Nowe artykuły

wtorek, 21 marca 2017

Zioła na zapalenie jelita

Zioła na zapalenie jelita
Oto kilka ziół i mieszanek ziołowych, które wspomagają leczenie jelita podczas zapalenia:

Objawami  zapalenia jelita jest ból brzucha, odbijanie, wzdęcia, biegunka, gorączka , obecność krwi w kale.

Aloes drzewiasty - wino aloesowe należy przyjmować w pierwszym tygodniu 3 razy dziennie po 1 łyżeczce do herbaty,
w następnych 3 – 4 tygodniach 3 razy dziennie po łyżce stołowej, w dalszych 3 – 4 tygodniach 3 razy dziennie po 1 łyżeczce do herbaty, zawsze 1 godzinę przed jedzeniem. Wino powinno się przyjmować się przez okres 2 – 3 miesięcy , po tym czasie należy zrobić przerwę w przyjmowaniu na okres 1 – 2 tygodni.
Po przerwie można powtórzyć kurację.

Arcydzięgiel litwor – napar – ½ łyżki rozdrobnionego korzenia arcydzięgla zalać 1 szklanką wrzącej wody przykryć i odstawić do naparzania na 15 minut, przecedzić. Pić po ¼ - 1/3 szklanki naparu, 2 – 3 razy dziennie po jedzeniu.

Babka lancetowata – odwar 1 łyżkę liści babki zalać 1 ½ szklanki ciepłej wody gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić po ½ szklanki odwaru 2 – 3 razy dziennie.

Bluszczyk kurdybanek – odwar – 1 łyżkę ziela bluszczyku zalać 1 ½ szklanki ciepłej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po ½ szklanki odwaru 2 – 3 razy dziennie 30 minut przed jedzeniem.

Borówka brusznica - odwar 1 łyżkę liści borówki brusznicy zalać 1 szklanką ciepłej wody, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić . Pić po 1/3 – ½ szklanki odwaru 2 – 3 razy dziennie.

Borówka czernica – odwar 1 łyżkę liści borówki czernicy zalać 1 szklanka gorącej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po ¼ - 1/3 szklanki odwaru kilka razy dziennie miedzy posiłkami. Można podawać małym dzieciom po 1 łyżeczce do herbaty kilka razy dziennie.

Odwar z owoców borówki - 3 łyżki suszonych owoców borówki czernicy zalać 1 ½ szklanki gorącej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 7 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pic po ½ szklanki odwaru 2 – 3 razy dziennie po jedzeniu jako środek przeciwbiegunkowy, lub rano i wieczorem po 2/3 szklanki. Dzieciom można podawać tylko odpowiednio mniejsze dawki.

Brzoza brodawkowata – odwar 1 łyżkę rozdrobnionej huby brzozowej czarnej zalać 1 ½ szklanki letniej wody i odstawić na noc . Rano gotować na wolnym ogniu do wrzenia, odstawić na 5 minut, przecedzić. Pić po 1 – 2 łyżki kilka razy w ciągu dnia przed jedzeniem.

Bukwica zwyczajna - odwar 1 łyżkę rozdrobnionego ziela bukwicy zalać 1 szklanką wrzącej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po ¼ - 1/3 szklanki odwaru 1 – 2 razy dziennie, 1 godzinę przed jedzeniem. Można podawać dzieciom i młodzieży 1- 3 łyżki , zależnie od wieku 1- 2 razy dziennie.


Mieszanka ziołowa na kolkę jelitową :
10 g bylicy piołunu
10 g rozdrobnionego korzenia arcydzięgla
25 g rumianku
25 g ziela pięciornika gęsiego
25 g rozdrobnionego kłącza tataraku

Zioła zmieszać i 2 łyżki mieszanki ziół zalać 1 ½ szklanki wrzącej wody, przykryć do naparzania na około 15 minut, przecedzić. Pić po ¼ - ½ szklanki gorącego naparu małymi łykami 2 – 3 razy dziennie.

Bylica pospolita – napar – 1 łyżkę ziela bylicy pospolitej zalać 1 szklanką wrzącej wody, naparzać pod przykryciem około 15 minut, przecedzić. Pić po 1 – 3 łyżki naparu 2 – 3 razy dziennie.

Centuria pospolita ( Tysiącznik pospolity ) - mieszanka ziołowa – zmieszać 20 g ziela centurii, 20 g ziela drapacza lekarskiego, 20 g ziela krwawnika, 20 g ziela rzepiku, 20 g rozdrobnionego kłącza tataraku, 20 g mięty, 20 g liści podbiału. 1 łyżkę mieszanki ziołowej zalać 1 szklanką ciepłej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 5 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić 2 – 4 łyżki 2 – 4 razy dziennie, 1 godzinę przed jedzeniem.

