Imbir lekarski - występuje w strefie tropikalnej Azji i Australii, gdzie rośnie dziko w miejscach słonecznych i jednocześnie wilgotnych.
Obecnie imbir jest uprawiany.
Najwyższej jakości gatunki imbiru pochodzą z Jamajki. Uprawiany jest także w Indiach, Chinach i w Malezji.
Od najdawniejszych czasów w Indiach używano kłącza imbiru jako cennej przyprawy kuchennej a także był surowcem leczniczym.
Imbir bardzo wcześnie wzbudził zainteresowanie medycyny chińskiej i tybetańskiej. Na początku naszego ery przyrządzano kłącze imbiru w syropie i przewożono go w specjalnych glinianych naczyniach do Italii, gdzie stosowano go jako lek żołądkowy.
Nie znano jeszcze wtedy pochodzenia imbiru i przypuszczano, że jest sprowadzany z Arabii, lub legendarnej krainy Troglodytów.
Marco Polo który podczas swoich wschodnich podróży w latach 1271 -1295, jako pierwszy Europejczyk widział imbir w różnych prowincjach chińskich.
Coraz większe zainteresowanie budziły kłącze w lecznictwie. Opis znalazł się w najstarszych farmakopeach europejskich, m.in. w Farmakopei Wirtemberskiej – 1750 r. i Farmakopei Królewskiej Polskiej – 1817 r. Polski przyrodnik Krzysztof Kluk ( 1739 – 1796 ) przypisywał imbirowi działanie pobudzające i wzmacniające.
Natomiast krakowski lekarz Ignacy Rafał Czerwiakowski, że imbir jest silnie pobudzający i rozgrzewający, a także w małych dawkach wzmacniający żołądek i poprawiający apetyt.
Co zawiera Imbir lekarski :
Wysuszone kłącze imbiru zawierają olejek eteryczny w skład którego wchodzą związki seskwiterpenowe (zingiberen i zingiberol ) .
Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol, odpowiada za palący lekko gorzki smak.
Imbir lekarski właściwości lecznicze :
Wszystkie te substancje maja lecznicze właściwości.
Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, ma działanie żółciopędne i rozkurczowe. Jest stosowany także do masażu, przynosi ulgę obolałym mięśniom.
Imbir lekarski w leczeniu domowym :
Imbir stosowany jest przy bólach gardła i w przeziębieniu, ponieważ niszczy wirusy, działa odkażająco i odświeżająco.
Zawarty w nim olejek działa moczopędnie i jest stosowany przeciwobrzękowo.
Zalecany jest do stosowania regularnego przy migrenach, zmniejsza częstość ataków i łagodzi towarzyszące nudności.
Wzmacnia układ odpornościowy, działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie ( pomaga w leczeniu zapalenia stawów), ma działanie napotne, reguluje pracę woreczka żółciowego, poprawia trawienie i zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, łagodzi nudności jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej.
Imbir lekarski postać leku :
Napar z imbiru
1 łyżkę utartego kłącza imbiru zalać szklanką wrzątku , przykryć i odstawić na 10 minut. Odcedzić. Do naparu dodać miodu. Pic małymi łykami.
Do płukania gardła i jamy ustnej należy sporządzić napar z imbiru tylko nie dodawać miodu.
Herbata imbirowa – rozgrzewająca
Składniki:
3 łyżki drobno startego imbiru
3 szklanki wody
4 łyżki cukru lub miód pszczeli
sok z 1/2 cytryny
sok z 1 małej pomarańczy
2 łyżki mięty może być świeża lub suszona
Przygotowanie: Do naczynia włożyć imbir i miętę, zalać 3 szklankami wody i gotować przez 10 minut na wolnym ogniu, bez przykrycia.
Odstawić przecedzić dodać sok z 1/2 cytryny i z 1 pomarańczy, osłodzić cukrem lub miodem dodać szczyptę pieprzu.
Napój imbirowy ( odchudzający)
Składniki:
kawałek korzenia imbiru ( około 2,5 cm )
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie: Oczyścić imbir pokroić na kawałki i następnie zmiksować, dodać do 1/4 szklanki wody i osłodzić miodem, Stosować 1 łyżeczkę przed posiłkami.
Napój poprawia trawienie, działa odtruwająco, usuwa toksyny z organizmu i likwiduje wzdęcia.
Jako ciekawostka – Japończycy podają plasterki imbiru między kolejnymi daniami w celu oczyszczenia podniebienia i poprawienia trawienia.
Kłącze imbiru są skutecznym środkiem przeciw łupieżowym. Należy świeże kłącze utrzeć na tarce dodać oliwę i taką papkę nałożyć na głowę przed użyciem szamponu.
Natomiast Dr. Albert Leung który jest ekspertem w dziedzinie medycyny chińskiej odkrył, że sok ze świeżych kłączy imbiru jest wspaniałym lekarstwem na oparzenia i stany zapalne skóry.
Imbir jest stosowany nie tylko w lecznictwie domowym ale tak jak dawniej tak i obecnie stosuje się go jako aromatycznej przyprawy kuchennej do mięs sosów i ciast.
W przemyśle fermentacyjnym służy on do wyrobu niektórych wódek, a także do aromatyzowania piwa.
Imbir ma także zastosowanie w kosmetyce – olejek imbirowy stosowany jest w preparatach wyszczuplających ponieważ pobudza krążenie i przyśpiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem.
Jest składnikiem wielu perfum często z innymi przyprawami, nadaje charakterystycznego zapachu męskim kosmetykom.
Imbirowa płukanka do włosów przetłuszczających.
Kawałek świeżego imbiru zmiażdżyć można w moździerzu tak aby wydzielił się sok. Tka przygotowany imbir zalać niewielką ilością wody, dodać octu. Powstałym płynem polewać głowę.
Uwaga
Imbiru ze względu że jest ostrą przyprawą i ma działanie drażniące nie powinny jeść kobiety ciężarne i karmiące, oraz osoby z przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego np., cierpiące na refluks żołądkowy, lub wrzody żołądka i dwunastnicy.
Prześlij komentarz