Nowe artykuły

sobota, 13 maja 2017

Nalewka dyniowa

Nalewka dyniowa
Dynia zwyczajna ( Cucurbita maxima) – znana też jako bania.
Roślina o długich łodygach z wielkimi omszałymi liśćmi. Kwitnie żółto i rodzi duży, mięsisty owoc. Uprawiana w ogrodach do użytku kuchennego.
Zawiera w miąższu prowitaminę A, sole mineralne.

Składniki:

1 l soku z dojrzałej dyni
1 l spirytusu

Wykonanie:

Z dobrze dojrzałej dyni wycisnąć do słoja litr soku. Powoli ostrożnie dolać litr spirytusu. Wymieszać. Słój szczelnie zamknąć i postawić na dobę w lodówce. Po tym czasie wyjąć, dobrze wstrząsną.

Działanie:

Działa wzmacniająco na organizm.

Dawkowanie:

Pić dwa, trzy razy dziennie po łyżce stołowej.

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.