Nowe artykuły

czwartek, 11 maja 2017

Drapacz lekarski - opis, działanie i zastosowanie w leczeniu i ziołolecznictwie

Drapacz lekarski
Drapacz lekarski -Oset lekarski (Cnicus benedictus L.)

Roślina pochodzenia śródziemnomorskiego.
W Polsce jest często uprawiana w ogrodach. Z wyglądu przypominająca oset, dorastająca do 1 metra wysokości.
Wiosną wykształca rozetę przyziemnych liści, a następnie prosto wzniesioną rozgałęzioną łodygę, lekko zabarwioną na czerwono.
Roślina jest silnie kująca, opatrzona licznymi kolcami i białymi włoskami.

Liście są podłużne,lancetowate,wcinane,długości do 30 cm.
Surowcem są liście i szczyty kwitnących pędów drapacza lekarskiego.
Zbioru dokonuje się w dni pogodne,w początkowym okresie kwitnienia rośliny (od maja – sierpnia)

Co zawiera Drapacz lekarski :

Zawiera związki gorzkie, flawonoidy, trójterpeny, olejek eteryczny, związki o właściwościach antybiotycznych, składniki mineralne, w tym cenne wapń i magnez, witaminy B i PP, oraz duże ilości soli mineralnych i dlatego jest lekiem gorzkim i remineralizującym.

Drapacz lekarski zastosowanie w leczeniu domowym :

Najczęściej stosowany jest jako pobudzający apetyt, zwiększający wydzielanie soków żołądkowych i zmniejszający nadmierną fermentację w jelitach.
Z tych względów szczególnie polecany jest u dzieci i osób starszych,w rekonwalescencji, jako środek uzupełniający w organizmie braki mikroelementów.
W chorobach skórnych – trądziku młodzieńczym i czyrakach.

Drapacz okazał się także skuteczny w leczeniu u dzieci skazy limfatycznej o podłożu gruźliczym.


Drapacz lekarski postać leku :

Napar :
2 łyżki dobrze rozdrobnionego ziela zalać szklanką wrzątku.
Po 15 minutach odcedzić.
Pić między posiłkami , 2 -3 razy dziennie po pół szklanki naparu – ułatwia przemianę materii, działa wzmacniająco.

Napar z dodatkiem rumianku :
Zmieszać ziele drapacza z kwiatem rumianku ( w stosunku 10:1)łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku. Po 15 minutach odcedzić,osłodzić łyżką miodu,i wypić przed jedzeniem na apetyt.

Odwar : 
Około 1 1/2 łyżki rozdrobnionego ziela drapacza lekarskiego zalać 1 szklanką ciepłej wody gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić.
Pić po ¼ szklanki odwaru, 60 minut przed jedzeniem , zwiększa łaknienie, oraz pobudza wydzielanie soków trawiennych.

Ten sam odwar można pić po 1/3 do ½ szklanki 2 – 3 razy dziennie między posiłkami, wtedy działa jako lek pobudzający przemianę materii i jest ogólnie wzmacniający.
Odwar ten można stosować zewnętrznie do okładów.

Wino z drapacza lekarskiego :
Do słoja lub butelki wsypać 4 łyżki rozdrobnionego ziela drapacza lekarskiego, 1 łyżkę ziela krwawnika, całość zalać 0,7 litra białego wytrawnego wina gronowego, szczelnie zamknąć, odstawić na 7 dni, często wstrząsając.
Po tym czasie dokładnie przefiltrować zlać do butelek z ciemnego szkła. Pić po małym kieliszku 3 razy dziennie, 30 minut przed jedzeniem, jak lek goryczowy.
Natomiast wino pite 3 razy dziennie po małym kieliszku między posiłkami ma działanie wzmacniające.

Mieszanka ziołowa na wątrobę :
50 g rozdrobnionego ziela drapacza lekarskiego
50 g liści pokrzywy
25 g ziela bożego drzewka
25 g ziela krwawnika
25 g ziela rdestu ptasiego
25 g ziela fiołka trójbarwnego

Zioła zmieszać i 1 łyżkę mieszanki ziół zalać 1 szklanką wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić.
Pić po ¼ szklanki odwaru 2 – 4 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem przy dolegliwościach wątrobowych i żołądkowych jako środek mineralizujący, a także jako środek pobudzający wydzielanie soku żołądkowego i żółci.

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.