Nowe artykuły

niedziela, 14 maja 2017

Nalewka liliowa

Nalewka liliowa
Składniki :

płatki rozkwitniętych kwiatów lilii
spirytus
wąski słoik lub butelka z dużym otworem z ciemnego szkła

Wykonanie :

Płatki kwiatów lilii ciasno ugniatamy w naczyniu do połowy wysokości, zalewamy spirytusem , powyżej płatków około 2 centymetry, żeby dokładnie przykrywały płatki. Szczelnie zamykamy naczynie odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce, na 6 tygodni co jakiś czas wstrząsając naczyniem.
Po tym czasie odlewamy część nalewki, do ciemnej buteleczki.

Zastosowanie :

Jeżeli pojawi się opryszka na ustach lub jakieś ropne miejsce na skórze można przyłożyć płatek z nalewki chwilę potrzymać przyciśnięty do skóry lub przykleić przylepcem.

Czysta nie rozcieńczona nalewka jest bardzo dobra na bóle mięśniowe, którą należy nacierać obolałe miejsca.
Jedna część nalewki i dwie części przegotowanej wody, można płyn stosować do przemywania cery normalnej i wrażliwej.
Do cery tłustej należy nalewkę rozcieńczyć wodo w proporcji pół na pół, i stosować do przemywania twarzy i szyi.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.