60 ml soku z dojrzałych wiśni
2,5 g kardamonu
15 g zielonych owoców jałowca
10 dag rodzynek
kilka gorzkich migdałów
0,25 l spirytusu
0,25 l wody
duży kieliszek koniaku
Wykonanie:
Z dojrzałych wiśni wycisnąć 60 ml soku. Do soku dodać 2,5 g kardamonu, 15 g zielonych owoców jałowca, 10 dag rodzynek, kilka startych gorzkich migdałów. 0,25 l spirytusu i 0,25 l wody połączyć z dużym kieliszkiem koniaku.
Wymieszać. Połączyć w słoju z przygotowanym wcześniej sokiem wiśniowym z dodatkami.
Słój szczelnie zamknąć i postawić na dwa tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować.
Rozlać do butelek i zakorkować i odstawić jeszcze na tydzień.
Działanie:
Nalewka jest wzmacniająca. Działa pobudzająco. Ułatwia trawienie, pobudza apetyt, wzmacnia żołądek. Ma właściwości przeciwgorączkowe.
Dawkowanie:
Nalewkę pić małym kieliszkiem dwa razy dziennie lub w trakcie przeziębienia.
Co to znaczy 'duży kieliszek koniaku'? Bardzo nie lubię takiej amatorszczyzny w podejściu do przepisu.
OdpowiedzUsuń