Nowe artykuły

środa, 19 kwietnia 2017

Pokrzywa cudowna roślina naszych łąk - opis, działanie i zastosowanie w leczeniu i kuchni - ziołolecznictwo

pokrzywa leczenie i kuchnia
Pokrzywa -Pokrzywa parząca,pokrzywa wielka(Urtica dioica L.)

Spotyka się ją prawie na całej kuli ziemskiej, głównie jednak w strefie klimatu umiarkowanego.
W Polsce jest to pospolity chwast. Rośnie głównie w miejscach zacienionych, na stanowiskach bogatych w próchnicę i związki azotowe, w stosunkowo wilgotnych ogrodach,przy płotach i zabudowaniach,w zaroślach na pastwiskach i w rowach przydrożnych,a także na śmietnikach i gruzach.

Pokrzywa jest byliną wysoką do 1,5 m o silnych podziemnych rozłogach i pionowym, mocnym rozgałęzionym korzeniu. Łodygę ma wzniesioną, sztywną, kanciastą, obficie ulistnioną.
Liście ogonkowe,ciemnozielone,jajowato – lancetowate, sercowate u nasady, na szczycie zaostrzone, brzegiem grubo ząbkowane – ułożone na przeciwlegle.
Łodyga i liście są pokryte sztywnymi,szczeciniastymi,parzącymi włoskami,zawierającymi kwas mrówkowy. Porą zbioru pokrzywy jest całe lato,od kwietnia do września.
Szczyty pędów ścina się tuż przed kwitnieniem,a po przewiędnięciu obrywa liście gdy utracą swoje właściwości parzące i suszy.
Korzenie kopie się jesienią lub wczesną wiosną,oczyszcza z ziemi,odcina część nadziemną i suszy. Sok otrzymuje się głównie z młodych,świeżych,ulistnionych pędów,zbieranych w kwietniu i początkach maja.

Co zawiera pokrzywa  :

Liść pokrzywy zawiera flawonoidy, karotenoidy, fitosterole, garbniki, chlorofil, kwasy organiczne (krzemowy, masłowy, octowy, glikolowy i glicerowy )
Oraz witaminy  A, B2, C, E, K,
Mikroelementy - wapń, fosfor, magnez, mangan, żelazo, potas i krzem oraz śluzy, enzymy i hormony roślinne.
W korzeniach znajdują się śluzy, woski, kwasy organiczne, lecytyny, fitosterole, sole mineralne i rozpuszczalna krzemionka.

Działanie pokrzywy: 

Pokrzywa ma działanie moczopędne, przeciwkrwotoczne, pobudzające przemianę materii, przeciwbiegunkowe, przeciwcukrzycowe, przeciw zapalne, odkażające, bakteriostatyczne, regenerujące i przeciwreumatyczne.

Pokrzywa w leczeniu domowym :

Pokrzywę można stosować przy krwotokach z nosa, zaburzeniach przemiany materii,głównie przy braku mikroelementów, jako środek moczopędny, przy anemii i zaburzeniach miesiączkowania, jako środek mlekopędny dla karmiących matek, a także przy nieżytach dróg oddechowych, a także dla zwiększenia czerwonych krwinek oraz przeciwcukrzycowo.
Zewnętrznie do płukania gardła, na stłuczenia, ropnie, schorzenia skóry, a także do leczniczych kąpieli i przy reumatyzmie.

Pokrzywa  postać leku :

Sok z pokrzywy na wzmocnienie : Młode pędy pokrzywy należy zmiażdżyć i wycisnąć sok (można użyć sokowirówki lub sokownika).
Pić codziennie po ½ szklanki soku przez 2 tygodnie (kuracja wiosenna). Sok z pokrzywy można
zmieszać z miodem, działa na organizm wzmacniająco oraz zapobiega infekcjom.

Sok ze świeżych liści pokrzywy - 1 kg młodych liści ( przed kwitnieniem), dokładnie umytych, zmiażdżyć i wycisnąć w sokowirówce lub sokowniku.
Wyciśnięte liście zalać 1 litrem przegotowanej wody i ponownie wycisnąć, płyny połączy.
Tak przygotowany sok możemy zamrozić lub pasteryzować w słoikach przez około 15 minut.
Z tego soku można przygotować napoje, na przykład:
składniki zmiksować
4 łyżeczki soku z pokrzywy
szklanka mleka
2 łyżeczki miodu 

lub koktajl – sok ze świeżej pokrzywy ( 4 łyżeczki) zmieszać z sokiem z marchwi i zakwasić sokiem z cytryny.

