30 g liści orzecha włoskiego
15 g liści bobrka trójlistnego
15 g liści warzuchy lekarskiej
100 ml winiaku
2 l czerwonego wytrawnego wina gronowego
Wykonanie:
Do słoja włożyć wcześniej wysuszone zioła: 30 g liści orzecha włoskiego, 15 g liści bobrka trójlistnego, 15 g liści warzuchy lekarskiej.
Zioła dokładnie rozkruszyć i zalać 100 ml winiaku. Słój szczelnie zamknąć o odstawić na jedną dobę. Po tym czasie dodać 2 litry czerwonego wytrawnego wina gronowego.
Znów zamknąć szczelnie słój. Postawić w miejscu ciemnym i ciepłym na 10 dni. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować .
Rozlać do butelek, szczelnie zakorkować.
Działanie:
Nalewka oczyszcza organizm z toksyn. Zalecana przy leczeniu stwardnienia tętnic, wewnętrznych krwotoków, w przewlekłych nieżytach żołądka i jelit. Zwalcza objawy związane z niestrawnością i zatruciami pokarmowymi. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, działa żółciopędnie, wzmaga apetyt, łagodzi ból zębów.
Dawkowanie:
Nalewkę pić dwa razy dziennie po jednej łyżce stołowej przed śniadaniem i obiadem.
Prześlij komentarz