Nowe artykuły

środa, 19 kwietnia 2017

Przepisy na dania z krwawnikiem - krwawnik w kuchni

Krwawnik – do potraw i sałatek najlepiej używać świeżych młodych listków krwawnika, maja one lekko ostry, gorzkawo – słonawy smak, miły balsamiczny zapach.
Młode listki krwawnika bardzo dobrze komponują się w sałatkach ze szczypiorkiem, młodymi listkami rzodkiewki, rzeżuchy, z koperkiem, młodymi listkami pokrzywy, ogórecznikiem i z listkami melisy, a także z jajkiem na twardo, z białym i żółtym serem, z jogurtem naturalnym, śmietaną, majonezem  i z oliwą.
Z drobno posiekanymi młodymi listkami krwawnika można przygotować masło ziołowe, lub twarożek. Posiekane listki doskonale nadają się na doprawienie smaku do zup, sosów, czy gulaszu.

Herbata z krwawnika z miętą jest bardzo zdrowa i orzeźwiająca.

Sałatka z krwawnika z młodymi listkami rzodkiewki

Składniki:
½ szklanki posiekanych listków rzodkiewki
½ szklanki posiekanych młodych listków krwawnika
½ szklanki posiekanych listków melisy
1 pęczek szczypiorku z cebulkami
5 czerwonych rzodkiewek
2 jajka ugotowane na twardo
5 dag sera żółtego ( gouda )
1 łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz
szczypta cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu

Wykonanie:
Zioła dokładnie umyć, osączyć i drobno posiekać. Przygotować sos: szczypiorek posiekać , białko drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać majonez, jogurt doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem, wymieszać dokładnie. Tak przygotowany sos połączyć z ziołami wszystko wymieszać udekorować , drobno posiekanymi żółtkami, oraz talarkami rzodkiewek. Przed podaniem schłodzić.

Zioła z sałatą lodową

Składniki:
1 mała sałata lodowa,
1 łyżka posiekanych młodych listków krwawnika
1 łyżka posiekanych młodych listków mniszka
1 łyżka posiekanych młodych listków babki
4 rzodkiewek z młodymi listkami
Sos:
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
½ łyżeczki miodu

Wykonanie:
Wszystkie składniki sosu połączyć, dokładnie wymieszać i schłodzić.
Sałatę i zioła dokładnie umyć, osączyć. Sałatę lodową porwać na kawałki, zioła drobno posiekać, rzodkiewki pokroić na talarki. Wszystkie składniki sałatki polać schłodzonym sosem i od razu podawać.


Sałatka jarzynowa z ziołami

Składniki:
1 małe jabłko
1 marchew duża lub 2 małe,
¼ selera korzenia
2 łodygi selera naciowego
1 łyżka posiekanych młodych listków krwawnika
2 łyżki posiekanych listków czosnku niedźwiedziego
2 łyżki ogórecznika
2 łyżki posiekanych młodych listków pokrzywy
2 łyżki listków podbiału
pęczek cebulki dymki
1 łyżka soku z cytryny
Składniki sosu:
1 łyżka majonezu
1 łyżka soku z cytryn
¼ łyżeczki otartej skórki z cytryny
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
1 łyżka przegotowanej wody
2 łyżki oliwy
3 młode listki krwawnika
kilka kwiatków ogórecznika do dekoracji

Wykonanie:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Seler, jabłko, marchewkę, obrać, umyć i osuszyć zetrzeć na tarce o grubych oczkach skropić sokiem z cytryny.
Umyć i obrać łodygi selera, pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek umyć i drobno pokroić. Zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać, pokrzywę i podbiał jeszcze dodatkowo sparzyć gorącą wodą a później posiekać.
Wszystko składniki sałatki połączyć, polać sosem schłodzonym, wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki, przed podaniem udekorować młodymi listkami krwawnika i kwiatkami ogórecznika.

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.