Gałązki w dolnej części pokryte drobnymi kolcami. Liście trójlistne, kwiaty białe.
Owoce złożone z drobnych soczystych pestkowców. Wydają obficie sok czerwony o bardzo miłym zapachu.
Kwitnie w maju i czerwcu. Owoce zbiera się w lipcu.
Rośnie dziko w lasach i hodowana jest w ogrodach.
Zawiera cukier, kwas jabłkowy i cytrynowy, pektyny, witaminę C, witaminy z grupy B.
Nalewka z malin
Składniki:
1 kg dojrzałych malin
1 litr spirytusu
syrop cukrowy ( z 1 litra wody i 25 dag cukru )
Wykonanie:
Na każdy kilogram dojrzałych, przepłukanych szybko i odsączonych na sicie, malin włożonych do gąsiora wlać litr spirytusu.
Postawić w szczelnie zamkniętym gąsiorze, w słonecznym miejscu na jeden miesiąc.
Po tym czasie nalewkę zlać przefiltrować i dodać syrop cukrowy zrobiony z 0,25 dag cukru i 1 litra wody. Ponownie szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień. Po tygodniu nalewkę jeszcze raz przefiltrować i rozlać do butelek.
Butelki zakorkować, odstawić w ciemne i chłodne miejsce, na sześć miesięcy.
Działanie:
Nalewka wywołuje poty i działa przeciwgorączkowo i przeciw kaszlowo. Może być stosowana w stanach przeziębień, a także w trakcie grypy czy anginy. Dobrze wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Ma właściwości uspokajające, pomagają kobietom w okresie przekwitania.
Dawkowanie:
Pić jedną łyżkę stołową na pół szklanki przegotowanej, ciepłej wody kilka razy dziennie. Można też dodawać do herbaty.
Nalewka z malin z rumem
Składniki:
1 kg dojrzałych malin
0,5 kg cukru
0,25 l wody
sok z jednej cytryny
0,5 l rumu
Wykonanie:
Do garnka włożyć 1 kg dojrzałych malin, 0,5 kg cukru, 0,25 l wody i sok z jednej cytryny. Zagotować wieczorem, często mieszając i odstawić. Rano znów zagotować, mieszając. Przefiltrować, i ponownie zagotować mieszając.
Do gorącego roztworu dodać 0,5 litra rumu. Dobrze wymieszać i jeszcze raz przefiltrować. Po wystudzeniu rozlać do butelek. Szczelnie zakorkować i odstawić na jeden miesiąc w ciemne miejsce.
Działanie:
Nalewka działa przeciwgorączkowo i wywołuje poty. Dobra jest w trakcie leczenia przeziębienia, anginy, grypy.
Dawkowanie:
Nalewkę pić raz dziennie, wieczorem, kilka łyżek stołowych lub dodawać do herbaty.
Prześlij komentarz