Mieszanka ziołowa z czosnkiem – zmieszać w równych częściach 
ziele dziurawca
miętę
liść szałwii
rozdrobnione kłącze tataraku

½ łyżki mieszanki ziołowej zalać 1 szklanką wrzącej wody naparzać pod przykryciem około 20 minut, przecedzić.
Do naparu dodać utarty jeden ząbek czosnku oraz 5 kropli Propolanu. Pić po ½ szklanki rano i wieczorem przed snem przez okres 2 – 3 tygodni, po tym czasie zrobić przerwę na jeden tydzień .

Drapacz lekarski - odwar – 1 łyżkę ziela drapacza lekarskie zalać 1 szklanką ciepłej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po ½ - 1/3 szklanki odwaru 2 – 3 razy dziennie między posiłkami.

Dziurawiec zwyczajny – napar – 2 łyżki ziela dziurawca zalać 2 szklankami wrzącej wody przykryć naparzać 1 godzinę, przecedzić. Pić po ½ - 1/3 szklanki naparu po jedzeniu 2 – 3 razy dziennie.

Dymnica pospolita - syrop z ziela dymnicy – około 500g świeżego ziela dymnicy zmiażdżyć można w maszynce do mięsa, wycisnąć sok. Zmierzyć sok i dodać objętościowo taką samą ilość cukru. Gotować na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Syrop pić po 1 łyżeczce 2 – 3 razy dziennie, przez około 20 dni, po tym czasie zrobić przerwę w zażywaniu na 10 dni. Po przerwie można stosować ponownie.

Mieszanka ziołowa :
50 g ziela hyzopu
50 g mięty
25 g owoców kminku
25 g rozdrobnionego korzenia lubczyku
25 g ziela pięciornika gęsiego

Zioła zmieszać i  ½ łyżki mieszanki ziół wsypać do termosu zalać 1 ½ szklanki wrzącej wody, przykryć i odstawić na 1 godzinę . Pić po ¼ - 1/3 szklanki naparu 3 – 4 razy dziennie po jedzeniu.

Jałowiec pospolity - owoce jałowca można przyjmować przy wzdęciach. Stosowanie owoców należy rozpocząć od 4 sztuk dziennie i codziennie zwiększać o 1 sztukę, do 15 owoców dziennie, a następnie codziennie zmniejszać o 1 sztukę , do momentu 1 sztuki na dzień po tym czasie należy zakończyć kurację.

Jeżyna fałdowana - odwar – 1 ½ łyżki liści jeżyny zalać 2 szklankami ciepłej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 3 minuty, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić 1 /3 – ½ szklanki odwaru 2 – 3 razy dziennie miedzy posiłkami.

Mieszanka ziołowa na biegunkę – zmieszać 40 g liści jeżyny, 20 g owoców borówki czernicy, 20 g rozdrobnionego kłącza pięciornika. 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wody gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po ½ do 1 szklanki odwaru 1 – 3 razy dziennie w zależności od stopnia nasilenia biegunki. Odwar można podawać dorosłym i dzieciom tylko dla dzieci mniejsze dawki.

Herbatka ziołowa - na wzdęcia, zgagę i odbijanie - zmieszać 20 g liści jeżyny, 10 g liści maliny, 10 g liści pokrzywy, 10 g wysuszonej skórki z jabłek, 5 g liści poziomki. Zaparzać tak jak herbatę i pić w razie potrzeby.

Kasztanowiec zwyczajny – odwar – 1 łyżkę rozdrobnionej kory kasztanowca zalać 2 szklankami wody ciepłej odstawić na około 2 godziny, po tym czasie gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 10 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po 1/3 – ½ szklanki odwaru 2 – 3 razy dziennie przed jedzeniem.

Kminek zwyczajny – mieszanka ziołowa – zmieszać w równych częściach – owoce kminku, owoce anyżu, owoce kopru włoskiego, miętę, rumianek, ziele tymianku. 1 łyżkę mieszanki ziół zalać szklanką wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 15 minut, przecedzić. Pić po ½ szklanki naparu 2 razy dziennie po jedzeniu.

