Jest to roślina pochodząca z krajów rejonu śródziemnomorskiego.
Gorczyca jako przyprawa i lek znana już była wiele tysięcy lat przed naszą erą.
Wykopaliska z okolic Bagdadu wykazują iż znały ją także plemiona sumeryjskie. Używana też była w starożytnej Grecji i Rzymie.
Do Polski uprawa jej dotarła w XVI wieku. Bywa uprawiana jako roślina przemysłowa i lecznicza, ale występuje również jako chwast na przydrożach.
Ma łodygę szorstko owłosioną, kwiaty żółte i łuszczyny-strąki na szypułkach,zakończone zgiętym dziobkiem, nasiona żółte.
Surowcem są nasiona.
Co zawiera Gorczyca :
Nasiona gorczycy zawierają dużą ilość tłuszczu, glikoalkaloid- synalbinę (która pod wpływem wody rozpada się i daje olejek gorczyczny o ostrym smaku i zapach), śluzy, związki białkowe i aminowe, flawonoidy i sole mineralne (dużo siarki).
Gorczyca ma działa osłaniające.
Gorczyca zastosowanie w leczeniu domowym :
Gorczyca jest głównie używana jako lek przeciwzapalny i przeczyszczający. Bardzo często stosowana jest w schorzeniach przewodu pokarmowego, jak przewlekłe stany zapalne żołądka i jelit, zaburzenia trawienia, zaparcia, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy.
Zewnętrznie zalecana jest w zapaleniu migdałków (angina) i gardła.
Gorczyca postać leku :
Wyciąg - kleik :
Nasiona gorczycy białej 2 łyżeczki zalać szklanką przegotowanej wody i pozostawić na noc .
Pić po ¼ szklanki 3 razy dziennie jako lek osłaniający, powlekający.
Jeżeli przed sporządzeniem wyciągu nasiona zmiażdżymy, otrzymamy kleik będzie również dodatkowo działać przeczyszczająco oraz w zaburzeniach żołądkowych.
W bólach stawów, mięśni oraz przy nerwobólach można przykładać (na płótnie) rozgrzewające
kataplazmy ze zmielonej gorczycy z dodatkiem wody.
Należy je trzymać do momentu lekkiego zaczerwienienia skóry, u dorosłych – 15 minut, a u dzieci 3 minuty.
Przy reumatyzmie stosuje się czasem przykładanie pikowanych poduszek,wypełnionych nasionami gorczycy.
Odwar – 1 łyżkę nasion całych gorczycy białej zalać 1 szklanka ciepłej wody, gotować na wolnym ogniu 5 minut. Pić po ¼ - 1/3 szklanki odwaru razem z nasionami po jedzeniu, działa jako lek śluzowy w zaparciach i nieżycie.
Zawiesina gorczycowa - ½ łyżki rozdrobnionych nasion gorczycy białej wsypać do ½ szklanki ciepłej wody, pić wieczorem po jedzeniu w zaparciach towarzyszących otyłości.
Uwaga !
Nie stosujemy nasion gorczycy białej w ostrych stanach zapalnych przewodu pokarmowego; nie przyrządzamy z nich również gorczyczników, ponieważ na skórę silnie drażniąco. Nie należy stosować gorczycy w nadmiarze, szczególnie przy schorzeniach nerek, a kuracja taka nie powinna trwać zbyt długo.
Prześlij komentarz