Napar - 2 łyżki suszonych liści pokrzywy zalać szklanką wrzątku, po 10 minutach odcedzić. Pić 2 -3 razy dziennie po szklance naparu między posiłkami lub stosować zewnętrznie.

Nalewka na bóle reumatyczne : 2 łyżki rozdrobnionego korzenia zalać ½ litra wódki i pozostawić na 8 dni,odcedzić. Stosować do nacierań w bólach reumatycznych.

Świeżą pokrzywą można okładać bolące miejsca przy reumatyzmie.

Miód pokrzywowy -  1 kg świeżych liści pokrzywy zmiażdżyć, dodać 3 szklanki wody, zagotować i przecedzić przez gazę.
Po przecedzeniu dodać 0.5 kg miodu, następnie uzupełnić wodą do objętości 1 litra.
Rozlać do butelek . Można używać przez cały okres zimowy. Podawać dzieciom które często zapadają na choroby infekcyjne, np. górnych dróg oddechowych,grypy.

Wiosenna sałatka z pokrzywy 
Bardzo cenne jest spożywanie na wiosnę sałatek z niektórych świeżych roślin leczniczych, np., sparzone wrzącą wodą młode listki pokrzywy, miesza się z młodymi listkami mniszka lekarskiego oraz babki wąskolistnej, szczypiorkiem i zieloną pietruszką, dodając śmietany lub oliwy ( oleju słonecznikowego), zakwaszonej sokiem cytryny.
Kuracja powinna trwać 10 – 15 dni: należy zacząć ją od łyżki sałatki i stopniowo zwiększać ilość do 10 łyżek i więcej, w zależności od wieku.
Młode listki ziół, zwłaszcza pokrzywy i mniszka przyrządza się także jak szpinak

Pokrzywa wchodzi w skład następujących leków ziołowych; Reumosan, Vagosan, Diabetosan i Chlorofilina.

Ziołowa mieszanka na wątrobę z pokrzywą
50 g liści pokrzywy
50 g rozdrobnionego korzenia łopianu
50 g liści babki lancetowatej
25 g ziela krwawnika
25 g liści mięty pieprzowej
25 g rozdrobnionej kory kruszyny

Zioła zmieszać i 1 ½ łyżki mieszanki ziół zalać 2 szklankami wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 20 minut, przecedzić.
Pić po ½ szklanki naparu miedzy posiłkami, 3 – 4 razy dziennie po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby w końcowym okresie 5 – 8 miesięcy zdrowienia. A także w nieżycie żołądka i jelita oraz dróg żółciowych.

Ziołowa mieszanka na choroby jelit z pokrzywą
50 g liści pokrzywy
50 g ziela krwawnika
25 g rozdrobnionego kłącza wężownika lub kłącza pięciornika kurze ziele
25 g ziela poziewnika
25 g ziela rdestu ptasiego
25 g rozdrobnionego korzenia lukrecji

Zioła zmieszać i 3 łyżki mieszanki ziół zalać 3 szklankami ciepłej wody, odstawić na godzinę. Następnie gotować na wolnym ogniu do wrzenia odstawić na 5 minut, przecedzić.
Pić po 2/3 szklanki, 3 – 4 razy dziennie, jako lek przeciw krwotoczny, przeciw zapalny, przeciw biegunkowy, oraz w stanach zapalnych jelit, zwłaszcza we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.

Ziołowa mieszanka na potencję z pokrzywą 
50 g liści pokrzywy
50 g kwiatów nagietka
50 g ziela krwawnika
25 g owoców głogu
25 g ziela dziurawca
25 g rozdrobnionego korzenia lukrecji

Zioła zmieszać i 2 łyżki mieszanki ziół zalać 2 szklankami wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 20 minut, przecedzić. Pić po ½ - 2/3 szklanki naparu, miedzy posiłkami, 3 – 4 razy dziennie.
Napar działa ogólnie wzmacniająco. Wskazane jest przyjmowanie witaminy E 3 razy dziennie.

Uwaga!
Pokrzywy nie należy stosować przy krwawieniach spowodowanych polipami,cystą oraz w chorobach nerek.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.