Nowe artykuły

piątek, 12 maja 2017

Nalewka bakaliowa

Nalewka bakaliowa
Składniki:

600 g bakalii – figi, rodzynki, chleb świętojański
5 liści laurowych
60 % wódka zrobiona ze spirytusu

Wykonanie:

Sześćset gramów bakalii: rodzynek, fig i chleba świętojańskiego w równych proporcjach oraz 5 liści laurowych zalać w gąsiorze wódką ( 60 % ) zrobioną ze spirytusu.
Na dwa tygodnie postawić szczelnie zamknięty gąsior w ciepłym i ciemnym miejscu.
Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować.
Rozlać do butelek i szczelnie zamknąć , odstawić w ciemne miejsce i chłodne na pół roku.




Działanie:

Wzmacnia organizm. Dobrze wpływa na serce i układ krążenia. Pomaga w zwalczaniu bólu gardła i jest wykrztuśna.

Dawkowanie:

Pić po łyżce stołowej trzy razy dziennie lub w razie potrzeby (ból gardła ).

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.