Nowe artykuły

niedziela, 14 maja 2017

Nalewka piołunówka

Nalewka piołunówka
Nalewka piołunówka – nalewka z piołunu bylicy

Bylica piołun – roślina zwana także bielicą piołunem, absyntem, wermutem.
Bylina o owłosionych, wzniesionych pędach, w górze gałęzistych. Filcowate liście z wierzchu zielone, a pod spodem białawe. Jasnożółte kwiaty, drobne i kuliste, zebrane w zwisające koszyczki.
Kwitnie od lipca do września. Występuje na nieużytkach, zrębach i polanach leśnych.
Zawiera związki gorzkie, olejek eteryczny, kwasy organiczne, witaminę C.

Składniki:

młode liście piołunu
spirytus
woda

Wykonanie:

Na wiosnę zebrać garść najmłodszych liści piołunu, napełnić nimi lekko zwykłą butelkę po winie, nie gniotąc zanadto liści.
Zalać do pełna spirytusem, szczelnie zakorkować i potrzymać przez tydzień w cieple.
Po tym czasie spirytus zlać do innej butelki i w miarę potrzeby zaprawić nim czystą wódkę, dolewając do niej tyleż wody, ile wlewamy spirytusu, aby wódka nie była zbyt mocna.

Działanie:

Nalewka powstrzymuje biegunkę, wzmacnia żołądek, czyści krew, wypędza robaki.

Dawkowanie:

Przy bólach żołądka wynikających z niestrawności wypić dwie łyżki stołowe nalewki kilka razy dziennie. Przy biegunce podawać co kilka godzin aż osiągnięcia skutku. W pozostałych przypadkach pić łyżkę stołową raz dziennie.

Nalewka piołunówka – nalewka z piołunu

Składniki:

3 gałązki piołunu
5 kwiatów dziurawca
1 liść geranium
8 ziaren pieprzu
10 rodzynek
1 torebka herbaty expresowej
1 łyżka miodu lub 2 łyżeczki cukru
1 litr wódki

Wykonanie:

Trzy wysuszone gałązki piołunu włożyć do słoja. Dodać 5 kwiatów dziurawca wraz z listkami, jeden liść geranium, osiem ziaren pieprzu czarnego, dziesięć rodzynek, jedną torebkę herbaty expresowej, jedną łyżkę miodu lub dwie łyżeczki cukru i litr wódki.
Słój zamknąć szczelnie, owinąć ściereczką zamoczoną we wrzątku i wstawić do garnka z gorącą wodą na około dwie godziny.
Po wyjęciu słoja z wody otworzyć go i wyjąć torebkę herbaty. Słój zamknąć szczelnie i odstawić nalewkę na tydzień, po tym czasie nalewkę przefiltrować i postawić do sklarowania. Płyn znad osadu zlać do czystej butelki.
Osad przefiltrować przez lejek wyłożony watą. Połączyć oba płyny. Nalewka jest gotowa i nie musi dojrzewać.

Działanie:

Nalewka wzmacnia żołądek, czyści krew, likwiduje niestrawności.

Dawkowanie:

Nalewkę pić dwa lub trzy razy dziennie po jednej łyżce stołowej.

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.