Jemioła znana już była w starożytności.
Kapłani sławili jemiołę jako symbol wieczności świata i nieśmiertelności duszy.
Jest krzewinką o żółtych pędach ,pasożytująca na gałęziach drzew liściastych, najczęściej na topolach i brzozach.
Jej liście są zielone i nie opadają nawet zimą.
Zbieramy od jesieni do wiosny, odrzucamy najgrubsze łodygi.
Jemiole grozi wyniszczenie, toteż należy ją zbierać jedynie z drzew wycinanych. Jest trudna do wysuszenia.
Surowcem leczniczym jest całe ziele.
Co zawiera Jemioła :
Zawiera cholinę i jej estry, związki trójterpenowe, witaminę C i inne, kwasy organiczne, związki potasu i wapnia.
Jemioła właściwości lecznicze :
Rozszerza naczynia krwionośne i obniża nieznacznie ciśnienie krwi. Działa również przeciwskurczowo, przeciw krwotoczne i nasercowo.
Jemioła zastosowanie w leczeniu domowym :
Jemioła dobrze wpływa na przemianę materii. Korzystnie działa w nadciśnieniu, miażdżycy (skleroza), w zawrotach głowy, przyśpieszonym biciu serca,uderzeniach krwi do głowy oraz przedłużających się,zbyt obfitych miesiączkach.
Zewnętrznie stosuje się wyciąg z ziela jemioły do kąpieli i tzw. nasiadówek w chorobach kobiecych.
Jemioła postać leku :
Odwar :
2 łyżki stołowe ziela jemioły zalać 2 szklankami wody o temperaturze pokojowej i ogrzewać pod przykryciem przez 30 minut ( nie dopuszczać do wrzenia). Przecedzić,pić 3 razy dziennie po ¼ szklanki odwaru.
Wino jemiołą :
40 g świeżych liści zalać 1 litrem białego słodkiego wina . Pozostawić na 10 dni. Odcedzić.
Pic jedną szklankę dziennie, w dwóch porcjach – przed jedzeniem. Kurację stosować przez 15 dni.
Macerat na nadciśnienie – 1 łyżkę rozdrobnionego ziela jemioły zalać 1 ½ szklanki ciepłej wody, przykryć i odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić po ¼ - 1/3 szklanki maceratu, 2 – 3 razy dziennie miedzy posiłkami, przy nadciśnieniu.
Wyciąg alkoholowy ze świeżego ziela jemioły – Intractum Visci – Herbapolu – zalecane dawkowanie 20 – 40 kropli w kieliszku wody 2 – 3 razy dziennie między posiłkami. Wyciąg ma silniejsze działanie od maceratu w nadciśnieniu i miażdżycy.
Prześlij komentarz