Nowe artykuły

niedziela, 28 maja 2017

Nalewka orzechowa - Orzechówka

Nalewka orzechowa
Orzech włoski – drzewo o jasnoszarej, głęboko spękanej korze z dużymi nieparzystymi liśćmi i owocami pestkowymi zwanymi orzechami. Kwitnie w  kwietniu lub maju.
Zbierać w lipcu przed dojrzeniem. Zawiera garbniki, niewielkie ilości olejku eterycznego, witaminę C, kwas cytrynowy i jabłeczny, cukier.

Nalewka orzechowa – nalewka z orzecha włoskiego

Składniki:

10 niedojrzałych włoskich orzechów
1 litr wódki
3 łyżki cukru

Wykonanie:

10 zielonych niedojrzałych włoskich orzechów zebranych na początku lipca, w których nie ukształtowała się jeszcze twarda skorupa, drobno pokroić wraz z zieloną zewnętrzną łupiną i wsypać do słoja.
Zalać litrem wódki, zamknąć szczelnie i postawić na miesiąc, aż płyn stanie się ciemnobrunatny. Po tym czasie płyn zlać do innego naczynia i przefiltrować. Orzechy zasypać 3 łyżkami stołowymi cukru i pozostawić jeszcze na dwa tygodnie.
Powstały syrop cukrowy zlać i połączyć z nalewką i odstawić do sklarowania się nalewki.

Działanie:

Działa wzmacniająco, czyści krew, wypędza robaki. Pomaga w likwidowaniu bólów żołądka i jelit.

Dawkowanie:

Nalewkę pić przy silnych bólach żołądkowych lub wątrobowych dwa lub trzy razy dziennie po 40 kropli na 1.4 szklanki wody przegotowanej. Profilaktycznie dziesięć kropli na łyżkę stołową wody raz dziennie.

Nalewka orzechowa z orzechów laskowych – nalewka z leszczyny



Leszczyna – zwana też orzechem laskowym. Drzewo powszechnie spotykane w lasach. Kwitnie przed pojawieniem się liści charakterystycznymi zwisającymi kwiatostanami zwanymi kotkami. Wydaje owoce w brązowych zdrewniałych łupinach. Zawiera tłuszcz, białko, cukry, witaminy i sole mineralne.

Składniki:

1 kg świeżych orzechów laskowych
6 goździków
5 dag mielonego cynamonu
Skórka z pomarańczy
syrop cukrowy ( 0,25 l wody i 0,25 kg cukru )
1 litr 70 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody

Wykonanie:

Kilogram świeżych orzechów laskowych pozbawić łupin i bardzo drobno posiekać.
Włożyć do słoja i zalać litrem wódki ( 70 %) zrobionej ze spirytusu. Zamknąć szczelnie i postawić na miesiąc w nasłonecznionym miejscu.
Często wstrząsając słojem. Po tym czasie płyn zlać a orzechy wyrzucić. Do zlanego z orzechów płynu dodać sześć goździków, 5 dag cynamonu, skórkę z jednej obranej cienko pomarańczy pozbawionej białego miąższu. Słój szczelnie zamknąć.

Odstawić w ciepłe miejsce na tydzień. Przygotować syrop z 0,25 l wody i 0,25 kg. W czasie gotowania szumować powstającą pianę.
Do gorącego syropu wlać przefiltrowaną nalewkę, gdy ostygnie, przefiltrować ponownie. Rozlać do butelek. Butelki szczelnie zakorkować, odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy.

Działanie :

Nalewka przeciwdziała zmęczeniu psychicznemu.

Dawkowanie:

Nalewkę pić jedną łyżeczkę do herbaty raz lub dwa razy dziennie.



Nalewka orzeszkowa – nalewka z orzeszków ziemnych ( arachidowa )


Orzech ziemny – roślina jednoroczna, zwana też arachidami lub błędnie fistaszkami, osiągająca siedemdziesiąt centymetrów wysokości.
Owalne liście, kwiaty żółte. Owocem jest niepękający strąk o drewnianej ściance zawierający w środku nasiona.
Owoce dojrzewają pod ziemią, po tym jak słupki po przekwitnięciu zostaną wepchnięte w ziemię w wyniku zginania się wydłużonego trzonka dna kwiatowego. Zawiera tłuszcz i białko.

Składniki:

7 orzeszków ziemnych
2 goździki
7 g mielonego cynamonu
skórka z 2 mandarynek
syrop cukrowy ( o,25 l wody i 0,25 kg cukru )
1 litr wódki 70 % zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody

Wykonanie:

Do słoja włożyć siedem obranych ze skorupek i cienko posiekanych orzeszków ziemnych. Zalać 1 litrem wódki ( 70 % ) zrobionej ze spirytusu.
Odstawić na miesiąc w szczelnie zamkniętym słoju w miejsce ciepłe i widne. Raz na dwa dni słojem dobrze wstrząsnąć. Po tym czasie zlać nalewkę z orzeszków.
Orzeszki wyrzucić, a do nalewki włożyć dwa goździki, 7 g mielonego cynamonu i cienko obraną skórkę z dobrze umytych 2 mandarynek bez białego miąższu. Odstawić ponownie w to samo miejsce na tydzień w szczelnie zamkniętym słoju. Przygotować syrop cukrowy z 0,25 kg cukru i 0,25 l wody. W czasie gotowania szumować.
Po tygodniu nalewkę zlać i przefiltrować, wlać do gorącego syropu. Zamieszać. Wystudzić i ponownie przefiltrować. Rozlać do butelek, dobrze zakorkować. Odstawić jeszcze na 6 miesięcy w miejsce chłodne i ciemne.

Działanie:

Nalewka działa wzmacniająco na organizm.

Dawkowanie:

Nalewkę pić jedną łyżkę stołową raz lub kilka razy dziennie, uzależniając dawkowanie od samopoczucia.

Nalewka z orzecha włoskiego



Składniki:

15 szt niedojrzałych orzechów włoskich
0,5 litry spirytusu

 Wykonanie:

Do słoja włożyć 15 sztuk rozdrobnionych niedojrzałych orzechów włoskich zalać 0,5 l spirytusu. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 14 dni. Po tym czasie przecedzić i rozlać do butelek zakorkować.

Działanie:

Nalewkę z orzecha włoskiego należy stosować przy niestrawnościach i biegunkach bakteryjnych.

Dawkowanie:

Nalewkę pić w razie potrzeby po małym kieliszku.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.