Pietruszka zwyczajna ( Petroselinum sativum ) – roślina zwana też piotruzielem, znana w warzywnictwie i uprawiana dla pachnących korzeni.
Kwitnie w czerwcu i lipcu.
Korzeń zbierać późną jesienią.
Zawiera olejki eteryczne, sole mineralne, związki żywicowe i śluzowe, kwasy organiczne, cukry, tłuszcz, białko, garbniki, witaminę C.
Składniki :
60 g korzenia pietruszki
1 litr białego wytrawnego wina gronowego
100 ml 70 % wódki zrobionej ze spirytusu
Wykonanie:
60 g korzenia pietruszki zmiażdżyć ( można użyć miksera ). Włożyć do słoja i wlać o,5 l białego wytrawnego wina gronowego zmieszanego ze 100 ml wódki ( 70 % ) zrobionej ze spirytusu. Odstawić na godzinę, często wstrząsając słojem.
Po godzinę dodać jeszcze 0,5 l wina i postawić w szczelnie zamkniętym słoju w ciepłym miejscu na siedem dni. Po tym czasie nalewkę przefiltrować.
Działanie:
Nalewka jest dobrym środkiem moczopędnym, pobudzającym, wzmagającym apetyt. Poprawia przemianę materii. Jest skuteczna w chorobach pęcherza moczowego.
Dawkowanie:
Nalewkę pić trzy razy dziennie po dwie łyżki stołowe przed jedzeniem.
Prześlij komentarz