W tym mogą nam pomóc wprowadzone do naszej diety potrawy ze świeżych ziół.
Surówka z listków mniszka
Składniki:
3 garści młodych listków mniszka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 szklanka jogurtu naturalnego
sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
Wykonanie:
Młode liski mniszka oczyścić, umyć i zalać osoloną zimną wodą na około 50 minut, aby nie były gorzkie. Po tym czasie opłukać , osuszyć. Liski porwać na kawałeczki dodać do jogurtu, doprawić solą,pieprzem i cukrem, wymieszać dodać pokrojony szczypiorek .
Koktajl z mniszkiem
Składniki:
10 młodych listków mniszka
1 szklanka kefiru
Wykonanie:
Listki oczyścić, umyć. Zmiksować ze szklanka kefiru. Koktajl doskonale oczyszcza organizm, należy go pić 2 razy dziennie przez 2 tygodnie.
Surówka z mniszka i pomarańczy
Składniki:
3 pomarańcze
4 garście listków mniszka
1 czerwona cebula
sół, pieprz i szczypta cukru do smaku
3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Listki mniszka oczyścić i zalać osoloną zimną wodą na około 50 minut, aby nie były gorzkie. Po tym czasie opłukać i osączyć. Pomarańcze obrać i pokroić w kostkę dodać do nich porwane na kawałeczki listki mniszka i pokrojoną na cienkie plasterki cebulę. Surówkę doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, polać oliwą, wymieszać i odstawić do lodówki aby się schłodziła.
Mniszek lekarski z marchewką
Składniki:
2 garści młodych listków mniszka
2 garści młodych listków pokrzywy
2 garści szpinaku
mała garstka liści podagracznika
2 marchewki
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypta cukru do smaku,
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Dokładnie oczyścić i umyć listki : mniszka, pokrzywy, szpinaku,podagrycznika, osuszyć. Obrać marchewki, umyć, pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć pokrojone marchewki, skropić lekko wodą i sokiem z cytryny, dusić na małym ogniu około 10 minut.
Dodać osuszone całe listki mniszka, pokrzywy, szpinaku, podagrycznika, wymieszać i jeszcze dusić wszystko około 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Można podawać jako dodatek do mięs, lub jako przekąskę.
Składniki:
1 garść młodych liści mniszka
kawałek korzenia mniszka
1 łyżeczka miodu
1 szklanka mleka
cukier waniliowy
Wykonanie:
Liście mniszka oczyścić i umyć osączyć, korzeń dokładnie oczyścić i umyć. W sokowirówce wycisnąć sok z mniszka.
Na jedną szklankę mleka użyć tylko jedną łyżkę soku z mniszka dodać miodu i do smaku cukier waniliowy wszystko zmiksować.
Sałatka z mniszka i szpinaku
Składniki:
20 dag młodych liści mniszka
20 dag szpinaku
1 ząbek czosnku
3 łyżki stołowe oleju
1 łyżka stołowa soku z cytryny
sól
miód
Wykonanie:
Liście mniszka i szpinaku oczyścić, umyć i osączyć. Jeżeli liście mniszka nie są bardzo młodziutkie możemy je zalać zimną soloną wodą na 50 minut, by nie były gorzkie. Po ty czasie osączyć porwać na kawałki, dodać rozdrobnione liście szpinaku.
Przygotować sos: z oliwy, soku z cytryny, rozgniecionego czosnku , szczypty soli odrobiny miodu do smaku wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Wcześniej przygotowane liście mniszka i szpinaku zalać sosem i wymieszać.
Surówka z mniszka ze szczypiorkiem
Składniki:
2 garści młodych listków mniszka
1 pęczek szczyporku2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oleju lnianego, jeżeli nie mamy to oliwy
sól, pieprz, szczypta cukru
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Listki mniszka dokładnie myjemy i osączamy, jeżeli obawiamy się żeby nie były gorzkie należy je namoczyć w zimnej osolonej wodzie na około 50 minut. Szczypiorek myjemy i osączamy.Listki mniszka rwiemy na małe kawałeczki szczypiorek siekamy dodajemy posiekaną pietruszkę.Z oliwy soku z cytryny, soli i pieprzu, szczypty cukru przygotowujemy sos.Sosem polewamy przygotowaną surówkę i wszystko mieszamy.
Surówka z mniszka z pomidorami
Składniki:
4 garście młodych listków mniszka
3 pomidory
kilka listków bazylii, pietruszki
1 duża cebula
2 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Wykonanie:
Listki mniszka oczyścić i umyć można namoczyć w zimnej osolonej wodzie na około 50 minut aby nie były gorzkie. Pomidory, listki bazylii i pietruszkę umyć i osączyć. Cebulę obrać.Listki mniszka rwiemy na małe kawałeczki dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, cebulę kroimy w cieniutkie talarki, a bazylię i pietruszkę drobno siekamy.Z oliwy , octu winnego, soli i pieprzu przygotowujemy sos. Sosem polewamy surówkę tuż przed podaniem. Surówkę można podawać do dań z ryb lub drobiu.
Prześlij komentarz