Wino kminkowe – przygotować z mieszanki ziół podanych wyżej – 3 łyżki mieszanki ziół zalać butelka białego wytrawnego wina gronowego, i macerować przez 14 dni często wstrząsając butelką. Po tym czasie dokładnie przefiltrować . Pić po małym kieliszku 2 – 3 razy dziennie po jedzeniu, podawać tylko dorosłym.

Kruszyna pospolita – odwar - ½ łyżki rozdrobnionej kory kruszyny zalać 1 szklanką ciepłej wody, gotować na wonnym ogniu pod przykryciem 15 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po ¼ - ½ szklanki odwaru 2 – 3 razy dziennie przy atonii jelitowej.

Krwawnik pospolity - napar – 1 łyżkę ziela krwawnika zalać 1 ½ szklanki wrzącej wody naparzać pod przykryciem 15 minut, przecedzić . Pić po ½ - 1/3 szklanki naparu 2 – 3 razy dziennie.

Lawenda lekarska - mieszanka ziołowa na jelita – zmieszać 20 g kwiatów lawendy, 20 g mięty, 30 g kwiatów wiązówki, 40 g rozdrobnionego kłącza pięciornika. 2 łyżki mieszanki zalać 2 szklankami wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 3 minuty, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić po ½ szklanki odwaru 3 – 4 razy dziennie.

Lubczyk ogrodowy - mieszanka ziołowa – zmieszać 50 g owoców lub rozdrobnionego korzenia lubczyku, 50 g liści orzecha włoskiego, 25 g owoców kminku, 25 g ziela krwawnika. 2 łyżki mieszanki ziołowej zalać 2 szklankami wrzącej wody przykryć i naparzać 15 minut, przecedzić. Pić po 2 /3 szklanki naparu 2 razy dziennie po jedzeniu.

Macierzanka piaskowa - napar – 1 łyżkę ziela macierzanki zalać 1 szklanką wrzącej wody naparzać pod przykryciem 20 minut, przecedzić. Pić po ½ - ¼ szklanki naparu 2 – 3 razy dziennie po jedzeniu.

Mięta pieprzowa - napar – 1 łyżkę liści mięty pieprzowej zalać 1 ½ szklanki wrzącej wody naparzać pod przykryciem 10 minut, przecedzić. Pić napar po ½ szklanki po jedzeniu.

Oman wielki – napar – 1 łyżeczkę rozdrobnionego korzenia omanu zalać 1 szklanką wrzącej wody naparzać pod przykryciem 20 minut, przecedzić. Pić rano i wieczorem 1 godzinę przed jedzeniem po 1/3 szklanki naparu.

Wino z korzenia omanu - z mieszanki ziół - zmieszać 10 g rozdrobnionego korzenia omanu, 10 g owoców anyżu, 10 g ziela tysiącznika lub ziela drapacza lekarskiego, 10 g ziela dziurawca, 2 g rodzynek. Mieszankę ziół wsypać do słoja zalać 0,7 litra winem wytrawnym gronowym. Macerować przez 14 dni , od czasu do czasu wstrząsać słojem. Po tym czasie dokładnie przefiltrować, zlać do ciemnej butelki. Pić po małym kieliszku, 30 minut po jedzeniu.

Orzech włoski - napar – 2 łyżki rozdrobnionych liści orzecha włoskiego zalać 2 szklankami ciepłej wody, ogrzewać na wolnym ogniu, do wrzenia ale nie gotować, odstawić pod przykryciem do naparzania na 5 minut, przecedzić. Pic po ½ szklanki naparu, 3 – 4 razy dziennie przed jedzeniem.

Wino orzechowe – 50 g rozdrobnionych liści orzecha włoskiego zalać 0,7 litra wina czerwonego gronowego. Odstawić na 10 dni . Po tym czasie przefiltrować , dodać do 150 g cukru, odstawić jeszcze na 3 dni. Pić małym kieliszkiem 2 – 3 razy dziennie. Wino ma wszystkie właściwości jaki posiadają liści. Dla osób chorych na cukrzycę nie dodawać cukru.

Pięciornik gęsi – mieszanka ziołowa – zmieszać 30 g pięciornika gęsiego, 30 g ziela nostrzyka, 30 g rozdrobnionego kłącza tataraku, 30 g liści mięty. 1 łyżkę mieszanki ziołowej zalać 1 szklanką wrzącej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 2 minuty, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po ½ szklanki odwaru, 2 razy dziennie po jedzeniu.

Pięciornik kurze ziele – odwar - 1 łyżkę rozdrobnionego kłącza pięciornika kurze ziele zalać 1 ½ szklanki wody, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić . Pić po 2 łyżki do ¼ szklanki odwaru 2 – 3 razy dziennie.

