanki przed jedzeniem.

Cholagoga I i III ( Herbapol ) - 3 łyżki ziół zalać 3 szklankami gorącej wody , gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 3 minuty, odstawić na 10 minut, przecedzić do termosu. Pić po ½ do 2/3 szklanki 2 do 4 razy dziennie przed jedzeniem. Cholagogę nr I stosować przy wolnych stolcach, a Cholagogę nr III stosować przy zaparciach.

Glistnik jaskółcze ziele - odwar – ½ łyżki ziela glistnika zalać 1 szklanką wody, ogrzewać pod przykryciem na wolnym ogniu prze około 30 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić 3 razy dziennie po 1 do 2 łyżek.

Nalewka z glistnika Tinctura Chelidonii ( Herbapol ) - Zażywać od 10 do 30 kropli 2 do 4 razy dziennie. Przed stosowaniem należy skonsultować się z lekarzem.

Gastrochol (Herbapol) - 1 płaską miarkę dołączoną do opakowania proszku rozpuścić w ½ szklanki ciepłej wody. Pić od 1- 4 razy dziennie jedną godzinę przed jedzeniem. (Może działać przeczyszczająco to wtedy zmniejszyć dawkę proszku ).

Kocanka piaskowa – odwar – 2 do 3 łyżki kwiatów kocanki zalać 2 szklankami ciepłej wody, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 5 minut, odstawić na 10 minut i przecedzić. Pić po ½ do 2/3 szklanki 2 do 3 razy dziennie przed jedzeniem.

Mieszanka ziołowa na kamice żółciową - zmieszać 50 g kwiatów kocanki, 30 g mięty pieprzowej, 20 g ziela dziurawca, 20 g rozdrobnionego kłącza tataraku, 10 g piołunu. Do termosu wsypać 2 ½ łyżki mieszanki ziół zalać 2 szklankami wrzącej wody, zamknąć i odstawić na jedną godzinę. Przecedzić pić w 2 -3 porcjach między posiłkami.

Cholagoga II ( Herbapol) - 2 łyżki ziół zalać 2 szklankami wody, gotować na wonnym ogniu pod przykryciem 3 minuty, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić po ½ do 2/3 szklanki 2 do 4 razy dziennie przed jedzeniem. Cholagoge II stosuje się przy stolcach normalnych.

Cholegran (Herbapol) - zażywać ½ łyżeczki granulatu , 2 do 4 razy dziennie przed jedzeniem.
Jałowiec pospolity – napar – 1 łyżkę rozdrobnionych owoców jałowca zalać szklanką wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 30 minut, przecedzić. Pić w ciągu dnia porcjami po 1 – 2 łyżki po jedzeniu przez okres 5 tygodni.

Cholesol  (Herbapol) - 1 łyżeczkę płynu rozmieszać w 1/3 szklanki wody, pić 3 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem.

Kruszyna pospolita - wchodzi w skład proszku Gastrochol który zawiera wyciągi z 9 ziół i stosowany jest w schorzeniach związanych z wydzielaniem i przepływem żółci przez drogi żółciowe.

Łopian większy - odwar 3 łyżki rozdrobnionego korzenia łopianu zalać 2 szklankami ciepłej wody, gotować na wonnym ogniu pod przykryciem 3 minuty, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić 1/3 do ½ szklanki, 2 – 3 razy dziennie po jedzeniu.

Mięta pieprzowa - napar 1 łyżkę liści mięty zalać 1 ½ szklanki wrzącej wody , przykryć i naparzać 10 minut, przecedzić. Pić po ½ szklanki naparu 1 godzinę przed posiłkiem.

Krople miętowe – stosować od 20 do 40 kropli, w kieliszku wody od 2 – 5 razy dziennie po jedzeniu.

Mniszek pospolity - odwar 2 łyżki rozdrobnionego korzenia mniszka zalać 2 szklankami gorącej wody, odstawić na 1 godzinę do napęcznienia, następnie gotować na wonnym ogniu pod przykryciem około 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić ½ - 2/3 szklanki odwaru 2 – 3 razy dziennie 1 godzinę przed posiłkiem.

Ostryż długi ( kurkuma ) - Solaren / Herbapol / - wyciąg alkoholowy z kłączy ostryżu. Stosować 20 – 40 kropli na kieliszek wody, 2 – 4 razy dziennie po jedzeniu.

Pięciornik gęsi - odwar – 1 łyżkę ziela pięciornika zalać 1 szklanką wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 3 minuty, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po ¼ do ½ szklanki 2 – 3 razy dziennie po jedzeniu.

