Grejpfrut pochodzi najprawdopodobniej z Antyli. Naukowcy sądzą, że grejpfrut jest naturalną krzyżówką owocu pomelo a pomarańczy olbrzymiej, lub jakiegoś innego gatunku cytrusów.
Grejpfrut wyglądem przypomina pomelo. Opisany po raz pierwszy był dopiero w 1750 r. Uprawę rozpoczęto grejpfrutów w roku 1823 na Florydzie, gdzie jest uprawiany do dzisiaj.
Obecnie grejpfruty uprawiane są w południowych stanach USA, w Argentynie, na Antylach, w Japonii, Izraelu, w Indiach, w Afryce Południowej, a także we Włoszech i w Hiszpanii.
Grejpfrut jest wiecznie zieloną rośliną z rodziny rutowatych.
Występuje w trzech odmianach:
- Czerwony o gorzkim i kwaśnym smaku, soczysty
- Żółty jest kwaśny i soczysty
- Zielony jest słodki i średnio soczysty
Grejpfrut obecnie należy do najbardziej znanych owoców świata.
Co zawiera Grejpfrut :
Owoce grejpfruta zawierają flawonoidy ( m. in. Hesperydynę ) nadające m charakterystyczny, gorzki smak, oraz duże ilości pektyn i witaminy C. Zawierają również witaminy z grupy B, E i P, oraz karoteny, czyli barwniki organiczne, takie jak likopen odpowiadający za czerwone zabarwienie, błonnik oraz kwasy organiczne.
Grejpfrut właściwości lecznicze :
Flawonoidy mają działanie przeciwnowotworowe, szczególnie przeciw rakowi żołądka i trzustki.
Im bardziej gorzkie są grejpfruty ty mocniejsze jest ich działanie lecznicze, wspomaga je również zawarta w owocu witamina C, której jest prawie tyle samo co w cytrynie.
Zawarte w grejpfrutach pektynę maja silne właściwości przeciwmiażdżycowe – obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Stwierdzono, że zjadanie codziennie dwóch grejpfrutów obniża zawartość złego cholesterolu o 20 %, równocześnie podnosząc stężenie dobrego cholesterolu we krwi HDL.
Co z kolei ma wpływ na zahamowanie miażdżycy. Każdy trwały procent wzrostu „ dobrego cholesterolu „ ( HDL ), oznacza spadek ryzyka chorób serca, a także występowania zawałów serca spowodowanych miażdżycą, i dlatego dietetycy na całym świecie namawiają do jedzenia grejpfrutów.
Najwięcej pektyn zawierają białe przegrody między poszczególnymi cząstkami owoców. Należy zatem żuć całe fragmenty miąższu owoców, a nie tylko sok.
Zawarta w grejpfrutach witamina B dostarcza do organizmu niezbędnych wartości odżywczych, natomiast zawarta w owocu witamina E wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, a witamina P ma działanie przeciwobrzękowe.
Grejpfruty maja także działanie odchudzające i są zalecane w dietach odchudzających i osobom z nadwagą.
Natomiast z nasion czyli pestek grejpfruta otrzymuje się ekstrakty, z których wytwarza się preparaty m.in. Citricidol i Citrosept o działaniu przeciwbakteryjnym , przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym, a nawet przeciw wirusowym.
Preparaty z nasion grejpfruta są stosowane w leczeniu różnych chorób infekcyjnych, zwłaszcza przewodu pokarmowego, parazytemii i grzybic, a także schorzeń alergicznych, w tym alergii pokarmowej
Wyciągów z nasion grejpfruta używa się także w kosmetyce bardzo często w połączeniu z aloesem i w kosmetologii, w leczeniu grzybic i zakażeń skórnych oraz jamy ustnej i przyzębia.
Obecnie grejpfruty uważa się za jeden z najzdrowszych owoców świata i w pełni zasługują one na tę opinię.
Uwaga :
Pomimo wyżej wymienionych dobrodziejstw i zalet owoców grejpfruta, należy pamiętać, że osoby zażywające leki nie powinny jeść, ani pić soku z grejpfrutów, ponieważ z niektórymi lekami wchodzą w interakcje, substancje zawarte w grejpfrutach zaburzają wchłanianie leków, a w niektórych przypadkach neutralizują ich działanie, a w innych powodują ich nawet kilkakrotne zwiększenie stężenia we krwi co może być bardzo niebezpieczne dla organizmu.
Przykładowo sok z grejpfruta w połączeniu z lekami na alergię, powoduje groźne zaburzenia rytmu serca.
Prześlij komentarz