Wino z pięciornika kurze ziele – zmieszać 30 g rozdrobnionego kłącza pięciornika kurze ziele, 10 g ziela krwawnika lub ziela tasznika. Mieszankę ziół zalać 0,7 litra winem czerwonym półsłodkim. Odstawić na 14 dni do macerowania, często potrząsać butelką. Po tym czasie przefiltrować zlać do ciemnej butelki. Pic małym kieliszkiem 2-3 razy dziennie, 1 godzinę przed jedzeniem.

Mieszanka ziołowa – na krwawienia z jelita grubego :
50 g rozdrobnionych kłaczy pięciornika kurze ziele
50 g liści orzecha włoskiego
25 g rozdrobnionej kory kasztanowca
25 g ziela pięciornika gęsiego
25 g ziela krwawnika
25 g kwiatów nagietka
25 g rumianku

Zioła zmieszać i  2 łyżki mieszanki ziołowej zalać 2 szklankami wrzącej wody, przykryć i odstawić na 1 godzinę , przecedzić. Pić po 2/3 szklanki 3 razy dziennie miedzy posiłkami. Podczas kuracji można przyjmować , po 1 tabletce witaminy B1 i witaminy C.

Pokrzywa zwyczajna – mieszanka ziołowa - zmieszać 50 g liści pokrzywy, 50 g ziela krwawnika, 25 g rozdrobnionego kłącza wężownika lub / rozdrobnionego kłącza pięciornika kurze ziele / 25 g ziela poziewnika, 25 g ziela rdestu ptasiego, 25 g rozdrobnionego korzenia lukrecji. 3 łyżki mieszanki ziołowej zalać 3 szklankami letniej wody, odstawić na 1 godzinę aby zioła spęczniały. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do wrzenia, odstawić na 5 minut, przecedzić. Pić po 2/3 szklanki odwaru, 3 – 4 razy dziennie.

Porzeczka czarna - mieszanka ziołowa przeciw nieżytowa – zmieszać w równych częściach liść porzeczki czarnej i liść mięty. 1 łyżkę mieszanki zalać 1 szklanką wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 20 minut, przecedzić. Pić po 1/3 – ½ szklanki naparu 2 0 4 razy dziennie miedzy posiłkami.

Mieszanka ziołowa na owrzodzenie jelit :
50 g liści porzeczki czarnej
50 g liści podbiału
50 g liści babki lancetowatej
50 g liści pokrzywy
25 g liści mięty pieprzowej
25 g ziela dziurawca
25 g ziela rdestu ptasiego

Zioła zmieszać i 3 łyżki mieszanki ziół wsypać do termosu zalać 2 ½ szklanki wrzącej wody, zamknąć i odstawić na 1 godzinę. Pić napar po 2/3 szklanki 3 razy dziennie między posiłkami.

Poziomka pospolita - odwar – 2 łyżki liści poziomki zalać 1 szklanka ciepłej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić odwar po ½ - 1/3 szklanki , 2 – 3 razy dziennie, 1 godzinę przed posiłkiem.

Przywrotnik pospolity – mieszanka ziołowa – zmieszać w równych częściach ; ziele przywrotnika, ziele pięciornika gęsiego, ziele rdestu ptasiego, liść poziomki, liść mięty pieprzowej. Do termosu wyspać 2 łyżki mieszanki ziołowej, zalać 2 szklankami wrzącej wody, zamknąć i odstawić na 1 godzinę . Pic po ½ szklanki naparu, 2 – 4 razy dziennie między posiłkami.

Rumianek pospolity – napar – 2 łyżki rumianku zalać 2 szklankami wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 15 minut, przecedzić. Pić po ½ szklanki naparu 3 razy dziennie między posiłkami.

Mieszanka ziołowa :
50 g kwiatów stokrotki
50 g kwiatów tarniny
25 g morszczynu
25 g naowocni fasoli
25 g rozdrobnionego korzenia mniszka
25 g ziela piołunu
25 g ziela skrzypu
25 g rumianku

Zioła zmieszać i do termosu wsypać 1 ½ łyżki mieszanki ziołowej, zalać 2 szklankami wrzącej wody, zamknąć i odstawić na 1 godzinę. Pić napar porcjami w ciągu dnia po posiłkach.

Szałwia lekarska - napar – 1 łyżeczkę liści szałwii zalać ½ szklanki wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 10 minut, przecedzić. Pić po 1/3 – ½ szklanki naparu 1 – 3 razy dziennie przed jedzeniem.

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.