Na początek kilka przepisów z pokrzywy którą wszyscy znamy ale może nie wszyscy wiemy o jej dobrodziejstwach i zaletach dla naszego organizmu .
Sok z pokrzywy - ( kuracja odmładzająca)
Składniki:
Młode pędy pokrzywy
Wykonanie:
Młode pędy pokrzywy wiosennej zmiażdżyć i wycisnąć sok, można użyć sokowirówki lub sokownika. Sok z młodych pędów pokrzyw pić przez 3 do 4 tygodnie, po 3 - 4 łyżki soku dziennie, rozcieńczając go wodą w stosunku 1 : 3.
Sałatka z pokrzywy
Składniki:
młode listki pokrzywy
młode listki mniszka lekarskiego
młode listki babki wąskolistnej
szczypiorek
pietruszka ( wszystkie składniki w równych częściach)
Wykonanie:
Listki pokrzywy, mniszka lekarskiego, babki wąskolistnej, szczypiorku i pietruszki opłukać i osuszyć. Drobno posiekać można dodać śmietanę lub oliwę zakwaszoną sokiem z cytryny.
Kuracja tą sałatka powinna trwać 10 – 15 dni, należy zacząć spożywać sałatkę od jednej łyżki i stopniowo zwiększać ilość sałatki do 10 łyżek i więcej , w zależności od wieku.
Pokrzywa jak szpinak
Składniki:
młode liście pokrzywy – 0,5 kg
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
cukier 1/2 łyżeczki
mleko 1/4 szklanki
mąka 1 łyżka
odrobina gałki muszkatołowej otartej
natka pietruszki - 1 łyżka drobno pokrojonej
Wykonanie;
Liście pokrzywy, przebrać, wypłukać i wrzucić do niewielkiej ilości wrzątku, gotować około 2 -3 minuty, odcedzić i drobno posiekać.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, lekko poddusić na oleju dodać pokrojoną pokrzywę z niewielką ilością wody w której się gotowała.
W 1/4 szklanki mleka rozmieszać 1 łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru dodać odrobinę gałki muszkatołowej, wlać do masy pokrzywowej i gotować około 5 minut.Odstawić z ognia dodać zieloną pietruszkę pokrojona i czosnek roztarty z solą.
Pokrzywa jak szpinak z płatkami owsianymi
Składniki:
pokrzywa 0,5 kg
płatki owsiane 2 łyżki stołowe
cebula 1 sztuka
oliwa 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
Wykonanie:
Młode liście pokrzywy wpłukać, osączyć, wrzucić do niewielkiej ilości wrzątku gotować około 2 minuty, odcedzić, drobno pokroić.
Cebule obrać pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, chwilę poddusić, dodać płatki owsiane i 1/2 szklanki wody może być z gotowania pokrzywy, chwile odczekać aby płatki się rozkleiły.Gdy już będą miękkie dodać pokrojona pokrzywę, doprawić czosnkiem utartym z solą.
Twarożek z pokrzywą i krwawnikiem
Składniki:
młode liście pokrzywy - 1/2 szklanki
listki krwawnika 1/2 szklanki
twarożek 4 łyżki stołowe
jogurt naturalny 4 łyżki stołowe
sól do smaku (szczypta)
Wykonanie:
Listki pokrzywy i krwawnika opłukać, osuszyć i drobno posiekać.Do twarożku dodać jogurt i sól dokładnie wymieszać, następnie dodać pokrojoną pokrzywę i krwawnik.
Tak przygotowany twarożek z ziołami można podawać do smarowania pieczywa jako pastę.
Surówka z pokrzywy
Składniki:
2 garście młodych liści pokrzywy
pęczek szczypiorku
1 jajko
łyżka oleju
sól, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
Wykonanie:
Jajko ugotować na twardo. Pokrzywę i szczypiorek umyć i odsączyć.Jajko drobno pokroić dodać pokrojoną drobno pokrzywę i szczypiorek. Z oleju, soli, cukru i soku z cytryny przygotować sos. Sosem polać sałatkę i wymieszać.
Sałatka z pokrzywy i mniszka lekarskiego
Składniki:
1 główka sałaty zielonej
2 – 3 garści młodych liści pokrzywy
30 młodych listków mniszka lekarskiego
15 listków krwawnika
1 jajko
sól, pieprz
4 łyżki stołowa śmietany lub jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Sałatę, liście pokrzywy, mniszka, i krwawnika, oczyścić umyć i osączyć. Liście pokrzywy zalać wrzątkiem na kilka minut, odcedzić. Jajko ugotować na twardo.
Sałatę zieloną porwać na drobne kawałki, dodać drobno posiekana pokrzywę, mniszek lekarski i krwawnik. Jajko obrać i drobno pokroić dodać do śmietany doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowanym sosem zalać składniki sałaty i wymieszać.Jeżeli ktoś chce tą sałatę można zamiast z sosem śmietanowym przygotować z sosem winegret lub z sosem zrobionym z oliwy, czosnku, i soku z cytryny.
Sałatka z młodej pokrzywy
Składniki:
3 garście młodych liści pokrzywy
1 jajko
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Młode liście pokrzywy umyć, zalać wrzątkiem na około 3 minuty, odsączyć. Jajko ugotować na twardo.Pokrzywę drobno posiekać. Jajko obrać posiekać dodać do jogurtu doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem zalać posiekana pokrzywę.
Sałatka z pokrzywy i szczawiu
Składniki:
50 dag młodych liści pokrzywy
garść młodych liści szczawiu
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej kolendry,
sól, pieprz
1 łyżka miodu
2 łyżki octu winnego
Wykonanie.
Wszystkie składniki sałatki u myć i osączyć.Pokrzywę włożyć do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty. Po tym czasie odcedzić i przelać zimną wodą.Pokrzywę i szczaw pokroić w drobne paseczki dodać do pokrojonej wcześniej zieleniny.
Przygotować sos: utrzeć z miodem czosnek dodać do smaku sól i pieprz oraz ocet winny. Sosem polać sałatkę i ponownie wymieszać.
Pasteryzowany sok z pokrzywy
Składniki:
2 kg młodych pędów pokrzywy
1 l wody
15 dag cukru
sok z cytryny
Wykonanie:
Młode pędy pokrzywy oczyścić i umyć. Drobno posiekać lub zemleć w maszynce, zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie odcedzić.
Do otrzymanego soku dodać cukier i sok z cytryny, dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił.Sok rozlać do butelek i pasteryzować około 20 minut w temperaturze 75 C.
Wiosenna sałatka
Składniki:
młode liście pokrzywy
młode liście mniszka lekarskiego
szczaw
krwawnik
liście babki lancetowatej
podagrycznik ( wszystkie składniki w takiej samej ilości)
pęczek szczypiorku
ogórek kiszony lub kapusta kiszona
sos winegret z dodatkiem świeżej bazylii
Wykonanie:
Wszystkie składniki sałatki oczyścić, umyć i osączyć. Zioła drobno posiekać dodać do nich posiekany szczypiorek, oraz pokrojony drobno kiszony ogórek.
Sałatkę zalać sosem winegret z dodatkiem bazylii. Tak przyrządzoną sałatkę można spożywać jako dodatek do różnych dań.
Prześlij komentarz