Migdał ( Prunus dulcis ) - niskie drzewo lub silnie rozrośnięty krzew.
Liście ma lancetowate, kwiaty różowe lub białe zawiązujące, po przekwitnięciu, owoc typu pestkowego. Rośnie w cieplejszej Europie.
Do robienia nalewki używa się migdałów słodkich, pozbawionych zapachu i nie mających w sobie tak wiele kwasu pruskiego jak migdały gorzkie.
Składniki:
1 kg migdałów
1 goździk
5 g mielonego cynamonu
Skórka z 1 cytryny
1 litr 70 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
syrop cukrowy ( z o, 25 l wody i 0,25 kg cukru )
Wykonanie :
Do słoja wsypać kilogram migdałów sparzonych gorącą przegotowaną wodą i obranych z gorzkich skórek, posiekanych słodkich migdałów.
Zalać litrem wódki ( 70 % ) zrobionej ze spirytusu. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe i widne miejsce na miesiąc.
W tym czasie słojem często wstrząsać. Po miesiącu zlać nalewkę migdały wyrzucić.
Do nalewki wrzucić jeden goździk, pięć gramów mielonego cynamonu i skórkę z dobrze wymytej cytryny obranej cienko bez białego miąższu.
Słój szczelnie zamknąć i ponownie odstawić na tydzień w to samo miejsce. Przygotować syrop cukrowy z 0,25 kg cukru i 0,25 litra wody. Po tygodniu nalewkę dokładnie przefiltrować, wlać do gorącego syropu,
Dobrze wymieszać. Wystudzić i ponownie przefiltrować. Rozlać do butelek i szczelnie zakorkować odstawić na 6 miesięcy w miejsce chłodne o ciemne.
Działanie:
Nalewka ogólnie wzmacnia organizm.
Dawkowanie:
Nalewkę pić po 1 łyżce stołowej trzy razy dziennie.
Prześlij komentarz