Po jednej płaskiej łyżeczce: suszonych goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu. Kwiat lawendy, szafran.
0,25 dag cukru
0,25 l przegotowanej ostudzonej wody
0,5 l spirytusu
Wykonanie:
Po jednej płaskiej łyżeczce do herbaty suszonych ziół: goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu i 0,25 kg cukru, wsypać do słoja.
Zalać 0,25 l przegotowanej i ostudzonej wody oraz 0,5 litra spirytusu.
Wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać kwiat lawendy i szafran.
Odczekać kwadrans i przefiltrować. Rozlać do butelek i szczelnie zamknąć. Odstawić na 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.
Działanie:
Nalewka wzmacniająca, pomagająca w trawieniu, łagodnie uspokajająca.
Dawkowanie:
Pić dwa razy dziennie dwie łyżki stołowe.
Prześlij komentarz