Mieszanka ziołowa na wątrobę :
50 g ziela pięciornika
50 g ziela szanty
25 g ziela rzepiku
25 g ziela krwawnika
25 g rumianku
25 g lukrecji
25 g rozdrobnionego korzenia lukrecji

Zioła zmieszać i 2 łyżki mieszanki zalać 2 szklankami wody, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 3 minuty, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po 2/3 szklanki 3 razy dziennie 1 godzinę przed jedzeniem.

Mieszanka ziołowa na wątrobę dla ozdrowieńców zmieszać 50 g ziela pięciornika, 50 g ziela fiołka trójbarwnego, 50 g rozdrobnionego korzenia cykorii, 25 g mięty, 25 kory wierzbowej, 25 g liści ruty. 1 ½ łyżki mieszanki ziół zalać 2 szklankami wrzątku i odstawić do naparzanie pod przykryciem na 20 minut, przecedzić. Pić 3 – 4 razy dziennie po ½ szklanki naparu między posiłkami. Stosować po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby, a także w chorobie dróg żółciowych.

Róża dzika – mieszanka ziołowa – zmieszać 50 g owoców róży, 50 g mięty, 50 g ziela bylicy pospolitej, 25 g ziela ostrożenia warzywnego, 25 g liści brzozy, 25 g korzenia arcydzięgla. 2 łyżki mieszanki ziół wsypać do termosu, zalać 2 szklankami wrzącej wody, zamknąć na 30 minut do naparzania. Pić 3 – 4 razy dziennie po ½ szklanki naparu między posiłkami.

Mieszanka ziołowa :
25 g rumianku
25 g rozdrobnionej kory kruszyny
25 g mięty
25 g ziela drapacza lekarskiego
25 g ziela dziurawca
25 g ziela fiołka trójbarwnego
25 g ziela krwawnika

Zioła zmieszać i 1 ½ łyżki mieszanki ziół wsypać do termosu zalać 1 ½ szklani wrzącej wody zamknąć i odstawić na 1 godzinę do naparzania. Pić po 2/3 szklanki naparu rano na czczo i wieczorem przed snem.

Ruta zwyczajna - Intrakt z ruty – Intractum Rutae / Herbapol / dawkowanie dla dorosłych 20 – 40 kropli w kieliszku wody 2 – 4 razy dziennie po jedzeniu. Można stosować po wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Nie należy stosować jednocześnie z sulfonamidami.

Rzodkiew czarna - sok – świeży korzeń rzodkwi obrać i wycisnąć sok / można sokowirówką lub przepuścić przez maszynkę do mięsa i wycisnąć sok. Na 2 szklanki soku należy dodać ¾ szklanki miodu lub cukru dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Sok przechowywać w lodówce do 5 dni. Sok pić po 1 łyżce 3 razy dziennie zwiększając dawkę do 3 łyżek 3 razy dziennie do 2 tygodni następnie stopniowo zmniejszać dawkę.

Szanta zwyczajna - napar – 1 ½ łyżki ziela szanty zalać 2 szklankami wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do wrzenia , odstawić na 15 minut, przecedzić . Pić 1/3 – ½ szklanki 2 – 3 razy dziennie między posiłkami.

Tatarak zwyczajny - mieszanka – zmieszać w równych częściach zioła – rozdrobnione kłącze tataraku, ziele glistnika, miętę, rozdrobniony korzeń mniszka, rozdrobnioną korę kruszyny, ziele szanty, ziele pięciornika gęsiego. 2 łyżki mieszanki ziół zalać 2 ½ szklanki ciepłej wody odstawić na 1 godzinę do napęcznienia. Ogrzewać na wolnym ogniu do wrzenia, odstawić na 10 minut , przecedzić. Pić po 2/3 szklanki 3 razy dziennie.

Mieszanka ziołowa :
50 g ziela rzepiku pospolitego
50 g ziela szanty zwyczajnej
30 g mięty
30 rozdrobnionego korzenia wilżyny ciernistej
15 g ziela glistnika
15 g rozdrobnionego korzenia mniszka
15 g rozdrobnionego korzenia omanu

Zioła zmieszać i do termosu wsypać 2 łyżki mieszanki ziół zalać 2 szklankami wrzącej wody zamknąć i odstawić na 2 godziny, przecedzić. Pić 2 – 3 razy dziennie między posiłkami po 2/3 szklanki.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.