Jeżówka purpurowa to roślina wieloletnia pochodząca z Ameryki Północnej, rośnie najczęściej na preriach w suchych lasach i nad piaszczystymi brzegami wód.
Ma solidnie zbudowaną łodygę z której wyrastają wrzecionowate liście.
Kwiaty jeżówki są koloru purpurowego, składają się z dużych promienistych płatków jest ich od 12 do 20. Kwitnie od czerwca do października, kwiaty mają charakterystyczne kolczaste dno stąd nazwa rośliny ( greckie słowo echinos oznacza jeż ).
Jeżówka od wieków była stosowana w medycynie ludowej przez Indian Ameryki Północnej. Z jeżówki sporządzali papkę którą stosowali na trudno gojące rany, w stanach zapalnych a także jako środek przeciw jadowi węży.
W wieku XVIII i XIX jeżówkę w lecznictwie domowym stosowali biali mieszkańcy Stanów Zjednoczonych leczyli nią najróżniejsze dolegliwości m.in. kaszel, ból głowy, reumatyzm, a w okresie wojny secesyjnej do opatrywania ropiejących ran żołnierzy. W 1852 roku jeżówka została wprowadzona do lekospisu USA.
Do Europy jeżówka przywędrowała na przełomie XIX i XX wieku początkowo stosowali ją przede wszystkim homeopaci. W krótkim czasie stała się powszechnie używanym lekiem, co spowodowało braki surowca, rozpoczęto więc próby uprawy tej rośliny w Europie .Pierwsze plantacje jeżówki rozpoczęła firma Dr Madaus. Wkrótce plantacje zaczęły powstawać w wielu krajach jak również i w Polsce.
Surowcem zielarskim jeżówki jest ziele, jak i jej korzenie. Ziele można ścinać w czasie kwitnienia, i po raz drugi jesienią. Suszy się je w warunkach naturalnych lub w suszarniach.
Natomiast korzenie wykopuje się późną jesienią.
Po oczyszczeniu z ziemi i wypłukaniu suszy w suszarniach ogrzewanych, o temperaturze nie przekraczającej 50 C.
Co zawiera Jeżówka purpurowa :
W jeżówce purpurowej zarówno w zielu jak i w korzeniach znajdują się olejki eteryczne, kwasy organiczne m.in. cykoriowy i kawowy, echinakozyd – pochodna kwasu kawowego, flawonoidy – pochodne kwercetyny i kamferolu, seskwiterpeny, izobutyloamidy i inne związki.
Jeżówka purpurowa właściwości lecznicze :
Ziele i wyciągi z jeżówki cenione są ze względu na właściwości; przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, odtruwające, wzmacniające odporność organizmu, oraz przeciwgrzybicze.
Jeżówka purpurowa w leczeniu domowym :
W lecznictwie domowym wyciągi z jeżówki stosowane są w leczeniu infekcji bakteryjnych i wirusowych, w schorzeniach przewodu pokarmowego i gruczołu krokowego, a także w zapaleniu stawów.
Do zwiększenia odporności organizmu, stosowane są również przy grypie, katarze, zapaleniu gardła i oskrzeli, oraz jamy ustnej i dziąseł.
Zewnętrznie wyciągi stosowane są w leczeniu trudno gojących ran, żylaków i odleżyn, uporczywych egzem, odmrożeń, a także łuszczycy i półpaśca, stosowana jest również w leczeniu drożdżycy.
Jeżówka purpurowa postać leku:
Na rynku farmaceutycznym jest wiele preparatów z jeżówki. Najbardziej znane to krople i tabletki Echinacea, i tabletki Echinapur, należy je stosować dla dorosłych jeżeli krople to 60 kropli na dobę, a tabletki 3 na dobę.
Leki należy podawać nie dłużej niż 10 dni, można powtórzyć kurację po przerwie 10 -dniowej. Można też stosować co drugi dzień wtedy kuracja trwa przez 20 dni i daje też dobre wyniki.
Są jeszcze krople Immunal, i Immunofort, oraz stabilizowany sok Succus Echinaceae.
Do stosowania zewnętrznego jest maść Echinapur.
Istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania w przypadku stosowania soku i preparatów sproszkowanych, tabletek.
Napar z jeżówki purpurowej :
1 łyżka ziela jeżówki
Przygotowanie: Jedną łyżkę suszonego ziela jeżówki zalać szklanką wrzątku , parzymy pod przykryciem 20 minut. Odcedzić. Pić napar po 1/2 szklani 2 razy dziennie.
Macerat z jeżówki purpurowej :
1 łyżka ziela jeżówki
Przygotowanie: Jedną łyżkę ziela jeżówki zalewamy szklanką przegotowanej chłodnej wody i odstawiamy pod przykryciem na około 6 godzin. Odcedzić. Pić 3 razy dziennie po 1/2 szklanki.
Nalewka z jeżówki purpurowej :
Składniki:
100 g suchego korzeniach
0,5 l wódki
Wykonanie:
100 g suchego korzenia jeżówki należy rozdrobnić i zalać 0,5 l wódki, słoik szczelnie zamknąć i odstawić na 7 dni, Po tym czasie należy nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek zakorkować odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
Dawkowanie:
Nalewkę z jeżówki należy stosować 2 – 3 razy dziennie po jednej łyżeczce. Natomiast przy bólu gardła do płukania należy 10 ml nalewki rozcieńczyć w szklance letniej wody i takim roztworem płukać gardło.
Jeżówka purpurowa ma nie tylko zastosowanie w lecznictwie domowym ale także w kosmetyce jako środek nawilżający, neutralizujący wolne rodniki, łagodzący podrażnienia i stany zapalne skóry, regenerujący, ochronny, a przede wszystkim przeciwzmarszczkowy.
Jest składnikiem ze względu na swoje właściwości : balsamów do ciała, kremów nawilżających kosmetyków do każdego rodzaju cery, oraz szamponów i odżywek do włosów.
Uwaga:
Kobiety w ciąży i karmiące przed stosowanie jeżówki powinny najpierw skonsultować się z lekarzem. Jeżówki nie należy stosować przy chorobach autoimmunologicznych, a także w czasie kuracji lekami immunosupresyjnymi.
Bardzo rzadko mogą wystąpić reakcje alergiczne. Przed stosowanie preparatów z jeżówki powinni także skonsultować się chorzy cierpiący na gruźlice, sklerozę, czy toczeń.
Prześlij komentarz