Nowe artykuły

poniedziałek, 8 maja 2017

Chaber bławatek - opis, działanie i zastosowanie w leczeniu i ziołolecznictwie

Chaber bławatek
Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.)

Chaber pochodzi z Azji, a od tysięcy lat występuje prawie w całej Europie.
Jest pospolitym chwastem ,rosnącym w zbożach,na miedzach i ugorach.

Charakterystyczne są kwiaty błękitne , rurkowe, zebrane w kwiatostany koszykowe.

Kwiaty zbiera się w okresie kwitnienia w dni upalne.



Co zawiera Chaber bławatek :

Kwiaty bławatka zawierają antocyjanidyny (barwnik błękitny), flawonoidy, sole mineralne (dużo manganu), kwasy organiczne, witaminę C, gorycze (knicyna), śluzy, garbniki oraz hormony roślinne.

Chaber bławatek właściwości lecznicze :

Działa moczopędnie, przeciwzapalnie i łagodnie żółciopędnie.

Chaber bławatek w leczeniu domowym :

Jest bardzo popularnym lekiem w wielu krajach europejskich, gdzie – podobnie jak i w Polsce stosowany jest jako środek moczopędny w chorobach nerek i dróg moczowych, szczególnie przebiegających z obrzękami.
Oraz przeciwzapalnie jako lek o działaniu zewnętrznym w postaci kompresów i płukań, w zapaleniu spojówek i błon śluzowych.
W medycynie ludowej używany także w chorobach wątroby i w złej przemianie materii.


Chaber bławatek postać leku :

Napar z kwiatów chabru
2 łyżki stołowe kwiatów zalać szklanką wrzątku i pozostawić po przykryciem przez 10 minut. Odcedzić, pić 2 -3 razy dziennie po pół szklanki naparu przed jedzeniem ma działanie moczopędne.

Napar z dodatkiem ziela świetlika
Zmieszać 40 g kwiatów bławatka i 30 g ziela świetlika.
2 łyżki mieszanki zalać szklanką wrzątku,po 10 minutach odcedzić.
Przykładać przymoczki w stanach zapalnych oczu.

Napar do płukania gardła i jamy ustnej
50 g kwiatu bławatka zalać 1 litrem wrzątku,zaparzać przez 15 minut.
Płukać ciepłym naparem co 2 - 3 godziny

Mieszanka moczopędna
50 g kwiatów chabru
50 g liści porzeczki czarnej
25 g kwiatów mniszka lekarskiego
25 g robinii akacjowej
25 g ziela pięciornika gęsiego

Zioła zmieszać, 3 łyżki mieszanki ziół zalać 3 szklankami ciepłej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić do termosu.
Pić po 2/3 – 1 szklanki odwaru, 3 – 4 razy dziennie między posiłkami, działa moczopędnie oraz na obrzęki i wspomagająco w kamicy moczowej.

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.