Ojczyzną jego jest południowo-wschodnia Europa i zachodnia część Azji. Uprawiany był od 2 tysięcy lat, a w Polsce od XII wieku.
Chrzan jest byliną o grubych, walcowatych,mięsistych,biało żółtawych korzeniach, silnie rozgałęzionych i sięgających do 4 m w głąb.
Liście ma gładkie, o długości do 50 cm, owalnie wydłużone.
Pędy kwiatowe tworzą na ich szczytach groniaste kwiatostany z drobnymi,białymi kwiatkami. Kwitnie od czerwca -lipca.
Skład i działanie.
Co zawiera Chrzan pospolity :
Chrzan zawiera glikozyd gorczyczny (sinigrynę), wywołujący podrażnienia skóry i błon śluzowych, olejek eteryczny, sole mineralne (fosfor, siarkę, potas, wapń, magnez, żelazo i sód), fitoncydy, witaminy C, B, E i prowitaminę A oraz flawonoidy, enzymy, cukry, białka i aminokwasy.
Chrzan pospolity w leczeniu domowym :
Chrzan ma działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i pierwotniakobójcze, drażniące, a przez to pobudzające ukrwienie naskórka.
Używany jest w chorobach krążeniowych,reumatycznych i jako środek rozgrzewający oraz zewnętrznie w postaci smarowań,okładów i plastrów.
We Francji, Szwajcarii, Holandii jest lekiem oficjalnym; w większości krajów używany jest jako przyprawa dietetyczna.
Chrzan pospolity postać leku :
Syrop z chrzanu
Do 10 dag utartego świeżego chrzanu wlać ½ szklanki przegotowanej,ostudzonej wody,zostawić pod przykryciem na ½ godziny. Wycisnąć sok przez płótno,dodać 10 dag miodu lub syropu.
Zażywać 3 razy dziennie łyżkę stołową; dzieci -łyżeczkę do herbaty. Na apetyt, przy anemii, awitaminozie i chronicznych katarach.
Okłady z miazgi
Świeży chrzan drobno utrzeć, miazgę przyłożyć na chore miejsce, przykryć ceratką.
Okład trzymać aż do uczucia silnego pieczenia. Jeżeli skóra jeszcze piecze po zdjęciu okładu, należy wytrzeć do sucha, a następnie posmarować wazeliną.
Okłady stosuje się w bólach reumatycznych, artretycznych, a nawet w stanach zapalnych stawów i nadwerężeniu ścięgien.
Sok wyciśnięty z korzenia chrzanu w połączeniu z amoniakiem ( 4 części soku – 1 część amoniaku). Stosuje się w artretyzmie wcierając go przed snem w stopy.
Nalewka
Świeżego chrzanu 10 dag zalać szklanką wódki i odstawić na tydzień. Po tym czasie nalewkę odcedzić i wycisnąć przez gęste płótno. Otrzymaną nalewką nacierać chore miejsca.
Uwaga!
Niewskazane jest spożywanie chrzanu przy marskości wątroby,w stanach zapalnych nerek lub przewodu pokarmowego.
Prześlij komentarz