Krzew herbaciany jest wiecznie zielony nazywany jest także herbatą.
Herbata jest to napar przyrządzany z liści i pęków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należący do rodzaju kamelia ( Camellia ).
Występuje w dwóch odmianach botanicznych: herbata chińska i herbata indyjska lub asamska.
Pochodzi z Chin, północnej Birmy i Indii, ze stanu Asam. Obecnie uprawiana jest w wielu krajach strefy zwrotnikowej, także poza Azją, Uprawia się ją dla pączków i liści, z których po uprzednim przygotowaniu suszeniu, a także fermentacji przyrządza się napar.
Krzew herbaciany jest wiecznie zielony o listkach ząbkowanych skórzanych. Kwiaty małe białe do żółtych wonne, owoce małe zdrewniałe koloru brunatnego. Kwitnie wczesną jesienią, zbór liści odbywa się cały czas tylko w okresie zimy roślina przechodzi w stan spoczynku.
Herbaty w Chinach używa się od ponad czterech tysięcy lat jako leku. Grecy nazywali herbatę boskim liściem i zalecali w przypadku astmy, przeziębienia i bronchitu.
Surowcem leczniczym są pączki oraz kilka najmłodszych liści, starsze liście dają produkty gorszej jakości. Są kraje w których herbaty używa się wyłącznie jako leku i można ją nabyć w aptekach. W innych krajach, a także w Polsce herbatę uważa się za używkę kofeinową, i kupuje się w sklepach spożywczych.
Co zawiera Krzew herbaciany :
Ziele herbaty zawiera alkaloidy purynowe, a wśród nich kofeinę, teofilinę i teobrominę oraz zasady purynowe ( adeninę i ksantynę ), a także garbniki, flawonoidy, saponiny i olejek eteryczny.
Krzew herbaciany, herbata właściwości lecznicze :
Zawarte związki w herbacie działają łagodnie pobudzająco, natomiast substancje purynowe podnoszą aktywność różnych ośrodków mózgu, zwiększają zdolność do wzmożonego wysiłku umysłowego oraz szybkości kojarzenia i zapamiętywania.
Działają pobudzająco na mięsień sercowy i nieco wyostrzają niektóre zmysły,np wzrok i słuch.
Napar z liści herbaty ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwbiegunkowe.
Napar z herbaty jest zalecany przy bakteryjnych zatruciach pokarmowych, a także w zatruciach wywołanych związkami chemicznymi.
Występuje wiele odmian herbaty, ale należy wyróżnić dwa rodzaje herbaty.
Herbata czarna jest specjalnie fermentowana, a następnie suszona i z niej otrzymujemy napar ciemny.
Herbata zielona nie jest fermentowana suszy się ją zaraz po zbiorze.
Napar z herbaty zielonej jest jasny, o ziołowym aromacie, jest znacznie silniejsza w działaniu od naparu z herbaty czarnej.
Herbata zielona jest szczególnie zalecana do picia, jako środek zapobiegawczy przy miażdżycy i powstawaniu nowotworów. Badania przeprowadzone w Japonii wykazały, że picie zielonej herbaty blokuje wzrost niektórych komórek rakowych, osoby które często piją zieloną herbatę rzadziej chorują na raka żołądka.
Napar z herbaty ma także zastosowanie zewnętrzne służy do tamowania krwawień i chroni przed infekcjami. Pomaga w gojeniu różnych stanów zapalnych skóry, i wszelkich ropień.
Herbatę można stosować do płukania jamy ustnej przy owrzodzeniach i w krwawiących dziąsłach.
Uwaga
Pomimo że herbata napar z herbaty ma wiele zalet i jest pomocny to nie powinno się pić więcej jak 5 filiżanek dziennie. Ponieważ nadmierne spożycie teiny zawartej w herbacie wywołuję podobny efekt jak nadmierne spożycie kawy.
Prześlij komentarz