Jarzębina jest drzewem klimatu umiarkowanego. U nas występuje jako drzewo leśne lub pojedynczo rosnące na przydrożach, w zaroślach i parkach, gdzie bywa często sadzona.
Jest to krzew lub drzewo dorastające do 15 metrów wysokości.
Kwiaty ma białe lub kremowe zebrane są w baldachogrona . Kwitnie w maju, owocuje od sierpnia do października.
Owoce są pomarańczowo szkarłatne,kształtu jabłkowatego,mięsiste w smaku gorzkawe, w środku zawierają wiele drobnych nasion.
Kwiaty zbiera się na początku kwitnienia i suszy. Natomiast owoce do celów leczniczych trzeba zbierać w okresie pełnej dojrzałości, jeszcze przed przymrozkami i suszyć .
Surowcem leczniczym są kwiaty i owoce jarzębiny.
Co zawiera Jarzębina :
W owocach znajdują się kwasy organiczne przede wszystkim kwas askorbinowy, czyli witamina C,
karotenoidy, antocyjany, substancja gorzka, pektyny, garbniki, sole mineralne (potas, sód, magnez, miedź) i cukry oraz prowitamina A, a także witaminy B, E, PP i K, ilość witamin zależy od stopnia dojrzałości owoców. Nasiona zawierają olej.
Jarzębina właściwości lecznicze :
Jarzębina wykazuje działanie moczopędne przy zmniejszonym wydalaniu moczu w chorobach nerek.
Także w przewlekłych zaburzeniach trawienia na tle nieżytu żołądka, przy podrażnieniu pęcherzyka żółciowego, przeciwzapalnie i w niewielkim topniu przeciw biegunkom.
Dzięki zawartej witaminie C jest używana przeciw awitaminozie, a z racji posiadania witaminy PP może w pewnym stopniu przeciw działać sklerozie.
Jarzębina postać leku :
Odwar z jarzębiny :
2 łyżki rozdrobnionych owoców zalewamy 3 szklankami wody o temperaturze pokojowej, dobrze mieszamy i pozostawiamy przez 30 minut w stanie wrzenia.
Po przecedzeniu pijemy odwar w ilości ½ szklanki 2 -3 razy dziennie dla wzmocnienia serca i przeciw sklerozie.
Przy przewlekłych niedomaganiach nerek , wątroby i pęcherzyka żółciowego, zażywamy 2 razy dziennie po 1 łyżce suchych sproszkowanych lub zmielonych owoców,popijając przegotowaną wodą.
Owoce są też składnikiem mieszanek ziołowych,między innymi „Sclerosanu”i „Rectosanu”.
Konfitura z jarzębiny na biegunkę :
Konfiturę należy przyjmować po 1 łyżeczce do 1 łyżki 2 – 3 razy dziennie. Stosowanie konfitury jest także pomocne w leczeniu gośćca stawowego ale kuracja jest długo trwała należy ją stosować kilka miesięcy.
Macerat z jarzębiny - 1 łyżkę rozdrobnionych owoców jarzębiny zalać 2/3 szklanki zimnej wody, przykryć i odstawić na noc. Rano przecedzić i pić w ciągu dnia porcjami przy niezbyt uporczywym zaparciu lub przy utrudnieniu z wypróżnianiem.
Mieszanka na zaparcia :
60 g rozdrobnionej kory kruszyny
20 rozdrobnionych owoców jarzębiny
20 g liści babki
Zioła zmieszać i 1 łyżkę mieszanki ziół zalać 2/3 szklanki ciepłej wody przykryć i odstawić na 3 godziny. Pić przed snem na zaparcia .
Sklerosan – Herbapolu - 2 łyżki ziół zalać 2 ½ szklanki wody, gotować na wolnym ogniu po przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić .
Pic po ½ - 2/3 szklanki odwaru 2 – 4 razy dziennie po jedzeniu, w początkowych stanach miażdżycy zwłaszcza u osób starszych, w mało zaawansowanym nadciśnieniu tętniczym i w zaburzeniach ciśnienia obwodowego na tle miażdżycowym.
Uwaga!
Spożywanie świeżych owoców jest nie wskazane,gdyż mogą wywołać biegunki i wymioty. Wpływa na to kwas parasorbowy, rozpadający się podczas suszenia i gotowania.
Prześlij komentarz