Nowe artykuły

wtorek, 23 maja 2017

Dereniówka - Nalewka z derenia pospolitego

Dereniówka
Dereń pospolity – krzew wyrastający do sześciu metrów wysokości o kulistej koronie. Rośnie w miejscach wilgotnych.
Kwitnie w marcu i kwietniu drobnymi żółtymi kwiatkami zebranymi w baldaszki.
Owoce duże, wydłużone, czerwone są ulubionym pokarmem ptaków drozdowatych.

Zawiera w owocach cukry, garbniki, kwasy organiczne, witaminy ( C, P ).




Składniki:

1 kg dojrzałych owoców derenia
1 litr  70 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
100 g jasnego płynnego miodu

Wykonanie:

Kilogram dojrzałych owoców derenia umyć, a potem nakłuć. W słoju zalać litrem wódki ( 70 % ) zrobionej ze spirytusu. Słój szczelnie zamknąć i postawić w ciepłym i ciemnym miejscu na pół roku. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować.
Do nalewki dodać 100 g miodu jasnego płynnego. Dobrze wymieszać i postawić w tym samym miejscu na jeden miesiąc.

Działanie:

Polecana w lekkich zaburzeniach żołądka i jelit. Skuteczna w leczeniu wszelkiego rodzaju przeziębień, a także pomocniczo można stosować w anginie i grypie. Obniża ciśnienie.

Dawkowanie:

Pić, w razie potrzeby, łyżkę stołową dwa razy dziennie.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.